Lucian Bolcas a anuntat luni ca si-a retras candidatura la functia de judecator al Curtii Constitutionale.

Lucian BolcasFoto: Agerpres

"Nu as vrea ca toate aceste acuze fanteziste sa aiba un impact negativ asupra oamenilor politici care au sustinut aceasta propunere (...) si asupra unor situatii politice care nu sunt de dorit in acest moment", a spus acesta, intr-o interventie telefonica la postul B1TV.

Lucian Bolcas a fost intrebat daca a semnat protestul impotriva inlaturarii statuilor maresalului Antonescu, mentionat intr-un raport al centrului Elie Wiesel privind atitudinile antisemite in perioada 2005 - 2006.

"Categoric, l-am semnat. Nu am negat niciodata ca a fost condamnat in calitate de criminal de razboi dar (...) sunt impotriva daramarii unor statui care reprezinta o parte din trecutul nostru, cu umbrele lui, cu beznele lui, dar care reprezinta o parte din trecutul nostru", a argumentat el.

Acesta a subliniat insa ca nu contesta in niciun caz existenta Holocaustului si ca are prieteni care au purtat pe mana numarul lagarelor de concentrare naziste, chiar daca "proveneau din teritoriile ocupate de unguri in acea perioada".

in raportul "Negarea Holocaustului si Antisemitismul in mass-media din Romania" se arata ca "Eforturile autoritatilor publice, ale Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si ale unor asociatii civice de a disloca din spatiul public simbolurile reprezentandu-l pe Ion Antonescu au cunoscut reactii de adversitate sau tergiversare din partea unor lideri politici, parlamentari, activisti civici".

Intr-o nota de subsol, se mentioneaza ca "Impotriva masurilor de inlaturare a bustului lui Ion Antonescu amplasat in curtea bisericii 'Sfintii Imparati Constantin si Elena' din Bucuresti, Partidul Romania Mare a protestat in nenumarate randuri.

Astfel in numarul 833/2006 al revistei Romania Mare este publicat un protest intitulat 'Un atac incalificabil impotriva Istoriei Nationale si a Religiei Crestine', semnat printre altii de Corneliu Vadim Tudor, vicepresedinte al Senatului Romaniei, Lucian Bolcas, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, Gheorghe Funar, secretar al Senatului, prof. univ. Gheorghe Buzatu, prof. univ. Ion Coja, presedintele Uniunii Vatra Romaneasca - Filiala Bucuresti si al Ligii pentru Combaterea Antiromanismului (LICAR)".

Nominalizarea lui Lucian Bolcas pentru aceasta inalta demnitate a starnit o serie de reactii pe plan intern si international, solicitandu-se retragerea numirii acestuia.

Premierul Victor Ponta a declarat in repetate randuri ca sustine mai departe numirea lui Lucian Bolcas in aceasta functie.