Scandalul colindului antisemit difuzat de TVR 3: Directorul Centrului de Cultura Cluj a demisionat

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 13 decembrie 2013, 19:14 Actualitate | Esenţial


Tiberiu Groza a demisionat, vineri, din functia de director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, precum si din cea de director artistic al ansambulului folcloric "Dor Transilvan", ca urmare a difuzarii colindului antisemit pe TVR 3, informeaza Mediafax.

Intr-un comunicat transmis vineri, Tiberiu Groza spune ca isi asuma in totalitate responsabilitatea pentru selectia colindelor care au fost difuzate in 6 decembrie intr-o emisiune la TVR3 si TVR Cluj si ca, pentru "stingerea acestui scandal", demisioneaza din functia de manager al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Cluj.

"Asumandu-mi in totalitate responsabilitatea pentru selectia colindelor de pe albumul editat, precum si pentru neinspirata propunere de colind la TVR Cluj, pentru stingerea acestui scandal, am luat decizia de a-mi prezenta demisia de onoare din functia de manager al CJCPCT Cluj. Pentru a nu lasa oprobiul public asupra ansamblului "Dor Transilvan" si a tinerilor nevinovati care-l compun, am decis sa demisionez si din functia onorifica de director artistic al ansamblului. Am prezentat presedintelui Consiliului Judetean Cluj demisia mea din functie si am anuntat conducerii sindicatului RATUC demisia mea de la ansamblul folcoric. Doresc ca demisia mea sa dea satisfactie tuturor celor lezati de nefericitul incident", a aratat Groza.

El a subliniat ca "in urma escaladarii scandalului privitor la difuzarea pe postul TVR Cluj a colindului ansamblului folcloric "Dor Transilvan", din dorinta de a stinge cat mai repede si cat mai onorabil incidentul", a dorit sa precizeze faptul ca in anul 2009 a realizat pentru ansamblul respectiv un album cu colinde culese din localitatea Barlea, judetul Cluj, care cuprinde 26 de colinde traditionale a caror vechime este mai mare de 100 de ani.

"Din nefericire, colinda interpretata pe postul de televiziune TVR Cluj si aflata pe acest album contine versuri care fac referire la neamul evreiesc, fapt pentru care ea este considerata de comunitatea evreiasca din Romania ca fiind o colinda antisemita. Imi sustin in continuare punctul de vedere privitor la faptul ca nu exista colinde antisemite. Colindatorii cand colinda nu instiga la discriminarea etniei evreiesti. Nici colindatorii si nici cei colindati nu isi asuma o atitudine ostila fata de evrei. Din acest motiv, nu pot considera colindele ca fiind antisemite. Las specialistilor etnologi ultimul cuvant in a interpreta corect daca exista colinde antisemite sau nu", a mentionat Groza.

Acesta s-a declarat convins ca cercetarile incepute de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii vor duce la aflarea adevarului deplin in acest caz si spera ca, "odata aflat adevarul, comunitatea evreiasca din Romania sa-si spulbere temerile privind posibile manifestari antisemite ale romanilor".

"Ironia vietii face ca un crestin si un evreu sa raspunda pentru un incident considerat antisemit. Eu, pentru ca am recomandat colindul, iar el pentru ca l-a difuzat", mai spune Tiberiu Groza.

La randu sau, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a aratat, vineri, intr-un comunicat, ca el a fost cel care i-a solicitat demisia lui Groza, "pentru ca incidentul iscat de colindul antisemit interpretat de ansamblul "Dor Transilvan", pe care il coordoneaza si care functioneaza pe langa RATUC, regie apartinand Primariei Cluj-Napoca, sa nu impieteze asupra imaginii institutiei pe care o conduce si care se afla sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj".

"Acuzele de antisemitism au afectat imaginea Centrului si cea a Consiliului Judetean Cluj, institutii care nu au avut nicio implicare in organizarea si desfasurarea acestei emisiuni. Pe de alta parte, consider ca, in acest moment, domnia sa nu mai poate conduce centrul. Domnul Groza a dat curs solicitarii mele si si-a depus demisia, eu am aprobat-o si a devenit efectiva", a precizat Uioreanu.

Pana la organizarea concursului pentru postul de manager al CJCPCT Cluj, interimatul functiei va fi asigurat de Mircea Campeanu, seful Biroului cercetare, conservare si arhivare cultura si arte traditionale.

