Ion Jinga, ambasadorul Romaniei la Londra, cere incetarea campaniei de "discreditare" a romanilor, in contextul in care parlamentari conservatori britanici propun prelungirea cu cinci ani a restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Marea Britanie, scrie Mediafax.

Marea Britanie ar urma sa elimine restrictiile pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari incepand din ianuarie 2014, un subiect care a generat polemici ample la Londra. In acest context, premierul britanic, David Cameron, a anuntat ca va propune masuri pentru limitarea accesului imigrantilor provenind din state UE la indemnizatiile sociale britanice. Cel putin 73 de parlamentari britanici propun prelungirea restrictiilor pentru romani si bulgari pana in 2019. Propunerea va fi dezbatuta joi in Camera Comunelor.

Ambasadorul Romaniei, Ion Jinga, insista, intr-un articol pentru filiala britanica a publicatiei Huffington Post, ca, cel mai probabil, in 2014, in Marea Britanie vor merge mai putini romani decat in anii precedenti. "Majoritatea romanilor care vin in Marea Britanie o fac pentru a munci, nu pentru indemnizatii sociale. Noi aparam oameni cinstiti, care muncesc din greu, oameni care platesc impozite si au contributii in societatea britanica", explica Jinga.

"La nivelul UE, nimeni nu migreaza mai mult decat britanicii. Potrivit unui raport din anul 2011 al Bancii Mondiale, 4,7 milioane de britanici traiesc in strainatate, cei mai multi in alte state UE. Exista mii de britanici care muncesc in Romania. Daca cereti dreptul de a munci in alta tara, trebuie sa se intample la fel si in Marea Britanie. Doar asa este corect", a spus Jinga, avertizand ca "discreditarea" in continuare a romanilor risca sa conduca la o stare de reticenta a europenilor fata de emigrarea in Marea Britanie, efectul fiind lipsa de specialisti in domenii precum serviciile financiare, IT, cercetare si sanatate.