Liderul PDL Bihor, Gavrila Ghilea, cere demisia presedintelui Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Dutu, pe care il acuza ca a dezinformat opinia publica, dupa ce l-a informat pe premierul Victor Ponta, inca din februarie, ca firmele care au concesionat perimetre in judet vor sa "exploreze-exploateze" gaze de sist, informeaza Mediafax. Presedintele PDL Bihor, Gavrila Ghinea, a prezentat joi o adresa "confidentiala" remisa de seful ANRM catre cabinetul premierului Victor Ponta, in luna februarie, in care se arata ca firmele care au concesionat perimetre petroliere in vestul Romaniei, inclusiv in perimetrul EX-3 Baile Felix, vor sa "exploreze-exploateze" gazele neconventionale.

"Presedintele ANRM umbla cu cioara vopsita!", a spus senatorul Gavrila Ghilea.

Potrivit acestuia, adresa sefului ANRM este o informare despre situatia perimetrului EX-3 Baile Felix, pentru care agentia a incheiat un acord petrolier de explorare-dezvoltare-exploatare in 2010, dar care in februarie 2013 inca nu primise avizul Guvernului, acesta fiind dat la jumatatea lunii noiembrie si determinand nemultumirea bihorenilor, care se tem ca statiunea va fi pusa in pericol prin tehnologiile de lucru bazate pe metoda fracturarii hidraulice.

In documentul prezentat joi de Ghilea, seful ANRM arata ca in perimetrul EX-3 Baile Felix va fi sapata "o sonda la adancimea de 1.800 de metri (care prevede si inventarierea gazelor neconventionale)", adaugand ca, pentru aceasta, titularul acordului, compania canadiana East West Petroleum Corp., va trebui sa obtina un certificat de urbanism si o autorizatie.

"In acest mod, administratiile publice locale si judetene vor fi informate in mod prealabil de intentia titularului de a demara forajul sondei si vor analiza potrivit competentelor legale oportunitatea acordarii avizelor si aprobarilor necesare", se mai arata in document.

In adresa, seful ANRM a mai specificat ca toate acordurile petroliere incheiate de agentie, inclusiv cele din Bihor, vizeaza exploatarea gazelor de sist.

"In acest moment, acest acord EX-3 Baile Felix, ca si acordurile EX-5 Adea, EX-7 Periam Curtici, EX-1 Voivozi si EX-8 Biled, se afla in faza de obtinere a avizelor necesare promovarii lor prin hotarare de guvern, toate specificand dorinta de a explora gazele neconventionale", scria Gheorghe Dutu.

Pe langa perimetrele descrise in aceasta adresa, in Bihor au mai fost concesionate inca alte doua perimetre: EX-2 Tria si EX-4 Tulca, pentru care Guvernul si-a dat avizul in decembrie 2012.

In finalul adresei, presedintele ANRM mai arata ca institutia pe care o conduce a obtinut fonduri europene pentru o campanie de informare a cetatenilor cu privire la gazele de sist, care se va desfasura insa doar in zonele Barlad si Dobrogea, adica acolo unde autoritatile au recunoscut de la bun inceput ca se doreste exploatarea gazelor de sist.

Senatorul Gavrila Ghilea a declarat ca dupa ce a intrat in posesia adresei trimise de presedintele ANRM premierului i-a cerut lui Gheorghe Dutu, in plenul Senatului, sa precizeze "cand a spus adevarul si cand a omis sa o faca, in privinta explorarii-dezvoltarii-exploatarii gazelor de sist in perimetrul Baile Felix: in informarea adresata in luna februarie primului-ministru sau in mesajele transmise ulterior Prefecturii si Consiliului Judetean Bihor cu privire la dezinteresul investitorilor pentru aceste resurse?".

Senatorul PDL a mai spus ca, indiferent de raspuns, presedintele ANRM trebuie sa-si prezinte demisia.

In luna noiembrie, atat ministrul Mediului, Rovana Plumb, cat si prefectul judetului Bihor, Claudiu Pop, au dat asigurari public ca in perimetrul Baile Felix nu vor fi facute foraje pentru exploatarea gazelor de sist.

Consiliul Local al comunei bihorene Sanmartin, pe teritoriul careia se afla statiunile Baile Felix si Baile 1 Mai, a adoptat in 12 decembrie, in unanimitate, o hotarare pentru organizarea unui referendum, in ianuarie, prin care localnicii sa se pronunte cu privire la explorarea resurselor in zona.

Hotararea a fost adoptata in unanimitate de cei 15 consilieri de la PDL, PSD, PNL, PPDD si PRM.

"Toti cei 15 consilieri au votat pentru propunerea pe care am facut-o, astfel ca in 26 ianuarie va avea loc un referendum local, la care locuitorii cu drept de vot vor fi invitati sa raspunda prin <> sau <> la o singura intrebare: Sunteti de acord cu activitatile de explorare-dezvoltare-exploatare a resurselor petroliere, gazelor naturale sau gazelor de sist?", declara primarul comunei Sanmartin, LuciLucian Popus

Potrivit acestuia, referendumul local "se va face cu maximum de economii", deoarece toti cei 15 consilieri locali s-au oferit sa faca parte, fara remuneratie, din birourile celor opt sectii de votare care vor functiona in Sanmartin.

Pentru ca referendumul sa fie validat, la urne vor trebui sa se prezinte 50 la suta plus unu din numarul total al localnicilor cu drept de vot, pe listele electorale fiind inregistrate 7.800 persoane cu drept de vot.

In 13 decembrie, prefectul de Bihor, Claudiu Pop, anunta ca va cere in instanta anularea, pe motiv de nelegalitate, a deciziei CL Sanmartin - comuna de care apartin statiunile Baile Felix si Baile 1 Mai - privind organizarea unui referendum localnicii sa se pronunte cu privire la explorarea resurselor in zona.

Localnicii din Sanmartin si reprezentantii locali ai tuturor partidelor politice s-au pronuntat de mai multe ori impotriva exploatarii gazelor de sist, invocand atat pericolele generale ale tehnologiilor ce presupun fracturarea hidraulica, cat si riscul de distrugere a zacamintelor de apa geotermala care asigura turismul local in Baile Felix si in Baile 1 Mai.

In luna noiembrie, Guvernul a aprobat mai multe acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare in perimetrele Baile Felix (judetul Bihor), Biled si Periam (judetul Timis), incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si compania East West Petroleum Corp.

Acordurile au fost aprobate printr-un set de hotarari de guvern, iar anexele documentelor nu sunt publicate, fiind clasificate.

Perimetrul Baile Felix, in suprafata de 1.066 kilometri patrati, care cuprinde 21 de orase si comune, a fost concesionat companiei canadiene East West Petroleum in anul 2010, pe o durata de 30 de ani.

In judetul Bihor, au mai fost aprobate, tot in 2010, concesiuni petroliere pentru firmele MOL Ungaria si Expert Petroleum (perimetrul Voivozi), Tria (perimetrul East West Petroleum) si Tulca (perimetrul Clara Petroleum), fiecare dintre aceste perimetre avand suprafete de aproximativ 1.000 kilometri patrati.