Cat de actuala este dezbaterea asupra procedurilor de demitere a parlamentarilor in circumscriptii? Cetatenii ar trebui sa poata declansa in circumscriptie proceduri de demitere a parlamentarilor? Intrebarile acestea isi vor cauta raspuns intr-o dezbatere cu public, desfasurata sambata, 14 decembrie la Universitate, in Amfiteatrul Odobescu, incepand cu ora 11.30. Sorin Cucerai si Victor Giosan deschid pe subiectul procedurii de "recall". La dezbaterea cetateneasca, organizata prin proiectul Romania Publica, participa politicieni, analisti politici, jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile.

Afisul dezbaterii Romania PublicaFoto: Hotnews

De fiecare dată când intrăm într-o criză există riscul soluțiilor radicale. Este procedura de declanșare a unor referendumuri în circumscripții pentru demiterea parlamentarilor una democratică? Considerată de mulți analiști ca o solutie la limită de tip sancțiune și care poate fi ușor manipulată de adversarii politici, metoda de demitere a parlamentarilor ne provoacă asupra funcționării sistemului politic românesc. Procedura este funcțională în state precum Statele Unite sau Canada, dar nu este practicată în țările europene decât în anumite cantoane ale Elveției, în Romania fiind interzis in mod explicit mandatul imperativ.

Este însa o chestiune de calitate a democrației sau mai degrabă de resurse și funcționabilitate? Poate recall-ul sa fie un instrument al democraţiei semidirecte grefat pe democraţia reprezentativă şi, într-un sens mai larg, o expresie a democraţiei participative? Ce sacrificăm dacă am pune în aplicare o astfel de metodă, tinând cont că ea există în acest moment în cazul primarilor dar nu este deloc utilizătă de comunități?

Reprezentanții a două partide politice au răspuns invitației la dezbatere și vin să își expună pozițiile în forumul cetătenesc pe care proiectul România Publică il propune: Radu Zlati, deputat PNL și Florin Dragan, vicepreședinte Noua Republică. Li se alatură invitații noștri, Codru Vrabie, Cristian Neagoe și Civitas Politics.

Dezbaterea publică va fi moderată de jurnalistul Laurenţiu Diaconu-Colintineanu și aduce față în față în acest format experți, politicieni și cetăţeni selectaţi dintr-un eşantion reprezentativ (pe criterii de gen, vârstă, educaţie). Asumarea politică a unor poziţii pe subiecte de interes public reprezintă un semn de sănătate a unei democraţii iar programul România Publică dă o astfel de oportunitate atât cetăţenilor cât şi clasei politice, printr-un format de forum cetăţenesc autentic.

Înregistrările de participare se pot face pe adresa romaniapublica@gmail.com.

  • Iniţiatorii proiectului România Publică: Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), Fundaţia Median Research Centre (MRC) şi Grasp - Societatea Globală a Tinerilor Profesionişti. Ne desfăşurăm activitatea în domeniile educaţiei pentru dezbateri, cercetării în zona consultărilor cetăţenesti şi în susţinerea de iniţiative într-o retea globală de profesionişti. Median Research Centre deţine aplicaţia TestVot, utilizată în alegerile parlamentare din 2008 şi 2012 din România, la cele europarlamentare din 2009 (versiune Ro şi En), la cele prezidenţiale din România (2009) şi la cele parlamentare din Republica Moldova (2009, versiune Ro şi Ru). Acest program este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.