Grupul pentru Dialog Social (GDS) si Revista 22 au anuntat, marti, ca au reclamat la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) televiziunea publica TVR 3, din cauza ca a difuzat, vineri, 6 decembrie, in cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit.

Grupul de colindatori Ansamblul "Dor transilvan" a cantat, in cadrul emisiunii, un colind in care este folosit de mai multe ori termenul "jidov", in mesaje antisemite. "A nascut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toata lumea i se-nchina, / Numai jidovii-l ingana. / Jidovan afuristit / Nu l-ar rabda Domnul sfant / Nici in cer, nici pe pamant.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Sa iasa sfara [= fum] in drum", potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

Presedintele Federatiei Comunitatii Evreiesti Cluj, Robert Schwartz, a solicitat TVR sa ceara scuze publice evreilor din Romania pentru colindul antisemit difuzat intr-o emisiune la TVR 3, spunand ca asteapta ca Politia si Parchetul sa se autosesizeze.

De asemenea, ambasada Statului Israel se declara, miercuri, profund ingrijorata de colindul interpretat de Ansamblul "Dor transilvan" si difuzat de TVR3 in 6 decembrie, exprimandu-si speranta ca autoritatile romane vor lua masuri pentru ca astfel de incidente regretabile sa nu mai aiba loc.

Directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, Tiberiu Groza, a cerut scuze, joi, comunitatii evreiesti din Romania si "celor care s-au simtit ofensati" de versurile colindului difuzat la TVR3, sustinand ca a fost "o greseala".

La randul sau, ministrul de Externe, Titus Corlatean, spunea ca a luat act "cu ingrijorare si indignare" de emisiunea difuzata pe postul TVR3, la 6 decembrie, precizand ca este inacceptabil ca antisemitismul sa continue sa se manifeste in secolul XXI.

El a subliniat ca Romania are "un cadru legislativ bine pus la punct" in ceea ce priveste combaterea antisemitismului, negarea Holocaustului si promovarea personalitatii unor persoane vinovate de crime de razboi.

De asemenea, Corlatean si-a exprimat public "asteptarea legitima ca institutiile abilitate, CNA, CNCD, Parchetul General, precum si Comisiile parlamentare de specialitate vor lua masurile care se impun pentru a investiga, sanctiona si respectiv a preveni astfel de situatii intru totul reprobabile".

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de joi, sa amendeze cu 50.000 de lei Societatea Romana de Televiziune (SRTv), din cauza ca pe TVR 3 si TVR Cluj a fost difuzat, im 6 decembrie, un colind antisemit, care a incalcat legislatia audiovizualului.

Sanctiunea a fost aplicata pentru incalcarea articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului", si a articolului 47, alineatul 1 din Codul de reglementare a continutului audiovizualului, potrivit caruia "Este interzisa difuzarea in programele audiovizuale a oricaror forme de manifestari antisemite sau xenofobe".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5840 vizualizari

 • +9 (13 voturi)    
  WTF? (Vineri, 13 decembrie 2013, 19:28)

  Alui [utilizator]

  "..contine versuri care fac referire la neamul evreiesc, fapt pentru care ea este considerata de comunitatea evreiasca din Romania ca fiind o colinda antisemita. Imi sustin in continuare punctul de vedere privitor la faptul ca nu exista colinde antisemite. ".
  Ăsta e prost sau se face? Am văzut și eu colindul si si eu il consider super antisemit. Și sunt ardelean.
  • +1 (9 voturi)    
   un pic de clementa (Vineri, 13 decembrie 2013, 19:59)

   nu-conteaza [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Omul si-a dat demisia de onoare, gest rar intalnit in ziua de azi in institutiile Romaniei. Discursul mi se pare civilizat si are dreptul la propria opinie. Mai mult, lasa diagnosticul final in dreptul entitatilor competente. A gresit, dar eu cred ca a avut o reactie demna.
   • -3 (7 voturi)    
    NU există demisie de onoare ! (Vineri, 13 decembrie 2013, 20:33)

    PSD-erbedeul [utilizator] i-a raspuns lui nu-conteaza

    NU există demisie de onoare !
  • 0 (6 voturi)    
   Nu, nu este prost dar n-are ce căuta acolo (Vineri, 13 decembrie 2013, 20:01)

