INFOGRAFIC Cea mai mare minciuna a statului roman si un proiect “inoportun”

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 17 decembrie 2013, 0:22 Actualitate | Esenţial


Statul roman nu cunoaste costurile reale ale serviciilor medicale
Foto: Hotnews
Am vazut in ultimele saptamani cum spitale importante din Bucuresti au ramas fara medicamente de baza, cum pacientii sunt hraniti ca porcii, din galeti, sau cum chirurgi romani utilizeaza de doua sau de trei ori un bisturiu de unica folosinta. In acelasi timp i-am auzit pe politicieni explicandu-ne cum au marit bugetul Sanatatii si cum, noi toti, vom primi asistenta medicala decenta in contul taxelor pe care le platim.

De ani de zile, aceasta este cea mai mare minciuna a statului roman. O simtim cu totii pe pielea noastra. Aceasta minciuna poate fi insa dezamorsata cu ajutorul unui proiect punctual. Un proiect care este considerat “inoportun” chiar de Ministerul Sanatatii.


Statul roman este cel care aloca pentru Sanatate, procentual, cel mai putin dintre toate tarile UE si nu-si va schimba atitudinea nici in anul ce vine. Cu toate acestea, pe hartie, toti romanii au asigurate servicii medicale in spitale acreditate conform standardelor.

Minune? Nici vorba. Doar o uriasa minciuna oficiala pe care autoritatile reusesc sa o intretina creand o realitate paralela in actele oficiale. Si bazandu-se pe ignoranta sau dezinteresul nostru, al pacientilor actuali si viitori, care nu ne facem timp sa intelegem, desi intelegerea aduce putere.
 • Problema: In 2007, plecand de la premise false, costurile serviciilor medicale din Romania au fost incorect stabilite, sub valoarea lor reala. Diferenta este acoperita de pacienti prin plicuri si medicamentele aduse de acasa. In 2011, Ministerul Sanatatii obtinea finantare europeana pentru un proiect care sa remedieze aceasta problema. Proiectul a fost aprobat dar, dupa schimbarea politica a conducerii, Ministerul Sanatatii decide in 2013 sa nu mai continue propriul proiect. Motivul oficial: nu are 320.000 de Euro sa-l co-finanteze. Dupa numai un an, acelasi Minister hotareste sa initieze un nou proiect, cu acelasi scop, dar despre care nu se stie deocamdata mai nimic. 
MIZA: Calcularea costurilor reale a serviciilor medicale din Romania este esentiala pentru reformarea sistemului. In acest context, sa amani un proiect care face exact acest lucru (indiferent de cine il realizeaza si cu ce bani) inseamna sa pui umarul la intretinerea unei minciuni oficiale.

Pentru inceput trebuie sa cunoastem mecanismul prin care se calculeaza bugetul pe care il va primi un spital anul viitor. Citirea textului de mai jos dureaza exact 6 minute si 20 de secunde. La final vom intelege cum functioneaza cea mai mare minciuna oficiala a statului roman si cum ar fi putut fi ea dezamorsata.

Formula de calcul a bugetului unui spital pare complicata*, dar in spatele celor trei indicatori implicati se ascund intentii foarte concrete.CE INSEAMNA SI DE CE INSTITUTII DEPIND CEI TREI INDICATORI?

NUMARUL DE CAZURI EXTERNATE depinde foarte mult de bunul-plac al autoritatilor statului (inclusiv Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) si este puternic influentat de istoria birocratica a spitalului respectiv, mai putin de situatia lui reala din prezent**.

TARIFUL PE CAZ PONDERAT (TCP) este un coeficient artificial determinat exclusiv de Ministerul Sanatatii in asa fel incat sa se incadreze in bugetul anual al Sanatatii. Pentru cele mai multe spitale acest TCP este stabilit de Minister mult sub valoarea lui reala. Doar in ultimul an, pentru anumite spitale regionale, valoarea a fost crescuta pana la 1800 lei, pentru alte spitale ea variind intre 1380 si 1600 lei.

Indicatorul cheie este insa urmatorul:

COMPLEXITATEA CAZURILOR TRATATE (ICM) intr-un spital – acesta este singurul indicator pe care spitalul il poate influenta intr-o anumita masura. Practic, ICM-ul unui spital arata care este complexitatea medicala a cazurilor tratate in acel spital si cat de costisitoare sunt.

Modul de calcul al acestui ICM este complicat, dar la baza lui sta un coeficient numit valoarea relativa a fiecarei boli. Valoarea relativa se calculeaza in functie de complexitatea medicala a unei boli si de costul ei real. Costul REAL, nu cel fabricat ca sa se potriveasca unui buget croit dinainte.

Rareori un pacient sufera de o singura boala sau de o boala simpla. De cele mai multe ori exista si alte boli si interventii medicale care insotesc boala principala (de obicei nu ai doar cardiopatie ischemica, ci si hipertensiune, obezitate, etc.). Toate acestea sunt trecute de medic in foaia de observatie a pacientului si fiecare dintre aceste boli si interventii sunt codificate printr-un sistem numit DRG pentru ca toate spitalele sa poata vorbi cu autoritatile in aceeasi limba: limba DRG.

ADAPTAREA LA MINCIUNA OFICIALA

Cand un pacient are un diagnostic complex, cu mai multe coduri de boli, aceste coduri se aduna si sunt luate in calcul cele mai importante. Pacientul este incadrat intr-o anumita grupa de diagnostice pentru care s-a stabilit un tarif care va fi platit spitalului indiferent de nivelul resurselor consumate cu pacientul respectiv. Spitalele care vor cheltui pentru un anumit cod DRG mai mult decat tariful stabilit, vor pierde bani. Cele care vor cheltui pentru pacientii cu acel cod DRG mai putin decat tariful stabilit, vor castiga bani. Asta in teorie***.

Caci in practica, fiecare spital incearca sa-si creasca artificial numarul internarilor unor cazuri simple si sa le supracodifice pe celelalte. De ce? Pentru ca in multe situatii tariful platit pentru o anumita patologie (codificata DRG) este mai mic decat costul lui real.

Un exemplu concret: intubarea unui pacient este una dintre cele mai comune tehnici raportate de sectiile de chirurgie. Intubarea creste gradul de complexitate a unui anumit caz si, prin urmare, tariful decontat pe acel caz. Doar ca intubarea este parte curenta a unei anestezii si nu ai voie sa o raportezi de doua ori pentru acelasi pacient. Totusi multe sectii fac asta, crescand astfel complexitatea acelui caz si, consecutiv, ICM-ul spitalului.

O ANTIPATIE POLITICA CARE NE COSTA SANATATEA

In Romania, institutia care trebuie sa identifice si sa supravegheze astfel de cresteri artificiale ale ICM-ului este Scoala Nationala de Sanatate Publica, care va fi insa desfiintata de catre ministrul Eugen Nicolaescu. Este binecunoscuta antipatia dintre liberalul Nicolaescu si directorul Scolii Nationale de Sanatate Publica, Cristian Vladescu, presedinte al Comisiei prezidentiale pentru Sanatate.

Deocamdata, conform unui proiect de lege, responsabilitatea administrarii si supravegherii sistemului DRG ar trebui sa fie mutata in curtea unei puternice agentii condusa de un apropiat al ministrului Eugen Nicolaescu. Surse oficiale au declarat insa ca, in prezent, nu este sigur daca sistemul DRG va fi administrat de aceasta super-agentie.

Tariful pentru fiecare grup de diagnostice (codul DRG) poate fi stabilit de fiecare tara prin calcule proprii sau se poate importa din tara de unde a fost achizitionat codul DRG. Romania l-a achizitionat din Australia, in 2006, si functioneaza prin urmare dupa valorile relative australiene. Cumpararea licentei pentru acest cod a starnit la acel moment acuze de coruptie in care au fost implicati cativa oficiali si fosti oficiali ai Ministerului Sanatatii.

Licenta a expirat si, in 2011, Scoala Nationala de Sanatate Publica a adaptat codul australian la Romania pentru a nu mai fi nevoie de o noua licenta. Surse oficiale au afirmat ca aceasta adaptare a vizat doar 1-1,5% din codul australian dar ca Romania continua sa nu aiba calculate costurile reale” ale serviciilor medicale. Aceasta asertiune a fost confirmata si de oficiali ai Ministerului Sanatatii.

STATUL ROMAN NU STIE CAT COSTA IN REALITATE UN SERVICIU MEDICAL

O buna parte din datoriile spitalelor, din faptul ca in Romania apar periodic crize ale medicamentelor (cum s-a intamplat chiar in aceasta luna), ca exista spitale bogate alaturi de altele foarte sarace, se datoreaza tocmai necunoasterii acestor costuri reale. Caci tariful platit de catre autoritati nu acopera costurile reale ale spitalelor.

Cei care compenseaza diferenta de pret sunt pacientii. Desi isi platesc contributiile la Sanatate, ei cumpara medicamente din banii lor, ii platesc pe medici din banii lor, cumpara chiar consumabile de baza din banii lor. Astfel este intretinuta cea mai mare minciuna a statului roman: aceea ca asigura cetatenilor lui servicii medicale decente in contul asigurarii de sanatate platite.

Daca aceste costuri reale ar fi calculate s-ar declansa un efect de domino care ar putea schimba din temelii sistemul medical romanesc. Toata aceasta minciuna oficiala, intretinuta de politicieni care refuza sa-si sacrifice popularitatea, s-ar risipi. In urma cu exact doi ani, Ministerul Sanatatii si Scoala Nationala de Sanatate Publica solicitau impreuna finantare europeana pentru un proiect – CostSpitPac – care urma sa calculeze cat costa in realitate tratarea unei boli (codificate DRG) in spitalele romanesti.

Proiectul a fost aprobat, urmand sa primeasca 850.000 de Euro din fonduri europene, restul de 320.000 de Euro fiind asigurati de la bugetul Ministerului Sanatatii. Aceasta finantare fusese promisa de catre conducerea Ministerului Sanatatii, chiar Raed Arafat afirmand, in calitate de ministru al Sanatatii, ca prin acest proiect se va reorganiza “intreg procesul de gestionare a sistemului de calculare a costurilor spitalicesti la nivel de pacient astfel incat (...) sa reflecte costurile din spitalele din Romania”. Ministerul Sanatatii acorda acestui proiect, la inceputul lui decembrie 2012, “o atentie speciala”.

320.000 EURO E PREA MULT!

Dar de atunci s-a asternut linistea. In fruntea Ministerului Sanatatii a revenit liberalul Eugen Nicolaescu in al carui mandat proiectul CostSpitPac, cel derulat in parteneriat cu Scoala condusa de Cristian Vladescu, a fost ignorat. In raspunsul oferit la solicitarea HotNews, Ministerul Sanatatii motiveaza ca “in contextul constrangerilor bugetare prezente s-a considerat inoportuna alocarea unei cofinantari substantiale pentru un proiect care avea drept obiectiv elaborarea unei metodologii care a fost realizata anterior”.

Ministerul Sanatatii se refera la un proiect derulat cu sapte ani in urma, EuropeAid, printre ale carui obiective a fost si calcularea costurilor serviciilor medicale. Insa ciudat este ca aceeasi conducere actuala a Ministerului Sanatatii a pregatit acum un alt proiect care are exact acelasi obiectiv. Doar ca de aceasta data nu va mai fi nevoie de cofinantare de la buget.

Pe scurt: in 2007, plecand de la premise false, erau stabilite incorect costurile serviciilor medicale din Romania. In 2011, Ministerul Sanatatii obtinea finantare europeana pentru un proiect care sa remedieze aceasta problema. Proiectul a fost aprobat dar, dupa schimbarea politica a conducerii, Ministerul Sanatatii decide in 2013 sa nu mai continue propriul proiect pentru ca nu are 320.000 de Euro sa-l co-finanteze. Dupa numai un an hotareste sa initieze un nou proiect, cu acelasi scop. Intre timp, de la initierea proiectului CostSpitPac au trecut trei ani.

Surse din interiorul PNL au precizat ca la Ministerul Sanatatii “se pregateste un proiect pentru determinarea costurilor reale, dar inca nu e foarte clar cum va fi realizat”. Probabil ca atunci cand va fi clar, conducerea politica a Ministerului Sanatatii se va schimba si o vom lua din nou de la capat, cu un nou proiect avand acelasi scop.

Intre timp, pacientul roman va continua sa impinga sisific plicul plin in buzunarele goale ale sistemului medical romanesc.

NOTE:
* Bugetul anual al unui spital se calculeaza pe baza acestei formule: numarul de cazuri externate X TCP (tarif pe caz ponderat) X ICM (indicele de complexitate a cazurilor).
** Se calculeaza pentru fiecare spital in functie de numarul cazurilor din ultimii 5 ani, numarul de paturi aprobat de Ministerul Sanatatii si durata optima de spitalizare, stabilita tot de Ministerul Sanatatii.
*** Pentru facilitarea lecturii am simplificat explicarea sistemului DRG si ne-am limitat la cazul majoritar al spitalelor finantate in sistem DRG pentru cazurile acute.

Sursa pictograme: CNAS - Pipe Rosas Licht // Stetoscop - Marc Anderson // Om pe targa - Michael Rowe // Ministerul Sanatatii - Antonis Makriyannis // Scoala Nationala de Sanatate publica & spital - Ben King / The Noun Project
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21304 vizualizari

 • -46 (52 voturi)    
  o singura intrebare (Luni, 16 decembrie 2013, 22:06)

  evoque [utilizator]

  "...Am vazut in ultimele saptamani cum spitale importante din Bucuresti au ramas fara medicamente de baza, cum pacientii sunt hraniti ca porcii, din galeti, sau cum chirurgi romani folosesc de doua sau de trei ori un bisturiu de unica folosinta."
  Plecand de la aceasta constatare, acest lucru sub conducerea magistrala a lui boc nu era "de vazut"?
  Cum naiba domnule Vlad Mixich vedeti acest lucru, doar acum cand pdl nu mai este la putere? Straniu si penibil.
  • +35 (37 voturi)    
   Informati-va mai bine (Luni, 16 decembrie 2013, 22:45)

   Vlad Mixich [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Cum de nu ati citit dl Evoque ce am scris aici http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-8493645-jucam-mima-boc-cseke.htm?keepThis=true&TB_iframe=true&height=555&width=950 sau aici http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7803865-fantoma-care-bantuie-institutul-cantacuzino.htm. ? Si multe altele, dar nu mai stau acum sa caut. Indiferent de cine a condus guvernul, am criticat intotdeauna Ministerul Sanatatii cand a fost cazul si a aparut o problema reala.
   • -36 (44 voturi)    
    recunosc (Marţi, 17 decembrie 2013, 0:23)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui Vlad Mixich

    nu va urmaresc de aceea am si plecat de la remarca cu vazutul, doua lucruri se desprind cand un site este site de propaganda riscul autorilor este asumat, de curiozitate am intrat pe link-uri si in primul caz, fara suparare: "Sa jucam mima cu Boc si Cseke" articolul este in ton cu titlul, adica mimam critica ca sa para ca ne luam si de ai nostri (ceva de genul antena 3 cu ponta), despre institut nu pot sa spun decat ca toate guvernele au incercat sa il puna pe butuci si sa il "valorifice" in interes personal incepand cu nastase si terminand cu cine vreti si as mai vrea sa spun despre acest institut ca as dori din tot sufletul sa nu reuseasca nimeni sa se atinga de el, insa aici trebuie ca romanii sa uite de politica si interese meschine.
    • +27 (31 voturi)    
     . (Marţi, 17 decembrie 2013, 1:14)

     gogu [anonim] i-a raspuns lui evoque

     stimabile evoque, nu insista în penibil. dacă nu urmărești un om, cum naiba te-apuci să-l tragi de mânecă pentru ceva ce habar n-ai dacă a făcut sau nu?

     site-ul ăsta este de propagandă exact așa cum ești dumitale obiectiv.

     mai încet cu postacii pe scări, că ne prindem mai ușor decât credeți.
     • -17 (21 voturi)    
      am scris (Marţi, 17 decembrie 2013, 7:24)

      evoque [utilizator] i-a raspuns lui gogu

      atat in comentariu initial cat si in raspunsul la replica autorului, faptul ca am plecat doar de la faptul ca autorul a inceput articolul asa: " Am vazut in ultimele saptamani cum spitale importante din Bucuresti au ramas fara medicamente de baza, cum pacientii sunt hraniti ca porcii, din galeti, sau cum chirurgi romani utilizeaza de doua sau de trei ori un bisturiu de unica folosinta:, daca pricepi bine, daca nu esti ca musca in lapte.
     • +8 (10 voturi)    
      dar nu vrea nimeni credibilitate! (Marţi, 17 decembrie 2013, 12:14)

      hot news [utilizator] i-a raspuns lui gogu

      evoque, la fel ca ceilalti postaci ilici, nu sper ca ar putea fi CRFEDIBIL, ci pur si simplu si face meseria, pentru care este platit!
    • +17 (19 voturi)    
     Daaa,... (Marţi, 17 decembrie 2013, 1:49)

     Alius [anonim] i-a raspuns lui evoque

     ..."romanii sa uite de politica si interese meschine", exact asa cum faci tu cu fiecare comment, aratand cat de "obiectiv" esti.

     Daca ti se arata hotia si ticalosia celor de la putere, tu sari repede: "Da Basescu, da Boc, da etc.."...

     N-ai ce sa faci, de unde nu e, nici Doamne-Doamne nu cere.
     • -16 (20 voturi)    
      fara (Marţi, 17 decembrie 2013, 7:27)

      evoque [utilizator] i-a raspuns lui Alius

      indoiala ca unii au cu totul si cu totul alta prezenta aici. Da este normal sa spun despre basescu ce spun, pentru ca dupa nastase, am sperat ca basescu chiar o sa faca ceva si a facut prin desavarsirea operei lui nastase. Clar?
      • +12 (16 voturi)    
       Care a fost "desavarsirea operei lui Nastase"? (Marţi, 17 decembrie 2013, 8:43)

       Alius [utilizator] i-a raspuns lui evoque

       Ca nu este clar...

       Si eu am sperat sa faca ceva si a facut ceea ce am sperat sa faca.

       Tu, pe hotii care i-ai ales acum, au facut ce-ai sperat sa afca? Sau numai "lupta cu Basescu" era importanta pentru tine.

       Clar?
      • +13 (17 voturi)    
       Si inca ceva: (Marţi, 17 decembrie 2013, 8:48)

       Alius [utilizator] i-a raspuns lui evoque

       Dupa reactia "democratilor" si "onestilor" din parlament si guvern alesi de tine si de catre cei ca tine (legile care si le dau, indemnurile la rabdare ale lui Poanta cu privire la Basescu si arestari etc), se vede CLAR ca Basescu a facut acel ceva ce Nascase nu a facut niciodata. Si de acel CEVA le este frica hotilor din parlament si nu mai au rabdare. De altfel, nici Nascase nu a indraznit sa-si dea asemenea legi.. Fireste, nici nu se gandea la asa ceva, pentru ca justitia era libera pe vremea aceea, nu?

       Clar?
    • +5 (7 voturi)    
     Ecoque ... (Marţi, 17 decembrie 2013, 13:06)

     pewpew [utilizator] i-a raspuns lui evoque

     Pleci de la presupunerea ca site-ul e de propaganda asa cum ai presupus ca Mixich nu a mai scris despre sistemul medical in trecut ?

     Apoi spui ca nu il urmareai pe Mixich si probabil urmeaza sa spui ca nu urmaresti nici Hotnews.

     Dar stii ca e vorba de propaganda.

     Esti spalat pe creier sau iei bani per post ?
 • +19 (21 voturi)    
  Gauri negre (Luni, 16 decembrie 2013, 22:26)

  sorin.sava [utilizator]

  Degeaba se pompeaza bani in bugetul spitalelor daca banii se cheltuie cu dedicatie, de la aparatura care nu se foloseste la salarii nesimtite pentru doctori pensionari care au doar atributii de manageri ..
 • +8 (10 voturi)    
  tarife ebm (Luni, 16 decembrie 2013, 23:03)

  ics2 [anonim]

  cita vreme romanii cu fac stetoscoape, tomografe, bisturie, seringi sau medicamente mai ieftine ca in vest nu vad cum ar putea fi actul medical mai ieftin aici decit in germania. doar ca personalul are mizeria de salarii ''care este'' nu ajunge.

  o solutie simpla ar fi sa le luam direct preturile alora. tarifele sint pe net http://www.kbv.de/8170.html
  o sa ramineti masca dar multe preturi sint mai mici ca pe piata privata din romania. o ecografie e vreo 32 de euro

  aia se descurca pentru ca se deconteaza tot! chiar si reteta, scrisoarea medicala, vorbitul la telefon samd.

  copiati ebm-ul pe stick domnule si dati-l idiotilor (desi eu personal cred ca sint doar perversi nu prosti) de la minister.
 • +8 (10 voturi)    
  asa sa-i ajute dumnezeu pe guvernanti (Luni, 16 decembrie 2013, 23:07)

  lucian [anonim]

  ce putem astepta de la un guvern de HOTI.blesteme, blesteme sa-si cumpere medicamente de toti bani pe care i-au furat de la sanatate. asa sa ne ajute dumnezeu.
 • +8 (16 voturi)    
  prioritatile noastre (Luni, 16 decembrie 2013, 23:11)

  tiberiu [anonim]

  In timp ce bolnavii din spitale mananca la galeata, autoritatile construiesc adaposturi pentru caini, pe care ii hranesc cu zeci de tone de mancare de cea mai buna calitate, sub pretextul meschin ca am fi 'crestini'. Din asta se poate vedea clar cat de crestini sunt conducatorii nostri si cat le pasa de oameni. Mai putin decat de animale in orice caz.
 • +8 (12 voturi)    
  banuiesc: voi fi imbracat in "minusuri", (Luni, 16 decembrie 2013, 23:21)

  victor L [utilizator]

  dar doctorul Calafat mi se pare tot atit de condamnabil ca si politicienii.
  Cind s-a incercat o lege a sanatatii, a fost un vajnic opozant. A fost si ministru si este in minister de 6-7 ani.
 • +8 (12 voturi)    
  Degeaba (Luni, 16 decembrie 2013, 23:43)

  methalman [utilizator]

  Degeaba hotnews, daca cititorii, ori sunt putini, ori nu realizeaza ce citesc. Ati avut atatea articole prin care expuneati problemele grave ale acestei societati, iar in momentul in care se indeamna public la iesit in strada, ca nu se mai poate ies 2000 de bezmetici la Universitate.
  Hai ca pana acum puteau sa aiba scuza ca uniti salvam e o campanie ecologista (daca vroiau sa se culce pe urechea asta), dar daca nici acum, dupa atatea articole, indemnuri si decizii luate de politicieni si expuse cititorilor de catre voi, nu se iese in strada, nu stiu cate sanse mai avem ca societate - e clar ca e putreda!
  • -3 (3 voturi)    
   asa ..... (Marţi, 17 decembrie 2013, 9:03)

   sergiu [anonim] i-a raspuns lui methalman

   Dar cum s-a iesit in strada la revolutie ? ori romanii erau obisnuiti sa iasa in strada cam de 2 ori pe an pe timpul lui Ceausescu cind acesta vizita localitatile din tara, sa nu uitam ca atunci s-a iesit in strada ca asa s-a promovat la fabric si uzine unde fiecare muncitor era unit cu vecinul sau vecinii de lucru cu care lucrau, vezi cazul mineriadelor, iar guvernul destept a privatizat toate intreprinderile sau le-au inchis, vandute, distruse etc.... de ce? pt. a disolva aceasta camaderie, fiecare sa isi vada de propriile interese si de familia lui, iar cei de la putere a putea controla totul fara a fi stanjeniti, mineriadele a fost un test pt a se ve dea forta camaderiei la locul de munca, iar dupa acea iesire a minerilor ce s-a intamplat cu ei ? s-au inchis or privatizat minele, Miron Cozma trimis la racoare pt o perioada de timp.... destul de a distruge acea camaderie.....iar acum, good luck a strange 5000 de oameni pt un miting ......
 • +7 (9 voturi)    
  nu va mirati (Luni, 16 decembrie 2013, 23:56)

  timp tamp [utilizator]

  tonta are tone de ceara in urechi si ocheleri opaci
 • +1 (5 voturi)    
  De ce DRG-ul australian nu e bun ? (Marţi, 17 decembrie 2013, 0:05)

  Troller [utilizator]

  Ce sistem informatic va corecta faptul ca se acorda un procent prea mic din pib ? Si cum va impiedica un sistem informatic sa se raporteze doua intubari in loc de una ? Nu sistemul informatic a stabilit tariful pe caz ponderat la 1800 lei. Un sistem informatic autohton nu va face decat sa reduca foarte mult standardele sanitare din Romania sau cel putin sa le modifica radical comparativ cu occidentul.
 • +6 (8 voturi)    
  ei centreaza, ei dau cu capul (Marţi, 17 decembrie 2013, 0:25)

  Rumpelstilstikin [utilizator]

  cred ca "uriasa minciuna oficiala pe care autoritatile reusesc sa o intretina" nu mai pacaleste pe nimeni; cred ca acele "capete luminate" se mint singure gandind ca reusesc sa mai abureasca opinia publica in mare masura cand realitatile sunt atat de evidente
  • +5 (5 voturi)    
   intrebare (Marţi, 17 decembrie 2013, 8:56)

   sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui Rumpelstilstikin

   Daca costurile nu acopera cheltuielile...
   de ca are tot partidul clinici private?
   De ce se inghesuie toti sa isi numeascoa trepadusii in fruntea spitalelor de stat?
   Da, costurile serviciilor moedicale nu sint lasate libere, (stim cu taotii ca in Romania nu exista economie de piata), dar furtul , incompetenta , nesimtirea, lipsa de mila si omenie sint la ele acasa in spitalele din Romania(de stat sau nu).
 • +8 (10 voturi)    
  multumesc (Marţi, 17 decembrie 2013, 1:08)

  stefan2008 [utilizator]

  Multumesc Vlad!
  Intotdeauna m-am intrebat cum functioneaza putregaiul asta in care eu am bagat zeci de mii de euro prin taxa CASS (cu aceeasi taxa incasata de doua ori in fiecare judet pe unde am avut activitate, cu penalitatati + majorari si alte rahaturi venite din toate partile). Le-am platit ca am zis ca mai bine dau banii sa ajunga la doctori decat sa dau banii pe avocati.
 • +7 (9 voturi)    
  Nu este vinovat doar guvernul (Marţi, 17 decembrie 2013, 2:53)

  KostasP [utilizator]

  Directorii si managerii de spitale fura ca-n codru. Uitati-va doar ce nereguli au descoperit la spitalul oncologic din bucuresti (evz) unde 2 aparate de radioterapie noi noute au stat nefolosite 2 ani iar pacientii cu cancer erau trimisi la privat. Asta este frauda pe fata si ar trebui sa infunde puscaria pt multi ani. Am cunoscut o gramada de medici la viata mea si 99% sunt toti o apa si-un pamant.
 • +5 (9 voturi)    
  mai tineti minte? (Marţi, 17 decembrie 2013, 8:15)

  catelu [utilizator]

  ...ce s-a intamplat la inceputul lui 2012, cand Basescu a propus sa avem libertatea de a alege firma la care sa incheiem asigurarea de sanatate?
  Toti au sarit in sus si au mobilizat prostimea in strada, pentru ca suvoiul de bani platiti ca CASS, din care se servesc o gramada de borfasi, risca sa sece.
  Initiativa a fost revocata si sistemul comunist de "asigurari de sanatate" e inca in vigoare.
 • +1 (5 voturi)    
  am eu o idee mai buna. (Marţi, 17 decembrie 2013, 8:30)

  sorin3 [utilizator]

  decit sa se chinuie statul sa calculeze preturi,bugete si sa faca controale sa calculeze indici de complexitate, nu mai bine se fac asigurari private de sanatare si calculeaza aia tot?
  In Romania alta solutie nu exista. Pentru ca atit timp cat statul, adca politicul controleaza ceva o face doar in scopul de a asigura finantare pt. campania electorala si pentru viata de huzur a membrilor de partid din partea de sus a ierarhiei.

  Singura solutie e evitarea completa a problemei prin mutarea intregului mecanism in curtea unor institutii private avind ca scop obtinerea de profit, un lucru mult mai natural si mai usor de urmarit, masurat.
  • 0 (0 voturi)    
   Ideea nu-i chiar atat de buna (Marţi, 17 decembrie 2013, 13:14)

   zwilling [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   Nu firma de asigurare calculeaza costul unui tratament, ci doar cat te costa pe tine ca sa te asigure ei! Asiguratorul privat va avea insa grija ce si cat deconteaza unui spital/medic, deci vor disparea cazurile in care anumite chestii sunt taxate de doua ori.
 • +2 (8 voturi)    
  Nu e chiar asa (Marţi, 17 decembrie 2013, 8:40)

  CatalinPetrica [anonim]

  Adevarul nu este chiara asa. Intamplator cunosc administrator de cinici private si ei spun ca au costuri reale pe pacient de 2-3 ori mai mici decat cele cu care sunt alocate institutiilor de stat.
  Ceea ce inseamna ca bani alocati sanatatii asa cum sunt putini sunt manageriati prost sau sunt furati
  • 0 (2 voturi)    
   De ce ai primit minusuri? (Marţi, 17 decembrie 2013, 12:21)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui CatalinPetrica

   Ca doar ai spus purul adevar, nu ai enuntat o parere sau o preferinta personala!
   Sigur ca da, mai grava decat problema fondurilor insuficiente este gestiunea proasta a banilor disponibili, fie din incompententa, fie din nepasare, fie pentru cs SE FURA!!
 • +2 (4 voturi)    
  rau am ajuns... (Marţi, 17 decembrie 2013, 8:49)

  costica [anonim]

  Sa clasificam minciunile politicienilor romani !!!!!!!
  Pai, astia mint asa cum respira, adica mint tot timpul !!
  Ce sa ne mai omoram sa le clasificam?!
  MINT si asta e deja cel mai grav.
  De la minciunile lor ni se trage totul si mai ales ni se trage lipsa de speranta, de perspective, de VIITOR al natiunii noastre....
  Uitati-va la acea fauna din Parlamentul Romaniei, cred ca jumatate sunt tineri si ce speranta avem noi de la acesti tineri parlamentari?!
  Nici una, sunt la fel ca cei mai in varsta si cu mai multa experienta in mizeria politicii romanesti.
 • +1 (3 voturi)    
  Noi vorbim,ei trag caciula pe urechi si fac ce vor (Marţi, 17 decembrie 2013, 9:12)

  mircea [anonim]

  Partea proasta la actuala Guvernare,este ca nu sunt sperante sa se indrepte.Degeaba ne plangem noi.Daca ne asculta uneori,ne dau niste raspunsuri aiuritoare,de ne trece orice boala,cu exceptia bolii pe ei. "Boala pe ei",guvernantii,se agraveaza si lor nu le pasa.Isi fac zi de zi tot felul de favoruri,voteaza legi cu dedicatie si stabilesc prin legi noi principii de democratie prin care voteaza numai ei,pentru ei si noi nu mai contam.Este trist cand vezi unii comentatori ca "evoque"care le sustin faptele.La majoritatea pe care o au actuala putere era de asteptat sa faca schimbari care sa modernizeze Romania,sa puna Romania pe principii noi.Este vizibil ca in Romania,cu metodele si mai ales legile care favorizeaza hotia si impostura,lucrurile merg prost.Si ce fac guvernantii?Dau noi legi care le cresc favorurile si-i face sa pluteasca undeva lipsiti de orice griji,nepasatori la chinul romanilor.Medicii din sistemul sanitar au ajuns atat de blazati incat,numai o crestere a salariilor nu-i va mai scoate din amortire.In privinta salariilor sau lamurit ca nu se face nimic si se descurca.Fara spaga nu mai faci nimic in sistemul sanitar.cred ca de aceia si este biserica printre institutiile credibile din Romania.Romanii se roaga le D-zeu sa fie sanatosi.Nici copii nu mai fac si nu pentru-ca nu au cu cei creste,ci pentru-ca nu au incredere in sistemul medical.Le este frica ,nu de doctori,ci de guvernanti,de raul pe care-l pot face guvernantii,rau pe care nici-un doctor nu poate sa-l rezolve.
 • +1 (3 voturi)    
  standarde de calitate pe intelesul tuturor (Marţi, 17 decembrie 2013, 9:32)

  tehnick [anonim]

  Subscriu ideii de asigurari private.Se impun bineninteles standarde de calitate pe tot ce inseamna sistem medical,de la cabinetul medicului de familie si pana la clinica cea mai complexa si categorisirea acestora de catre minister cu ce doresc dansii margarete, panselute, musculite sau cai verzi nu conteaza, ca sa cunoastem nivelul de dotare , calitatea serviciilor si a actului medical. Totul corelat cu o campanie de informarea publicului prin toate mijloacele. Apoi proceduri clare de primire si investigare a pacientilor care intra in sistem pt ca sunt de notorietate cazurile sintetizate in pelicula "Moartea D-nului Lazarescu". Apoi s-au aruncat o gramada de bani pe sistemele informatice ale statului, ori tocmai aici ar trebui sa se vada eficienta printr-o retea interoperabila a sistemului de sanatate in care sa se stie in timp real ce si cum se intampla. Altfel ce pretentii poti ridica in fata unui sistem bolnav ,cu un diagnostic ambiguu pt care nu este leac sau poate este, dar nu se doreste insanatosirea acestuia.
 • +1 (3 voturi)    
  constantinescudorin@yahoo.com (Marţi, 17 decembrie 2013, 9:38)

  Indru [anonim]

  Articolul surprinde neputinta autoritatilor din Romania de a asigura o legislatie coerenta, compatibila cu normele europene. Ar trebui facuta o paralela intre scaderea COSTULUI REAL AL SERVICIILOR MEDICALE incepind cu 2007 si actele normative care au aparut in sistemul de sanatate, acte normative care au condus la cresterea ponderii in aceste tarife a cheltuielilor cu salariile si la scaderea cheltuielilor cu medicamentele si utilitatile. Insa, ce mai poti spune de faptul ca, numarul si valoarea serviciilor medicale validate prin acel sistem SIUI nici macar nu este recunoscut de Casa de Sanatate, nefiind decontat. Apare astfel o diferenta intre valoarea serviciilor medicale prognozate, efectuate si validate si valoarea serviciilor decontate de casa de sanatate. Cum? Conform Contractului incheiat. De ce? Pentru ca in viziunea DOMNILOR (atat a celor de la CASS, cat si a guvernantilor), in Romania boala trebuie PLANIFICATA. Pe romaneste spus: pe poarta spitalului ar trebui pus un afis pe care sa scrie ,,Azi nu avem medicamente si locuri disponibile''.
  Personal am cumparat medicamente, luna trecuta, pentru o ruda care se afla la Urgente, ruda care a decedat ulterior, medicamentele fiind cumparate de mine dupa ce medicul de garda a mentionat ,,Daca doriti sa mai incercam resuscitarea pacientului, atunci va trebui sa cumparati medicamentele urmatoare, pe care le vom administra de doua ori pe zi''.
 • +2 (4 voturi)    
  "sistemul sanitar român"... (Marţi, 17 decembrie 2013, 9:44)

  periscop [utilizator]

  ... se află sub incidența : "Jurământului lu' Hipocrit".
 • +1 (3 voturi)    
  comentariu articol (Marţi, 17 decembrie 2013, 11:12)

  Victor Spinu [anonim]

  in sfirsit o analiza rationala. dar de ce credeti ca statul roman are interesul sa calculeze costurile exacte cind poate atit de usor instiga populatia impotriva personalului medical?
 • +1 (3 voturi)    
  Costul Real Al Serviciilor Medicale, Spitalizarii (Marţi, 17 decembrie 2013, 11:27)

  Dr Lazin [anonim]

  Intrebarea se pune; exista cercetatori care s-ar dedica acestui task; sa afle exact care este costul real al serviciilor medicale. Eu ma angajez ca sa va ajut.

  Daca sunt persoane calificate, sa facem un TEAM si sa ne apucam de masuratori.

  Cu stima, Dr Olga Lazin-Andrei, Cercetator Grad I

  Universitatea Californiana Los Angeles
 • 0 (2 voturi)    
  arafat ne da gol dupa gol .......... (Marţi, 17 decembrie 2013, 12:06)

  fosta zoezoe [utilizator]

  Stie cineva sa spuna de ce nimeni ca si persoane sau ministerul ca si institutie nu munceste si/sau comunica cu noi macar cat dnul Mixich ? Nimeni nu spune adevarul care e singurul de la care se poate porni in a contura o solutie mai buna decat ce avem acum. Chiar si arafat ne spune un raportul la spitalul groazei ca medicii nu prea au unghiile taiate...Adica daca nici macar un ne-politician care sta ca o medalie pe pieptul unui politician (cu 70%..) nu poate rosti adevaruri decat in legatura cu leziunile celor acidentati -pe post de purtator de cuvant-.......
 • +1 (1 vot)    
  Costuri reale? (Marţi, 17 decembrie 2013, 13:20)

  MariaPopescu1 [anonim]

