"In luna decembrie, Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual" - FOCUS, in parteneriat cu Societatea Romana de Televiziune si Radio Romania Actualitati, lanseaza "Un copil gasit", o campanie de constientizare si strangere de fonduri pentru gasirea copiilor disparuti. Cu un simplu SMS la 8841 (numar valabil in retelele Vodafone, Orange si Cosmote)*, oricine poate dona 2 euro pentru a ajuta un copil disparut sa se intoarca acasa.

Campania "Un copil gasit"

Campania "Un copil gasit" isi propune sa stranga cel putin 15.000 euro. Este nevoie, astfel, de cel putin 7.500 de romani dornici sa sprijine cu 2 euro cauza copiilor disparuti si sa ii ajute sa se intoarca acasa. O parte dintre banii stransi vor fi investiti pentru a acoperi cheltuielile operationale ale centrului. Ne propunem, de asemenea, sa informam publicul roman cu privire la principalele riscuri la care copiii sunt expusi in momentul disparitiei dar si la cauzele ce stau la baza disparitiilor in Romania.

Campania se desfasoara in perioada 1 - 31 decembrie, la nivel national. Alaturi de noi in acest demers sunt partenerii oficiali Televiziunea Romana, Radio Romania Actualitati, Radio Horion, TvFOltenia, Evenimentul zilei, Gazeta de Sud, Hotnews.ro, rol.ro, sfatulparintilor.ro si alte posturi TV, radio si publicatii locale.

"In fiecare caz de disparitie a unui copil esentiale sunt primele ore de interventie, mai ales in cazurile grave in care varsta copilului este foarte mica. De asemenea, acordam o importanta la fel de mare si activitatilor pe care le desfasuram dupa ce copilul a fost gasit de catre institutiile cu atributii in acest sens. Echipa de specialisti a centrului nostru, formata din asistenti sociali si psihologi, sprijina atat copilul cat si familia pentru a depasi momentele dificile prin care au trecut, avand ca scop diminuarea traumei produse si intoarcerea la o viata normala. O contributie mica, de doar 2 euro, poate ajuta la gasirea unui copil." a declarat Andreea Adam, coordonator operational FOCUS.

De ce donatii pentru copii disparuti?

Primele ore de la disparitia unui copil sunt foarte importante. Copilul poate intra in contact cu persoane rauvoitoare (care, spre exemplu, il pot racola intr-o retea de prostitutie sau cersetorie etc.), se poate accidenta sau imbolnavi. Cu cat copilul petrece mai mult timp departe de familie, cu atat riscurile sunt mai mari. In acelasi timp, la varste fragede, timpul petrecut in singuratate, departe de locurile si oamenii apropiati, sunt traumatizante pentru copii. Sentimentele negative traite in aceasta perioada pot afecta copilul pe termen lung. De aceea este nevoie de interventie rapida, iar centrul Focus ofera asemenea sprijin 24/24.

De ce pentru centrul Focus?

Centrul administreaza linia europeana unica de urgenta pentru disparitii de copii - 116 000, ce intervine complementar alaturi de Politie in cazurile de disparitii. In acelasi timp centrul desfasoara si activitati de prevenire in Romania. Personalul specializat ofera consiliere familiilor copiilor disparuti pe toata perioada cautarii si dupa momentul gasirii. In cei peste 6 ani de activitate centrul a administrat peste 2400 de sesizari de disparitii de copii.

Centrul Focus este singurul ONG din Romania ce intervine in domeniul copiilor disparuti, alaturi de Politia Romana. In prezent, centrul ofera anual suport pentru aproximativ 400 de sesizari de disparitii de copii. Cresterea bugetului centrului este esentiala pentru buna functionare a liniei de urgenta 116 000.

Pentru mai multe informatii, persoana de contact este: Andreea Adam - coordonator operational, andreea.adam@copiidisparuti.ro,

Detalii suplimentare despre centrul FOCUS puteti gasi la adresa:

http://www.copiidisparuti.ro/ro/

Despre Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual - Focus

Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual - Focus a fost infiintat in anul 2007 la initiativa doamnei Mihaela Geoana, cu finantare din partea ICMEC si a Federatiei Europene pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual. Scopul asociatiei este sa intervina alaturi de autoritatile competente in prevenirea si solutionarea cazurilor de disparitie si exploatare a copiilor. Focus a lansat si opereaza in Romania incepand cu luna mai 2009, numarul unic european 116000 pentru sesizarea disparitiilor de copii.

In cadrul programului "Safer Internet", finantat de Comisia Europeana, Focus a dezvoltat si primul Hotline ca punct de contact civil pentru utilizatorii de internet, la care acestia vor avea posibilitatea sa raporteze orice material cu continut pedo-pornografic precum si alte tipuri de continut ilegal.

Asociatia Focus este membru cu drepturi depline al Centrului International pentru Copii Disparuti si Exploatati (ICMEC), al Federatiei Europene pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual (MCE) si al organizatiei INHOPE. La nivel national, FOCUS face parte din Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) si Federatia Organizatiilor care Sprijina Voluntariaul - VOLUM.

* Suma alocata cauzei este de 2 Euro. Nu se percepe TVA pentru donatiile de pe abonament. In retelele Cosmote si Orange, pentru cartelele preplatite, TVA-ul a fost retinut la achizitionarea creditului. Pentru donatiile de pe cartele preplatite, in reteaua Vodafone utilizatorii nu platesc TVA.