Premierul Victor Ponta a avut joi o prima reactie la super-imunitatea pe care s-au votat-o parlamentarii, dupa doua zile de tacere pe marginea acestui subiect, afirmand ca cele doua proiecte de lege privind modificarea Codului Penal trebuie rediscutate si prezentate si Comisiei Europene, inainte de a fi adoptate.

Victor PontaFoto: AGERPRES

"Eu cred ca cele doua legi trebuie rediscutate cu toate celelalte institutii, adica in primul rand cu Ministerul Justitiei - care pe unul din proiecte a dat aviz negativ, pe celelalt nu l-a cunoscut -, cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu Parchetul General si cu oricine altcineva, daca este vizat, si prezentate Comisiei Europene inainte de a fi adoptate, pentru a se stabili daca incalca vreo obligatie internationala a Romaniei", a spus primul ministru.

"In primul rand, eu nu cred ca cine striga cel mai tare are si dreptate, s-a strigat foarte mult de doua zile si nu ma intereseaza foarte mult aceste tipete pe care le stiu de la dl Basescu si de la propaganda domniei sale. Strict, e vorba de 2 proiecte de legi criticate, cel cu Codul Penal si cel cu amnistia, parerea mea e foarte clara, aceea ca aceste proiecte trebuie rediscutate de Parlament. In primul rand, nu s-a incalcat nimic, nicio Constitutie, Parlamentul legifereaza. Toata isteria asta nu se bazeaza pe ceva constitutional ci pe oportunitate", a aratat Ponta.

Premierul a mai aratat ca "faptul ca Parlamentul legifereaza dupa care, sigur, presedintele ataca la Curte sau retrimite, sunt drepturi constitutionle. Nimeni nu poate sa spuna ca Parlamentul sa nu legifereze, de aceea avem Parlament si cred ca faca foarte bine ca legifereaza".

Ponta a aratat ca este de acord cu scoaterea parlamentarilor, presedintelui si altor categorii de alesi din randul functionarilor publici, precizand ca ei trebuie totusi sa aiba un alt statut astfel incat "toate legile, penale, civile si adminsitrative sa li se aplice".

"Superimunitatea este un teremen jurnalistic de la B1, nu am vazut-o nicaieri in lege. M-am uitat astazi pe faptul ca parlamentarii si presedintele si alti alesi sa nu mai fie functionari publici, lucru cu care sunt de acord - asa scrie in conventiile internationale - insa ei trebuie sa aiba un alt statut, de demnitari, de persoane cu atributi publice, in asa fel incat toate legile, penale, civile si adminsitrative sa li se aplice. Dar intr-adevar un parlamentar, un ministru, un presedinte, nu au acelasi statut cu un functionar in sensul legii functionarului public", a mai afirmat premierul.

"Tocmai e aceea cred ca proiectele trebuie rediscutate cu Ministerul Justitiei - si i-am spus dl Cazanciuc sa inceapa aceste discutii, cu CSM - daca se refera la organizarea judecatoreasa - sa fie prezentate Comisiei Europene pentru ca toate minciunile, si dezinformarile, si propaganda - am vazut ca s-a scris la Bruxelles ca s-a desfiintat DNA, ca nu mai exista infractiuni de coruptie - pentru ca toata aceasta propaganda, pe care am vazut-o si anul trecut si care s-a reactivat acum, sa ramana fara efect", a declarat Ponta.

Primul ministru a parut vizibil deranjat de insistentele presei pe marginea acestui subiect, reprosand in cel putin doua randuri ca sunt prezenti mai multi reporteri de la B1 TV.