Cinci medici de la IML Cluj solicita demisia directorului interimar al institutiei, Marius Vartic, pe care il acuza de "management defectuos si daunator", de desfiintarea raportului de garda util rezidentilor, de "dezorganizarea activitatii" institutului, Vartic sustinand insa ca nu va demisiona, relateaza Mediafax.

Medicii Dan Paul Mucichescu, Dan Perju-Dumbrava, Costel Siserman, Cristian Gherman si Mugur Pop, au transmis, sambata, o scrisoare deschisa in care solicita demisia directorului interimar al institutiei, Marius Vartic.

"Va cerem demisia din functia de director interimar. Consideram ca managementul dumneavoastra este defectuos si daunator institutului. Nu ne referim numai la conducerea defectuoasa a compartimentului de prosectura, care a dus la pierderea unor cadavre sau gasirea neasteptata a altora, ci si la faptul ca o serie de expertize de importanta majora nu pot fi efectuate din cauza faptului ca medicii psihiatri refuza sa participe la efectuarea lor. De altfel, ati fost demis pentru management defectuos in urma controlului efectuat de Ministerul Sanatatii (in 2011 - n.r.).

"De asemenea, consideram ca nu poate fi directorul unui institut medico-legal o persoana care cenzureaza si violeaza corespondenta privata a colaboratorilor. (...) Avem convingerea ca veti aprecia motivele noastre ca fiind rezonabile si veti da curs solicitarii noastre intrucat ramanerea dumneavoastra in functie devine penibila atat pentru persoana dumneavoastra, cat si pentru putinii sustinatori ai dumneavoastra", se arata in documentul citat.

Cei cinci medici il acuza pe Vartic ca a desfiintat raportul de garda care da posibilitatea rezidentilor sa exerseze si sa sistematizeze limbajul medico-legal, sa isi lamureasca mecanismele producerii leziunilor si sa evalueze corect cauzele producerii deceselor.

"A desfiinta raportul de garda insemna a afecta fundamental procesul didactic, trasatura sine qua non a unui institut. Ati dezorganizat activitatea institutului blocand la dispozitia dumneavoastra doua cadre medii care inainte se ocupau numai de redactarea actelor medico-legale si de asigurarea asistentei medii la nivelul cabinetului de consultatii medico-legale. In felul acesta ati reusit sa determinati aparitia unor intarzieri masive in redactarea actelor medico-legale", se mai arata in scrisoare.

Lui Vartic i se reproseaza ca nota 2,97 pe care a obtinut-o la examenul sustinut pentru ocuparea functiei de director al IML Cluj, in vara acestui an, il descalifica pentru ocuparea acestei functii, chiar si in calitate de interimar.

"Apreciem ca nu puteti fi directorul unui Institut de Medicina Legala atata timp cat, in mod sistematic, evitati sa rezolvati cazurile medico-legale complicate - omoruri, culpe medicale. Comportamentul dumneavoastra fata de angajatii institutului este inadecvat: raptusuri manifestate prin urlete, injuraturi, lovirea colegilor, amenintari etc. Atmosfera tensionata pe care institutul o are cu beneficiarii activitatii noastre - politie, procuratura, instante - este tot rezultatul modului in care intelegeti sa conduceti institutul si sa comunicati cu reprezentanti ai acestor institutii, atat prin comportament, cat si prin plangerile penale avand sursa institutul, cu care acestea au fost sufocate", se mentioneaza in document.

In replica, Vartic a declarat, sambata, pentru Mediafax, ca respinge acuzatiile si ca nu isi va demisia.

"Scrisoarea este o manipulare dupa toate regulile de manual. Nu am de ce sa imi dau demisia, pentru ca nu vad unde este managementul defectuos. In aceasta scrisoare deschisa s-a mers pe ideea ᅡhai sa inventam ceva si apoi sa dezvoltamᅡ. Scrisoarea este semnata de Dan Paul Mucichescu, care este trimis in judecata pentru doua capete de acuzare, din care unul este de marturie mincinoasa, de Dan Perju-Dumbrava, care vrea sa devina director si poate nu ii ajung cele trei locuri de munca pe care le are acum, de Costel Siserman, care a fost directorul IML Cluj, de Cristian Gherman si Mugur Pop, care sunt ᅡlocotenentiiᅡ lui Siserman", a spus Vartic.

El a explicat ca a luat nota 2,97 la proba scrisa a concursului pentru functia de director al IML Cluj, desfasurata in 22 iulie, pentru ca proba tinea de "interpretarea unor cuvinte, subiectele fiind inclusiv din Geografia Romaniei".

"Concursul s-a anulat dupa prima proba, cea scrisa, pentru ca nici Dan Perju-Dumbrava, care a candidat, nu a obtinut decat nota 5, astfel ca eu am ramas mai departe la conducerea IML Cluj", a precizat Marius Vartic.

El a mentionat ca nu a cenzurat si nu a violat corespondenta nimanui si ca a suspendat raportul de garda pentru ca Dan Paul Mucichescu "a adus jigniri la adresa colegilor".

"Consiliul Superior de Medicina Legala l-a suspendat pe dr. Mucichescu ca expert de medicina legala, probabil de aceea este asa de suparat", a comentat Vartic.

Totodata, el a negat ca in 2011, atunci cand a fost schimbat din functie in urma unui control al Ministerului Sanatatii, i s-a imputat "managementul defectuos": "Nu e adevarat ca am fost demis in urma managementului defectuos. A fost un control, s-au gasit deficiente si s-au dat termene de remediere. Nu stiu de ce am fost demis in 2011".

Marius Vartic este director interimar al IML Cluj din luna aprilie a acestui an, dupa ce l-a inlocuit in functie pe Costel Siserman, schimbat de Ministerul Sanatatii in urma unui scandal care a avut la baza disparitia unor cranii din sediul IML Cluj.

Marius Vartic a mai detinut functia de director al IML Cluj in perioada 2001-2011. El a fost schimbat in 9 februarie 2011 si inlocuit cu Costel Siserman, in urma unui control al Ministerului Sanatatii.

In martie anul acesta, politistii clujeni au declansat o ancheta in urma unei plangeri penale privind profanarea de cadavre la Institutul de Medicina Legala (IML) Cluj, plangerea referindu-se la decapitarea a sase corpuri, in acest caz fiind sesizat si Parchetul Judecatoriei Cluj-Napoca.

Surse din cadrul anchetatorilor declarau atunci ca cele sase cranii de la IML Cluj au disparut dupa un curs postuniversitar organizat de Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Cluj, la care au participat mai multi studenti straini.

Potrivit surselor citate, capetele celor sase cadavre nerevendicate au disparut din frigiderul IML Cluj. Dupa ce o persoana din cadrul IML a sesizat Politia si Parchetul, capetele au reaparut la sediul IML, inainte ca politistii si procurorii sa ajunga acolo.

Conform acestor surse, cadavrele decapitate nu puteau fi folosite ca material didactic, fiind cazuri de medicina legala.

Atunci, Ministerul Sanatatii a solicitat Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj sa faca o verificare la IML Cluj, "in urma informatiilor aparute in mass-media privind prezenta a cinci cadavre decapitate, presupus profanate".

Potrivit unui comunicat de presa al MS, in urma anchetei efectuate, DSP Cluj a comunicat Ministerului Sanatatii ca nu a fost incalcata legea. "IML a furnizat cinci cadavre, in baza unui protocol de colaborare cu UMF Cluj, ca material didactic pentru cursul organizat de UMF in perioada 18 - 21 februarie 2013, in colaborare cu Academia Chirurgica ᅡDurante Scacchiᅡ din Italia. S-au efectuat proceduri diferite in timpul demonstratiilor practice, iar la terminarea cursului cadavrele au fost depozitate in mod corespunzator in camera frigorifica a serviciului de prosectura IML Cluj, seful serviciului fiind domnul doctor Vieru Socaciu Radu", se arata in comunicat.

Conform sursei citate, "toate cele cinci cadavre au fost inhumate in 7 martie 2013". "Nu s-au constatat abateri de la prevederile legale referitoare la manipularea cadavrelor umane. Aspectele sesizate in presa sunt eronate si sunt in contradictie cu cele constatate la fata locului si certificate de documente", se arata in comunicat.

In aprilie, Ministerul Sanatatii a anuntat faptul ca directorul IML Cluj Costel Siserman a fost inlocuit cu Marius Vartic.

"Avand in vedere numeroasele sesizari depuse la Ministerul Sanatatii privind activitatea directorului IML Cluj, dr. Costel Siserman, conducerea Ministerului Sanatatii a dispus eliberarea acestuia din functia de director al IML Cluj, incepand cu data de 8 aprilie. Incepand cu aceeasi data, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dispus numirea cu delegatie, in functia de director al IML Cluj, a dr. Marius Vartic", se arata intr-un comunicat de atunci.