Un grup de opt ONG-uri din Romania acuza un "puci impotriva statului de drept" prin modificarea Codului Penal de catre Parlament si cere Comisiei Europene sa stabileasca "un mecanism exceptional de reevaluare a respectarii de catre Romania a criteriilor de la Copenhaga" si sa aplice "penalitati credibile in cazul neindeplinirii obligatiilor", inclusiv "suspendarea dreptului de vot in Consiliu si/sau accesul la fondurile europene".

Cele opt ONG-uri - Freedom House Romania, Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Timisoara, Centrul Roman de Politici Europene - au adresat o scrisoare Comisiei Europene in care afirma ca "puciul impotriva statului de drept din Romania, inceput in vara anului 2012, continua in plina forta".

Este acuzata super-imunitatea pe care si-au acordat-o parlamentarii si alesii locali marti, 10 decembrie, cand au fost amendat Codul Penal.

Prin aceste amendamente:

  • Parlamentarii nu mai fac obiectul Codului Penal in ceea ce priveste coruptia si abuzul in serviciu. Acest lucru submineaza principiul constitutional al egalitatii in fata legii. Efectele imediate ale acestei prevederi vor fi ca toate investigatiile aflate in curs se vor opri, toate procesele aflate in asteptare se vor incheia, si toti parlamentarii condamnati vor fi eliberati. Conform DNA, 28 de parlamentari se gasesc in ultimele doua situatii.
  • Conflictul de interese a fost decriminalizat: primarii, parlamentarii, ministrii, si functionarii publici nu mai fac obiectul conflictului de interese, iar actele administrative, precum contractele de achizitii publice, sunt scutite de efectele legale ale acestei infractiuni. In acest fel, resurse publice enorme raman neprotejate intr-o tara unde conflictul de interese este un fenomen raspandit. Conform Agentiei Nationale de Integritate (ANI), intrarea in vigoare a acestei prevederi va invalida investigatiile impotriva a 25 de parlamentari si 79 de alesi locali gasiti in conflict de interese (aceasta excluzandu-i pe functionarii publici).

Ce solicita Comisiei Europene cele opt ONG-uri:

  • 1. Va rugam sa stabiliti de urgenta un mecanism exceptional de reevaluare a respectarii de catre Romania a criteriilor de la Copenhaga, precum si a tuturor celorlalte angajamente luate in calitate de stat membru UE, si sa aplicati penalitati credibile in cazul neindeplinirii obligatiilor. Printre optiuni exista si suspendarea dreptului de vot in Consiliu si/sau accesul la fondurile europene.
  • 2. Ne adresam dumneavoastra pentru stabilirea unui nou mecanism, suplimentar Mecanismului de Verificare si Cooperare, care sa asigure pastrarea statului de drept ca temelie a constructiei europene pentru fiecare dintre membrii sai. Romania dovedeste in aceste luni ca respectarea criteriilor de la Copenhaga nu este o realitate ireversibila dupa aderare.