Europarlamentarul Laszlo Tokes a predat, duminica, Bisericii Reformate din Timisoara medalia "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler si ordinul prin care i-a fost conferita, spunand ca, daca vreo persoana doreste sa ii ia inapoi distinctia, sa mearga la Timisoara, transmite Mediafax.

Tokes LaszloFoto: Hotnews

Tokes a facut referire, duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Bisericii Reformate din Timisoara, unde a izbucnit Revolutia din Decembrie 1989, la distinctia "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, primita in anul 2009 de la presedintele Traian Basescu.

"Sa vina la Timisoara, daca vrea cineva sa ia inapoi distinctia ￯Steaua Romaniei￯ in grad de Cavaler", a spus Tokes.

El a predat Bisericii Reformate din Timisoara, pentru a le pastra, atat medalia, cat si ordinul de conferire a acestei distinctii, semnat de presedintele Traian Basescu in anul 2009.

Tot duminica, la sediul Bisericii Reformate din Piata Maria, chiar sub fereastra de unde pastorul Laszlo Tokes indemna lumea sa inceteze sa il mai sustina, in 15 decembrie 1989, au fost depuse coroane de flori in memoria celor care s-au jertfit la Revolutie.

In decembrie 2009, la 20 de ani de la Revolutie, presedintele Traian Basescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

In 27 iulie anul acesta, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat". Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, facand referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei".

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat atunci ca il va informa in scris pe presedintele Traian Basescu ca va contrasemna un eventual decret de retragere a distinctiei acordate lui Tokes, Ordinul National "Steaua Romaniei".

In noiembrie, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" au decis sa propuna presedintelui Traian Basescu retragerea distinctiei oferite europarlamentarului, declara Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane.

Ulterior, presedintele Traian Basescu declara ca asteapta raportul Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" inainte de a decide retragerea sau nu a distinctiei acordate lui Tokes, mentionand ca nu doreste repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Intrebat daca ii va retrage Ordinul "Steaua Romaniei" europarlamentarului Laszlo Tokes, asa cum recomanda Consiliul, Basescu raspundea ca doreste sa vada motivarea si ca procesul nu este unul simplu.

"Trebuie sa faca un raport argumentat. Eu nu spun ca ceea ce a facut Laszlo Tokes este un lucru care sa ne placa, este admisibil. Nu spun ca este, dar am o experienta. Vezi cazul Vadim Tudor. Va aduceti aminte cand am vrut sa-i retrag Ordinul "Steaua Romaniei" lui Vadim Tudor? S-a emis hotararea membrilor Ordinului, s-a facut o argumentatie pentru asta, un raport. (...) Dupa care Vadim Tudor a atacat in instanta acel document cu argumentele pentru ridicarea decoratiei si Administratia Prezidentiala a pierdut. Eu emisesem decretul in baza acelui raport al Consiliului. In instanta a fost anulata aplicarea decretului. Nu o sa repet asta fara sa fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat in instanta in 9 ani de mandat", spunea Basescu.