Lucian Bolcas, propus pentru postul de judecator al Curtii Constitutionale, "se situeaza la marginea discursului si valorilor democratice", dupa ce a promovat "mesaje cu caracter pozitiv la adresa criminalilor de razboi", a declarat vineri, pentru HotNews.ro, directorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian, care a adaugat ca nu comenteaza numirile "pe posturi politice".

Alexandru Florian, directorul Institutului Elie WieselFoto: UN.org

Bolcas "a fost membru de frunte al PRM si s-a identificat cu toate mesajele ideologice extremiste ale PRM", a precizat cercetatorul Alexandru Florian.

Alexandru Florian a spus ca isi mentine afirmatiile din raportul "Negarea Holocaustului si Antisemitismul in mass-media din Romania" in perioada 2005-2006, pe care l-a semnat alaturi de Cosmina Gusu. In acest raport se arata ca "Eforturile autoritatilor publice, ale Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si ale unor asociatii civice de a disloca din spatiul public simbolurile reprezentandu-l pe Ion Antonescu au cunoscut reactii de adversitate sau tergiversare din partea unor lideri politici, parlamentari, activisti civici".

Intr-o nota de subsol, se mentioneaza ca "Impotriva masurilor de inlaturare a bustului lui Ion Antonescu amplasat in curtea bisericii 'Sfintii Imparati Constantin si Elena' din Bucuresti, Partidul Romania Mare a protestat in nenumarate randuri.

Astfel in numarul 833/2006 al revistei Romania Mare este publicat un protest intitulat 'Un atac incalificabil impotriva Istoriei Nationale si a Religiei Crestine', semnat printre altii de Corneliu Vadim Tudor, vicepresedinte al Senatului Romaniei, Lucian Bolcas, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, Gheorghe Funar, secretar al Senatului, prof. univ. Gheorghe Buzatu, prof. univ. Ion Coja, presedintele Uniunii Vatra Romaneasca - Filiala Bucuresti si al Ligii pentru Combaterea Antiromanismului (LICAR)".

In acest fel, Lucian Bolcas "a vehiculat valori ce il situeza la marginea institutiilor democratice, promovand mesaje cu caracter pozitiv la adresa criminalilor de razboi" si pana in prezent "nu si-a exprimat alte opinii" fata de optiunile sale politice din trecut.

Alexandru Florian a mentionat ca, prin atitudinile sale publice, inclusiv in ceea ce priveste minoritatea maghiara din Romania, Lucia Bolcas "se situeaza in marginea discursului si valorilor democratice".

Intrebat cum comenteaza afirmatiile lui Crin Antonescu, care a afirmat vineri: "Ceea ce spune Centrul (pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului in Romania - n.r.) este de luat in seama. Trebuie sa verificam aceste lucruri, este un semnal ce nu poate fi ignorat. Avem o discutie, nu este oc hestiune oficiala cu chemari. Daca Institutul Elie Wiesel vor aduce dovezile necesare atunci nu va fi niciun semn de intrebare. Daca au argumente solide, credibile, nu mai sustinem numirea domnului Bolcas", Aexandru Florian a raspuns: "Numirile pe posturi politice nu le comentez".