Guvernul roman a afirmat ca nu va mai trimite muncitori in constructii in Israel pana cand statul evreu se angajeaza ca acestia nu vor munci in Cisiordania, inaltimile Golan sau in Ierusalimul de Est, scrie Haaretz, in editia electronica.

In urma acestei decizii, Israelul va angaja mai multi muncitori din Republica Moldova si din Bulgaria, care nu solicita astfel de restrictii, noteaza cotidianul israelian.

Romania si Israelul incearca de doi ani sa ajunga la un acord asupra acestei probleme, dar nu s-a ajuns la nici o solutie, in ciuda deficitului de forta de munca pe care statul evreu il are in sectorul constructiilor.

Asociatia contractorilor si constructorilor din Israel afirma ca lipsa de forta de munca determina intarzieri in constructia de noi locuinte, intr-un moment de cerere ridicata.

Anterior, radioul militar israelian, preluat de AFP, anunta un incident diplomatic intre Romania si Israel dupa ce Bucurestiul a refuzat ca muncitorii romani sa fie angajati in coloniile din Cisiordania.

Potrivit sursei citate, negocierile dintre cele doua guverne privind forta de munca din Romania au esuat in urma cu un an, dar ambasada Israelului la Bucuresti a relansat recent discutiile cu noul guvern roman.

Precedentele guverne au cerut in timpul discutiilor cu ministerul israelian la Afacerilor Externe un angajament care sa garanteze ca muncitorii romani nu vor fi angajati pentru constructia de locuinte in colonii. Guvernul israelian respinsese aceste cereri.

Postul militar de radio a precizat ca printre tarile care furnizeaza contingente importante de muncitori Moldova si Bulgaria nu cereau ca muncitorii lor sa fie angajati doar pe teritoriul israelian, spre deosebire de Romania si China.

Avi Primor, fost ambasador in Germania si la Uniunea Europeana (UE), a apreciat ca Romania "nu face decat sa urmeze politica comuna a Europei care nu este indreptata impotriva Israelului ci a colonizarii si ocupatiei".

"Atunci cand negocierile (israeliano-palestiniene) s-au reluat, guvernul israelian s-a dedat la tot felul de provocari anuntand la modul cel mai grosier o intreaga serie de constructii in colonii", a afirmat Avi Primor.

UE a adoptat in iulie "liniile directoare" care vor intra in vigoare la 1 ianuarie, excluzand de la cooperare institutiile si intreprinderile israeliene care au activitati in teritoriile ocupate palestiniene si siriene.