  La un moment dat, s-a arătat că la un interval de cca 4 ani, alocaţiile bugetare pentru săsnătate(în valută) au crescut de 4 ori, dar, proporţional, a scăzut calitatea actului medical.
  De ce? Eu dau numai 1 exemplu:
  O clinică privată nouă, într-un municipiu din provincie; toate investigaţiile primare ale spitalelor din zonă sunt externalizate, bolnavii sunt duşi cu salvarea din spital la acea clinică, pentru analizele de sânge, EKG, ecografie, tomografie,etc. şi înapoi în saloane tot cu salvarea. Toţi medicii din oraş erau revoltaţi, fiindcă Casa de asigurări de sănătate fie nu încheia, fie încheia pe sume modice contract cu ei, pe când la acea clinică privată, contractul era nelimitat. Preţul pieţii la o ecografie abdominală era atunci 200 lei la orice cabinet privat, la ACEA clinică, casa deconta 1000 lei păentru aceeaşi operaţiune.
  În fine, s-a schimbat configuraţia politică a conducerii statului şi s-a revenit la laboratoarele spitalului, la aparatele de investigaţie din spital ş.a.m.d.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Vlad Mixich - personal (Marţi, 17 decembrie 2013, 14:01)

  open [utilizator]

  http://www.lemonde.fr/sante/article/2013/12/17/medecins-mercenaires-un-surcout-de-500-millions-d-euros-pour-les-hopitaux_4335492_1651302.html
 • +2 (2 voturi)    
  sistemul trebuie sa moara.. (Marţi, 17 decembrie 2013, 17:45)

  pehash [utilizator]

  din pacate nu cred ca va putea nici un ministru, oricat de bine intentionat, sa rezolve problema asta.
  de ce? pentru ca problema pleaca de la pacienti. sa admitem ca peste noaptea Ministerul Sanatatii pune la punct platforma software de urmarire a costurilor si performantei (whisful thinking.. am lucrat la asa ceva in UK.. nu se rezolva cu 1 milion de euro si nu se poate face peste noapte). sa presupunem ca il primesc "la cheie" si peste noapte angajatii incep sa-l foloseasca. folosit corect, va genera niste costuri uriase. costurile nu vor putea fi acoperite de buget. sa fim seriosi.. cate e bugetul pe cap de locuitor? cam de 4-5 ori mai mic decat in tarile din vestul europei!! cum acoperi diferenta?? va creste ponderea taxei in salarii? momentan e cam la 10% din cheltuiala salariala. deci ar trebui sa mai adaugam 30% ca sa-i ajungem pe englezi, 40% ca sa-i ajungem pe olandezi... IMPOSIBIL

  singura solutie este 'resetarea' sistemului. pachet de baza gratuit pentru platitorii acelui 10%, medicina de urgenta pentru cei care nu platesc (peste 70% din populatia adulta), restul pe bani.
  sau poate preferati ca in vest? te tratez si apoi iti iau casa daca asigurarea nu-ti acopera cheltuiala...
 • -1 (1 vot)    
  Privatizarea (Marţi, 17 decembrie 2013, 19:17)

  EuIoan [utilizator]

  Este singura cale pentru a se stabili exact costul unor tratamente/proceduri , etc .
  Sa se dea pachete de actiuni pe piata de xapiral , cine vrea sa cumpere , sa cumpere , si sa inceapa sa trateze bolnavii in spitale autofinantate . Sa pastreze cateva pentru cei care nu platesc , sustinute din buget si sa le privatizeze pe celelalte .
  Economia este un organism viu , se autorestructureaza in functie de conditii. Privatizati si Casa de Asigurari de Sanatate si va deconta si ea , ca organism privat , numai cat costa si nimic mai mult .
  Noi inca traim in comunism , unde noi ne prefacem ca platim , ei se prefac ca ne trateaza si pana la urma platim cand ne arde buza tot din buzunarul nostru . Sau , mai rau de banii nostrii ai tuturor se trateaza de zeci de mii de lei cate unii ce dau spagi mult mai mici .
  Dar se pare ca totul merge asa aici , la mica ciupeala , intelegere , etc ... Unii scapa , altii nu samd ... Doctorii nu au raspundere si sunt supraaglomerati , pacientul nu plateste un chior dar e tratat de bine de rau si cei 10%care tin de fapt sistemul , cei care nici nu conteaza in sondaje , sunt pusi sa indure aceleasi conditii cu homelesii . Noi trebuie sa decenim mai asprii cu cei ce nu muncesc si sa ii lasam sa moara . Intr-un final se vor apuca sa munceasca.
  • 0 (0 voturi)    
   Economia este organism viu... (Marţi, 17 decembrie 2013, 23:24)

   kasandra [utilizator] i-a raspuns lui EuIoan

   ...însă societatea este şi mai vie. Visaţi la privatizarea sănătăţii într-o ţar în care aproape 80% din salariaţi au salarii brute mai mici de 2200 lei lunar? Păi, aceşti oameni muncesc de le sar capacele, dar asigurări private pentru ei şi copiii lor nu pot plăti. Şi umarea va fi previzibilă: economie moartă, revoluţie bolşevică al dracului de vie. Nu aţi învăţat nimic din istorie? Nu simţiţi chiar acum un uşor aer de nebunie socială? Este o chestiune de câţiva ani, dacă nu ne trezim. Şi nu numai în România, poate chiar că fostele ţări comuniste vor fi mai ponderate. Dar cât credeţ voi că vor mai rezista clasele mijlocii occidentale la cura de sărăcire forţată de acum? Extremea dreapta, extrema stângă - acestea vor fi ieşirile din situaţia acesta, dacă ea mai continuă. Şi vă reamintesc faptul că fasciştii şi naziştii au aplicat un consistent pachet social la vremea lor, crimele le-au înfăptuit în alte tipuri de chestiuni.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by