Parlamentul European al Evreilor isi exprima profunda ingrijorare legata de propunerea numirii lui Lucian Bolcas in functia de judecator al Curtii Constitutionale, se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa premierului Victor Ponta si semnata de co-presedintii acestui for, Vadim Rabinovich si Joel Rubinfeld.

"O persoana care a fost vicepresedintele unui partid antisemit, nationalist nu este potrivita pentru o astfel de inalta pozitie. Daca face acest lucru, Romania ar face foarte multi pasi inapoi", se arata in aceasta scrisoare, a carei copie a fost trimisa si ministrului roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean.

Parlamentul European al Evreilor mai noteaza in aceasta scrisoare ca a fost informat de Centrul roman pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (MCA Romania) de activitatile din trecut ale lui Lucian Bolcas, astfel incat se alatura celorlalte organizatii evreiesti pentru a solicita ca fostul lider al PRM sa nu fie numit in functia de judecator al CCR, care ar afecta negativ imaginea Romaniei in strainatate.

Directorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian, a declarat vineri, pentru HotNews.ro, ca Lucian Bolcas "se situeaza la marginea discursului si valorilor democratice", dupa ce a promovat "mesaje cu caracter pozitiv la adresa criminalilor de razboi".

Bolcas "a fost membru de frunte al PRM si s-a identificat cu toate mesajele ideologice extremiste ale PRM", a precizat cercetatorul Alexandru Florian.

Avocatul Lucian Bolcas a respins acuzatiile, afirmand, intr-un interviu acordat Jurnalul National, ca nu poate fi numit antisemit, in conditiile in care are "o relatie de apropiata prietenie cu Aurel Vainer, presedintele comunitatii evreiesti din Romania".

Potrivit lui Bolcas, "stampila" de antisemit a pornit de la o plangere facuta impotriva sa de Nati Meir. De asemenea, el il acuza pe seful statului ca "a dat startul ofensivei" impotriva numirii sale la CCR.

Parlamentul European al Evreilor este format din 120 de membri "alesi democratic" din 47 de tari din Uniunea Europeana si din afara acesteia, potrivit prezentarii acestei organizatii.

Organizatia este co-prezidata de oligarhul ucrainean Vadim Rabinovich, un om de afaceri controversat, care a fost implicat si in actionariatul Central Europe Media Enterprises, societatea care detine in prezent Pro TV.

Acesta a fost condamnat de mai multe ori in Ucraina, este un mogul al presei si a fost inclusiv subiectul unei tentative de asasinat.