Reprezentanti ai ambasadelor Frantei si Germaniei au mers joi la Palatul Parlamentului, pentru a discuta cu conducerea Comisiei Juridice, un membru USL al acestei comisii declarand, pentru HotNews.ro, ca diplomatii straini au fost invitati de aceasta comisie.

Reprezentantii Ambasadei Germaniei au declarat pentru HotNews.ro ca "adjunctul sefului misiunii, doamna Julia Gross, s-a aflat astazi impreuna cu seful Sectiei juridice si consulare din cadrul Ambasadei la Camera Deputatilor, pentru a se informa despre modificarile aduse la 10.12.2013 Codului Penal, precum si despre propunerea legislativa privind amnistierea si gratierea".

UPDATE Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca a declarat la finalul intalnirii ca s-a discutat cu oficialii europeni pe fiecare articol in parte si ca acestia s-au lamurit ca gratierea "nu este atat de neagra cum a fost prezentata". Potrivit lui Ciuca , dupa-amiaza sunt asteptati la Parlament si reprezentantii ambasadei Marii Britanei si cei ai Olandei, urmand ca in cursul zilei de vineri Comisia Juridica sa se intalneasca si cu reprezentanti au ambasadei Statelor Unite ale Americii.

"In schimb, si eu au subliniat si ei, am pierdut la capitolul comunicare. Probabil ar fi trebuit sa iesim noi cu argumente pentru fiecare proiect in parte inainte de reactii", a adaugat el, apreciind ca dialogul a fost "foarte constructiv".

Acesta a spus ca "reactia ambasadelor a fost de inteles atat vreme cat nu au existat si aceste discutii" de lamurire.

"Discutiile s-au rezumat la tehnica si cred ca au fost lamuritoare. Modificarile la Codul Penal nu afecteaza raspunderea penala a parlamentarilor pentru actele de coruptie. Eu cred ca aceste ingrijorari s-au aplanat", a sustinut acesta.

Ciuca a precizat, la intrebarile ziaristilor legate de cine a avut initiativa acestor discutii, ca "in unele situatii inteleg ca au cerut domniile lor sa se intalneasca cu reprezentatnii Comisiei".

  • Bogdan Ciuca: Nu au fost abordari politice deloc. Ce se va intampla cu proiectele de lege, evident, va trebui sa fie o decizie politica, toate abordarile mele in calitate de presedinte al comisiei sunt tehnice. Discutiile au avut ca scop niste clarificari care au fost bine venite si pentru noi, si pentru partenerii nostri de discutie pe fiecare articol in parte si cred ca domniile lor s-au lamurit ca nu este o problema care tine de fond, ci de forma, adica nu s-a schimbat cu nimic, din perspectiva politicii penale, nici statutul parlamentarului si nici legea amnistierii si gratierii nu este atat de neagra cum a fost prezentata. In schimb, este adevarat, si dansii au subliniat, am pierdut la capitolul comunicare. Probabil ca ar fi trebuit sa iesim noi, comisia sau Parlamentul, cu argumente pentru fiecare proiect in parte inainte de a exista reactia celorlalti.

Deputatul Eugen Nicolicea, membru al Comisiei Juridice, a afirmat ca la discutii sunt prezenti reprezentanti ai ambasadelor Frantei si Germaniei, adaugand ca prezenta acesta este normala, in conditiile in care "e firesc sa ia informatia direct de la sursa, si nu trunchiata, modificata sau manipulata din alta zona".

Acesta a precizat ca vor avea loc si alte discutii cu diplomatii occidentali, dar nu a putut preciza un calendar clar,

In cadrul discutiilor s-au prezentat "informari cu privire la toata aceasta zarva care s-a petrecut in urma cu cateva zile", a spus Nicolicea, sustinand ca reprezentantii ambasadelor celor doua tari "nu-si imaginau ca niste lucruri atat de evidente sunt transmise intr-un mod eronat".

La discutii au fost prezenti presedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciuca (PC), Eugen Nicolicea (UNPR) si Florin Iordache (PSD).

Intalnirea vine dupa reactiile negative formulate miercuri de principalele ambasade occidentale la Bucuresti, in fata adoptarii de catre Camera Deputatilor a doua proiecte de legi prin care este modificat Codul Penal astfel incat parlamentarii, primarii, sefii de consilii judetene, notarii, judecatorii etc scapa de sub incidente ANI si a DNA.

Citeste si: