Normele de aplicare a legii privind gestionarea cainilor fara stapan au fost aprobate in sedinta de miercuri a Guvernului, anunta Mediafax. Cainii neidentificati si neinregistrati pana la data de 1 martie 2014 sunt considerati caini fara stapan si sunt tratati conform procedurilor legale, prevede proiectul de norme metodologice adoptat miercuri.

Caini maidaneziFoto: Agerpres

Proiectul normelor a fost discutat si saptamana trecuta in Guvern, dar membrii Executivului au amanat atunci aprobarea documentului si au decis sa fie continuate discutiile pe aceasta tema inca o saptamana, pentru imbunatatiri.

Proiectul de norme, prezentat la jumatatea lunii noiembrie, prevede ca acei caini nou-nascuti cu proprietar vor fi identificati in termen de maxim 30 zile de la nastere si, in orice caz, inainte de vanzarea sau scoaterea in spatii publice a acestora, iar cainii adulti cu proprietar - in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a normelor, dar nu mai tarziu de 1 martie 2014, in timp ce cainii proveniti din adaposturile publice trebuie identificati in momentul adoptiei, dar in orice caz inainte de a parasi adapostul.

Cainii neidentificati si neinregistrati pana la data de 1 martie 2014 sunt considerati caini fara stapan si sunt tratati conform procedurilor legale, mai prevede proiectul de norme.

Legea nr. 258/2013, adoptata de Camera Deputatilor in 10 septembrie, stabileste, printre altele, posibilitatea eutanasierii cainilor din adaposturile publice, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, in termen de 14 zile lucratoare.

Sustinatorii legii privind eutanasierea cainilor fara stapan au organizat un miting in fata Guvernului weekendul trecut, cerand autoritatilor aplicarea legii si aprobarea normelor de aplicare a acesteia.