Presedintele ​​Traian Basescu a promulgat in seara zilei de 14 decembrie legea privind organizarea referendumului, potrivit unui comunicat de presa sosit la redactie la ora 23.55. Legea permite validarea unui referendum daca la urne au venit 30% dintre alegatorii inscrisi pe liste, si nu 50% dintre alegatori, cum era pina acum.

Traian Basescu anuntase anterior ca va face uz de prerogativele sale pentru a intirzia cit mai mult intrarea in vigoare a acestei noi prevederi, astfel incit sa devina imposibila aplicarea sa la un potential referendum pentru modificarea Constitutiei organizat odata cu alegerile prezidentiale de anul viitor.

Victor Ponta anuntase si el, in replica la declaratiile presedintelui, ca daca acesta nu va promulga legea in interiorul perioadei prevazute de Constitutie, legea va fi prmulgata cu semnaturile celor doi presedinti ai camerelor Parlamentului, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea.

***

Decizia din 14 noiembrie a Curtii Constitutionale, prin care legea USL ce reduce la 30% pragul de prezenta pentru validarea referendumurilor a fost declarata constitutionala, a fost publicata miercuri, 4 decembrie, in Monitorul Oficial.

Presedintele Traian Basescu declara joi, 5 decembrie, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, ca va promulga Legea referendumului pe 14 decembrie seara, adica in a zecea zi de la primirea motivarii Curtii Constitutionale.

"La mine la cabinet a intrat pe 5, pe 14 seara imi expira termenul. Pe 14 noaptea voi promulga legea", a spus seful statului.

Intrebat daca va astepta toate cele zece zile care ii sunt permise de Constitutie pana la promulgare, presedintele a raspuns: "Categoric, da".

In urma cu cateva saptamani, Traian Basescu avertizase chiar ca nu exclude posibilitatea de a sesiza din nou Curtea Constitutionala in privinta acestei legi, afirmand ca va incerca sa amane cat poate de mult promulgarea acesteia.

"Voi promulga legea in a zecea zi, la ora 23 si 59 de minute, atat cat imi permite Constitutia, incercand sa preintampin un astfel de dezastru. Cred ca, daca am organiza un astfel de scrutin, lovitura de credibilitate ar fi aproape egala cu lovitura de stat de asta vara", a sustinut seful statului, intr-o emisiune la B1 TV.