   Kute [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Există colinde autentice, vechi de când îi veacu', şi tot soiul de făcături ale unora şi altora produse pe parcursul istoriei (cvasi-recente) zbuciumate a românilor. Rolul acestui domn era să facă distincţia dar este clar că e doar un fost activist veleitar al nu tocmai defunctului partid comunist român.
   Că rinocerita a lovit şi pe melegurile noastre, la vremea ei de glorie, nu este nicio noutate dar să fii specialist în folclor şi să nu ai capacitatea de a detecta falsul când ai o funcţie plătită din bani publici inclusiv pentru a păzi adevăratele valori al culturii naţiei...
 • +7 (13 voturi)    
  "oprobiul asupra ansamblului..." (Vineri, 13 decembrie 2013, 20:08)

  Trabucodonosor [utilizator]

  Din ce-am văzut zilele trecute, cei din ansamblu aveau nişte mecle extrem de fericite când interpretau "colindul" - deduc că, cel mai probabil, habar n-aveau ce cântă, ar fi cîntat la fel de voioşi în chineză simplificată sau hindu.
  • -2 (4 voturi)    
   frumos comentariu....."mecla", asta-i instigare... (Sâmbătă, 14 decembrie 2013, 1:20)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Trabucodonosor

   la razboi international .....la arme online, fartati.
   ha, ha,,,ha......

   p.s. seterminara toate problemele din tara, dragi pionieri ai bolsevismului.......noroc cu colindul asta.
 • +2 (2 voturi)    
  Etnolog??? (Sâmbătă, 14 decembrie 2013, 1:25)

  AnaRau [utilizator]

  Adică trebuie să fii etnolog ca să înțelegi că "un om e bun numai pe coș" nu e un vers "care fac(e) referire la neamul evreiesc" și că, da, din nefericire da, REPREZINTĂ "o atitudine ostilă fata de evrei" ?

  Hotentot, lapon, evreu sau român, nici un om n-are ce căta "pe coș". Dacă referirea ar fi fost directă și neechivocă la familia lui, ce părere ar fi avut Tiberiu Groza ?

  Și și-a dat demisia doar ca să închidă scandalul, nu că l-ar supăra colindul, care-i pare plin de dulceață. Eram sigură că se va ascunde după falsul "vechime = tradiție , iar tradiție = valoare".
 • 0 (0 voturi)    
  Demisia lui Tiberiu Groza (Sâmbătă, 14 decembrie 2013, 21:33)

  Lookingfar [utilizator]

  Domnule Groza. Un colind in care evreul e bun doar sub forma de fuior de fum pe horn nu e antisemit?Si mai ai si obraznicia sa sustii ca "nu exista colinde antisemite"?Si ca "colinda nu instiga la discriminarea etniei evreiesti"?!?
  E trist ca subestimati inteligenta cititorilor.Cu infama poezioara care numai colind nu se cheama si pe care ai difuzat-o ai pus pe nedrept neamul romanesc intr-o lumina negativa. Cu un lucru sint de acord::nevinovati sint tinerii ce "colinda".Vinovat esti dumneata ce le picuri otrava in suflet.Reprezinti ce e rau si putred in Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  corlanul si vihlaimul (Duminică, 15 decembrie 2013, 19:06)

  wladislaw [utilizator]

  Sincer, nu am auzit niciun colind cu tenta antisemita in zona Clujului de cand eram de-o schioapa si mergeam la tara, la neamuri. Sunt sigur ca sute de mii de copii nu stiau ca Vihlaim vine de la Betleem. Cred ca nici batranii nu isi mai aminteau. Corlanul e o chestie interesanta. Daca, asa cum sustin unii, e o plasmuire legionara, inseamna ca legionarii anilor '30 si '40 stiau cum erau tratati evreii in lagarele de exterminare. Daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile "unor"germani simpli, nici ei, nici alte popoare nu stiau cum erau exterminati evreii. Dupa aceeasi logica, nici romanii nu au avut habar de crimele guvernului Antonescu, de uciderea a peste 13.000 de evrei in trenul mortii, la Iasi (mitraliati fara mila), in Basarabia, purtati prin ger pana cadeau incremeniti...
  Dupa aceeasi logica, ma intreb daca romanii stiau ca sute de mii de romani erau luati in miez de noapte si bagati la inchisoare pe viata, dusi la Canal, in timp ce cu voiosie construiau socialismul la sate si orase.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by