Autoritatile de la Bucuresti si Tel Aviv negociaza un Protocol privind trimiterea unor muncitori romani in Israel, respectand legislatia UE in materie, a precizat Ministerul Afacerilor Externe, marti, pentru Mediafax, dupa informatiile din presa straina privind o disputa diplomatica pe subiect intre cele doua tari.

Potrivit sursei citate, Romania si Israel au in vedere incheierea unui Protocol intre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania si Autoritatea pentru Populatie, Emigrare si Frontiera din Israel referitor la trimiterea unor muncitori la lucru in Israel, in domeniul constructiilor.

"Protocolul este in curs de negociere si exista interes de ambele parti pentru finalizarea sa. In perioada urmatoare sunt avute in vedere contacte diplomatice bilaterale care vor constitui noi oportunitati de avansare a negocierilor pe marginea Protocolul mentionat", precizeaza MAE.

In vederea ajungerii la un acord au avut loc mai multe runde de negocieri, la Bucuresti si Ierusalim, "Romania urmarind constant respectarea intocmai a dreptului international, pozitiile Uniunii Europene, precum si protejarea cetatenilor romani aflati in afara teritoriului national", informeaza Ministerul de Externe.

Astfel, intre 2011 si 2012, a fost agreat un set de clauze, iar in cursul anului 2013 s-a convenit asupra "unor mecanisme de avansare a negocierilor", prin urmare, in luna august, autoritatile romane au trimis o noua varianta de text, urmand ca partea israeliana sa formuleze "eventuale observatii".

MAE mai spune ca textul acordului va fi facut public abia dupa finalizarea negocierilor.

Guvernul roman a afirmat ca nu va mai trimite muncitori in constructii in Israel pana cand statul evreu se angajeaza ca acestia nu vor munci in Cisiordania, inaltimile Golan sau in Ierusalimul de Est, scrie Haaretz marti, in editia electronica.

In urma acestei decizii, Israelul va angaja mai multi muncitori din Republica Moldova si din Bulgaria, care nu solicita astfel de restrictii, noteaza cotidianul israelian.

Romania si Israelul incearca de doi ani sa ajunga la un acord asupra acestei probleme, dar nu s-a ajuns la nici o solutie, in ciuda deficitului de forta de munca pe care statul evreu il are in sectorul constructiilor.

Asociatia contractorilor si constructorilor din Israel afirma lipsa de forta de munca determina intarzieri in constructia de noi locuinte, intr-un moment de cerere ridicata.

Anterior, radioului militar israelian, preluat de AFP, anunta un incident diplomatic intre Romania si Israel dupa ce Bucurestiul a refuzat ca muncitorii romani sa fie angajati in coloniile din Cisiordania.

Potrivit sursei citate, negocierile dintre cele doua guverne privind forta de munca din Romania au esuat in urma cu un an, dar ambasada Israelului la Bucuresti a relansat recent discutiile cu noul guvern roman.

Precedentele guverne au cerut in timpul discutiilor cu ministerul israelian la Afacerilor Externe un angajament care sa garanteze ca muncitorii romani nu vor fi angajati pentru constructia de locuinte in colonii. Guvernul israelian respinsese aceste cereri.

Postul militar de radio a precizat ca printre tarile care furnizeaza contingente importante de muncitori Moldova si Bulgaria nu cereau ca muncitorii lor sa fie angajati doar pe teritoriul israelian, spre deosebire de Romania si China.