Traian Basescu a cerut joi dizolvarea Parlamentului, in cazul in care se mentin modificarile aduse Codului Penal prin care acorda super-imunitate demnitarilor, dar Constitutia prevede o singura modalitate de dizolvare a forului legislativ, respectiv neacordarea votului de incredere pentru Guvern in 60 de zile de la prima solicitare. O alta modalitate, care nu este insa realista, este demisia tuturor parlamentarilor.

"Romania daca ar ramane modificarile la Codul Penal ar iesi din criteriile de la Copenhaga, care sunt criterii politice, si ar fi extren de grav, pentru asa ceva un Parlament ar trebui dizolvat. Eu sper ca Parlamentul realizeaza ceea ce a facut si va renunta la aceste modificari", a afirmat seful statului, in studioul Adevarul.ro.

Cum poate fi dizolvat Parlamentul, articolul 89 din Constitutia Romaniei

Potrivit Constitutiei Romaniei, presedintele poate dizolva Parlamentul "dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare (...) daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura".

Constitutia mai prevede ca, in cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data si nu poate fi dizolvat "in ultimele 6 luni ale mandatului presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta".