Circa 2.000 de oameni au protestat duminica in Bucuresti impotriva USL si a guvernului Ponta, acuzati ca au incercat sa submineze Justitia prin modificarea Codului Penal. Manifestatia, initiata pe contul de Facebook "Uniti Salvam" (unde s-au organizat si protestele anti-Rosia Montana), a inceput la ora 16.00, in Piata Universitatii. In jurul orei 18.00, manifestantii au vrut sa plece spre Guvern, pe bd. Magheru, dar jandarmii i-au impiedicat si au avut loc ciocniri. Dupa mai multe busculade pe Calea Victoriei, care au dus la cresterea numarului de protestatari, acestia au ajuns la Guvern, unde au cerut demisia premierului Victor Ponta. Si la Piata Victoriei - sediul Guvernului au avut loc ciocniri cu jandarmii, care au acuzat ca intre protestatari s-au infiltrat membri ai galeriilor de fotbal.

Foto:
  • Ce s-a strigat la miting: "Jos Voiculescu", "Jos Guvernul", "Ceausescu n-a murit, este Ponta travestit" si "Victor Ponta de Craciun este porcul cel mai bun"

In Piata Universitatii, acolo unde a inceput manifestatia, au existat protestatari care strigau "Jos Basescu, Ponta si Antonescu" si "Toate partidele, aceeasi mizerie!". Ei au fost insa apostrofati de ceilalti manifestanti, iar dupa ce jandarmii au incercat sa impiedice accesul spre sediul Guvernului aproape toate scandarile s-au indreptat impotriva USL si a premierului Ponta.

Cum s-a desfasurat protestul:

Ora 21.00 Patru persoane au fost retinute si duse la sectie in urma protestului din Piata Victoriei, a informat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache. El a spus ca interventia jandarmilor a avut loc deoarece grupurile de persoane "s-au manifestat violent", au bruscat fortele de ordine si au aruncat cu materiale pirotehnice si cu pietre asupra acestora.

"A fost necesara interventia noastra si folosirea materialelor din dotare, substante iritant lacrimogene, pentru a stopa intentia lor de blocare a circulatiei in centrul Capitalei. Au fost momente cand circulatia a fost blocata si s-au fortat cordoanele de jandarmi care au incercat sa stopeze acest lucru de-a lungul traseului protestatarilor. Persoanele care se afla in Piata Victoria au dorit blocarea circulatiei in fata Guvernului si au blocat-o la un moment dat, spre Kiseleff, dar acum se circula normal", a mai spus Enache.

Ora 20.45 Lumea paraseste piata, multi dintre manifestanti merg la metrou. Protestul se stinge.

Ora 20.30 Liderii manifestantilor au sustinut la megafoane ca unii dintre protestatari au fost dusi la Sectia 2 de Politie, unde ar fi fost batuti. Ei au indemnat multimea sa mearga la respectiva sectie, aflata in apropierea Guvernului. In fata muzeului Antipa, protestatarii incearca sa sparga cordonul de jandarmi.

Ora 20.25 In Piata Victoriei mai sunt circa 200-300 de manifestanti. Jandarmii au inconjurat multimea.

Ora 20.20 Georgian Enache, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, a declarat pentru Digi24 ca in grupul initial de protestatari s-au infiltrat membri ai unor galerii de fotbal, care au provocat fortele de ordine, aruncand cu diverse obiecte inspre jandarmi. Potrivit lui Enache, printre protestatari s-au infiltrat membri ai factiunii Peluza Sud a galeriei echipei Steaua Bucuresti.

Ora 20.17 Numarul protestatarilor incepe sa scada. Scandarile anti-Ponta continua insa.

Ora 20.00 Se scandeaza "Plagiatorul a mintit poporul" si "Jos Iliescu".

Ora 19.46 Unii protestatari au aprins torte si au aruncat cu ele in jandarmi. Au loc iar imbranceli. Se striga "Fara provocatori!".

Ora 19.38 Jandarmii au dat din nou cu gaze lacrimogene, dupa o noua runda de imbranceli. Se striga "Jos Voiculescu", "Jos Guvernul" si "Victor Ponta de Craciun este porcul cel mai bun".

Ora 19.34: Un grup aparte de protestatari, care par membri ai unor galerii de fotbal, ii imping pe ceilalti manifestanti direct spre cordonul de jandarmi, si in acest fel se creeaza o situatie tensionata.

Banner la Guvern

Banner la Guvern

Foto: Facebook / Otilia Nutu

Ora 19.32: Jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de manifestanti care a incercat sa rupa cordonul de jandarmi si sa mearga spre caldirea Guvernului. Un protestatar a fost ridicat de jandarmi.

Ora 19.25 Multimea s-a strans aproape de Guvern si indeamna sa se inainteze si mai mult. In fata lor e un cordon dublu de jandarmi. Se scandeaza impotriva premierului Ponta, chiar si trivialitati.

Ora 19.18 Se scandeaza "Victor Ponta de Craciun este porcul cel mai bun".

Ora 19.10: Unii protestatari au scuipat pe o masina a Antena 3, dupa cum arata imagini prezentate de postul fondat de Dan Voiculescu. Pe de alta parte, Romania TV, controlat de Sebastian Ghita, e singurul post de stiri care nu transmite imagini de la mitingul anti-USL.

Ora 19.08 Protestatarii au ajuns in Piata Victoriei, in fata Guvernului. Se scandeaza "Demisia".Unii manifestanti au blocat traficul in fata muzeului Antipa, altii i-au certat si le-au spus sa vina inapoi spre Guvern.

Ora 18.45 Ciocniri violente. Protestatarii au spart cordonul de jandarmi, dupa imbranceli repetate, in care s-au calcat in picioare chiar, si au pornit pe Calea Victoriei inspre Guvern.

Ora 18.35 Multimea de protestatari s-a regrupat pe Calea Victoriei, in dreptul Palatului Telefoanelor si hotelului Novotel. Sunt in jur de 500-600 de manifestanti. Ei sunt flancati de o parte si de alta de cordoane de jandarmi.

Ora 18.28 Un grup de protestatari a ramas blocat pe Calea Victoriei, la Novotel.

Ora 18.20 Pe bd. Regina Elisabeta au mai ramas circa 300-400 de protestatari. Cordoane de jandarmi blocheaza multimea la rond si la intersectia cu Calea Victoriei. Au avut loc violente de-a lungul intregii strazi.

Ora 18.17 Ciocniri violente la intersectia cu Calea Victoriei, multimea e blocata.

Ora 18.10Cordon masiv de jandarmi in rondul de la Universitate, marsul e blocat. Multimea a ramas pe bd. Regina Elisabeta.

Ora 18.05 Dupa confruntari violente cu jandarmii, protestatarii au blocat traficul pe bd. Regina Elisabeta, la intersectia cu Calea Victoriei. Ei pleaca in mars spre Guvern.

Ora 18.00 Manifestantii au luat-o pe str. Edgar Quinet si au iesit pe bd. Regina Elisabeta, unde au patruns pe carosabil.

Ora 17.55 Multimea vrea sa porneasca in mars pe bd. Magheru. Jandarmii au facut cordon si i-au blocat pe manifestanti pe trotuar. Au loc imbranceli intre protestatari si jandarmi.

Ora 17.50Numarul protestatarilor stagneaza. Se scandeaza "Uniti, salvam toata Romania" si "Iesiti din casa, daca va pasa".

Ora 17.40 De la portavoce se scandeaza impotriva presei si a jurnalistilor: "Presa romana, plina de minciuna", "Sa vina presa, sa-i scoatem lesa".

Ora 17.25 Un grup de protestatari scandeaza "Jos Basescu, Ponta si Antonescu", in timp ce un alt grup a inceput sa ii huiduie si sa fluiere, scandand la randul lor "Ponta, demisia". Scandarile pietei sunt in continuare foarte variate. S-au adunat peste 1.000 de manifestanti.

Ora 17.20 Se scandeaza si impotriva Jandarmeriei: "Romania, stat politienesc". In timp ce in Piata mai vine lume, altii pleaca din cauza temperaturilor scazute.

Ora 17.15Manifestantii scandeaza "Demisia" si "Ceausescu n-a murit, este Ponta travestit".

Ora 17.00 S-au adunat aproximativ 1.000 de persoane. Se aud scandari si anti-USL si anti-Basescu, precum si pe tema gazelor de sist si a proiectului Rosia Montana.

Ora 16.55 In Piata sunt in jur de 700 de manifestanti. Se aud aceleasi refrene ca la protestele anti-RMGC si Chevron.

Ora 16.50 Manifestantii au inceput sa scandeze "Toate partidele, aceeasi mizerie", "Jos Ponta jos, esti un mincinos", "Jos Basescu, Ponta si Antonescu", "Uniti, salvam toata Romania".

Ora 16.40 In acest moment, in Piata sunt circa 400 de manifestanti. Exista discutii aprinse pe alocuri cu privire la scopul protestului - daca sa fie impotriva intregii clase politice, implicit a PDL si Basescu, sau doar impotriva Parlamentului si a modificarilor la Codul Penal.

Ora 16.25: Circa 200 de persoane s-au adunat, duminica, in jurul orei 16.20, in Piata Universitatii, langa fantana. Manifestantii au bannere cu mesaje precum: "Rusine!", "Parlament penal, fugi de tribunal?", "Pana va treziti, noi luptam pentru voi", "Superimunitate? No shit!", "Eror 404 democracy not found".

'Protest impotriva puslamalelor din Parlament'

'Protest impotriva puslamalelor din Parlament'

Foto: Uniti Salvam

Pagina de Facebook "Uniti Salvam" - vocea neoficiala a comunitatii ce protesteaza fata de proiectul minier de la Rosia Montana si fata de inceperea proiectelor privind gazele de sist - a lansat joi un apel prin care indeamna la un protest in Capitala fata de modificarile aduse la Codul Penal si legile adoptate in aceasta saptamana de Camera Deputatilor.

Evenimentul intitulat "Protest impotriva puslamalelor din Parlament" a fost programat pentru duminica, in Piata Universitatii, de la ora 16.00, si pana la aceasta ora peste 4.000 de persoane au anuntat ca vor participa.

Anuntul postat pe pagina evenimentului de pe Facebook:

"Dacă ei confiscă democrația, noi o luăm înapoi pentru că „democrație” înseamnă demos (popor) + kratos (putere).

IEȘI ÎN STRADĂ!

Marți 10 decembrie 2013 va rămâne în istoria României ca ziua în care democrația pentru care s-a murit în decembrie 89 a fost subminată chiar de cei au rolul să o întrețină. Sigur, a picat legea minelor și cea a lobby-ului (care ar fi legalizat traficul de influență), dar noul cod penal favorizează infractorii parlamentari, la fel ca și legea amnistiei.

CUM VOR SĂ MODIFICE CODUL PENAL?

Modificările aduse legii aministiei și codului penal dau mână liberă la furat camarilei care ne parazitează și ne transmit un mesaj destul de simplu nouă, fraierilor plătitori de taxe: „cărați-vă sau suportați-ne șmenurile”. Iată ce face guvernul în loc să conducă țara demn, așa cum au jurat:

→ au făcut din calomnie și insultă infracțiuni, dând timpul înapoi cu 8 ani când libertatea presei și cea de exprimare erau vădit îngrdăite. Acum ne pot da în judecată când le strigăm în față că-s hoți ordinari.

→ și-au arogat superimunitate, modificând legea astfel încât ei să nu poată fi anchetați de DNA pentru fapte de corupție (abuz în serviciu, conflictul de interese, primirea de foloase necuvenite, falsul și uzul de fals, trafic de influență) și nici să nu mai poată fi verificați de ANI pentru incompatibilitate.

→ „confictul de interese” nu se mai aplică autoritarilor care ne conduc pentru că au umblat la definiția funcționarului public.

→ dacă devalizezi statul cu, să zicem, 100.000 eur (un mizilic, da?) primești doar o mențiune în cazier. Adică nu faci pușcărie.

EFECTELE LEGII AMNISTIEI

Au amânat votul pe legea amnistiei până marți 17 decembrie (vom fi și atunci la datorie) „România Liberă” estimează că mii de borfași-parlamentari vor fi eliberați, linși și curați. Au tot interesul să o facă, căci printe hoți se află nume de marcă care brusc n-ar mai avea condamnări: Năstase, Voiculescu, Cătălin Voicu, Fenechiu, Bogdan Ciucă, Ridzi, Chiuariu, Sereș, Zsolt Nagy, etc, etc.

Scandalos e și felul copilăresc în care au făcut-o: au operat schimbările în toiul nopții de luni spre marți, contrar legii transparenței decizionale (52/2003, art. 6) care zice că orice lege trebuie să stea în dezbatere publică 30 de zile."