The Economist, prestigioasa publicatie britanica, ii invita pe romani si pe bulgari, carora li se adreseaza in mod direct intr-o scrisoare deschisa din partea ziarului ce apare in editia online si in editia printata din 21 decembrie, sa vina sa munceasca in Marea Britanie, amintindu-le ca de la 1 ianuarie sunt liberi sa mearga oriunde in Uniunea Europeana.

Invitatie de la The EconomistFoto: Hotnews

In aceasta scrisoare, ziarul le aminteste totodata liderilor britanici, "care par ca au uitat acest lucru", ca Londra a exercitat presiuni ca Romania sa adere la UE, "stiind ca intr-o zi veti ajunge in pragul usii noastre", citeaza Mediafax.

"Ziarele din Marea Britanie sunt pline de materiale despre saracia, infractionalitatea si foamea voastra de ajutoare sociale. Politicienii ei denunta regulile libertatii de circulatie care va vor permite sa veniti aici si se grabesc sa va inaspreasca accesul la ajutoare. Populatia sa va este mai ostila decat germanilor sau francezilor: aproape jumatate din britanici cred ca Guvernul lor ar trebui sa va interzica accesul in tara, chiar daca este impotriva legii sa faca acest lucru", scrie pestigioasa publicatie britanica, adaugand "s-ar putea, dupa toate aceste lucruri, sa va fi facut impresia ca nu sunteti bineveniti".

La inceput va fi dificil, insa istoria numeroaselor valuri de imigranti arata ca nu peste mult timp romanii se vor integra in societatea britanica, subliniaza publicatia.

"Nu este vina voastra ca cei mai multi dintre concetatenii nostri nu va vor. Partial, problema o constituie polonezii", continua ziarul, care aminteste episodul migrarii polonezilor.

"Dar daca liderii nostri s-au inselat in urma cu un deceniu cu privire la numarul polonezilor si altor est-europeni care aveau sa vina in Marea Britanie, ei se insala si mai mult acum, in privinta consecintelor", scrie The Economist, care respinge afirmatiilor politicienilor potrivit carora imigrantii sunt "o povara asupra serviciilor publice, deja afectate de austeritate".

Publicatia contraargumenteaza, in continuare, relevand ca imigrantii, fiind tineri si in putere, nu folosesc serviciile publice prea mult, contribuie la buget cu mai mult decat beneficiaza ca ajutoare si servicii si salveaza scolile si spitalele de la taieri bugetare. "Ei ne cresc economia (...), daca semanati chiar si pe departe cu ei, veti reprezenta un boom economic" pentru Marea Britanie, apreciaza ziarul.

The Economist le spune romanilor ca "din pacate" sondajele nu mint cu privire la faptul ca doar "putin va vor aici", atragandu-le atentia celor care cersesc sau fura ca vor ajunge subiect de ziar, dar apreciind ca, in acest fel straniu, de fapt ii ajuta.

Dupa ce le ofera o serie de informatii despre piata muncii si atitudinea britanicilor, The Economist ii indeamna pe romani ca, in cazul in care sunt foarte ingrijorati din cauza prejudecatilor britanicilor sa pretinda ca sunt italieni. "Nimeni nu isi va da seama" ca nu e asa, conchide ziarul.