"Foarte multi romani care nici nu cunosc limba magiara sau nu au avut rude de etnie maghiara solicita cetatenie ungara. Dar cum astazi ne gandim nu numai in cadrul unei tari nationale, ci ne gandim intr-o Europa unita, pana la urma va trebui sa acceptam ca sunt anumite drepturi de care putem sa ne folosim", a declarat pentru HotNews.ro presedintele comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati din Parlament, Rozalia-Ibolya Biro.

Rozalia Ibolya BiroFoto: Agerpres

HotNews.ro a scris pe larg despre modul in care mii de romani obtin cetatenie ungara fara sa aiba niciun stramos ungur, miza fiind posibilitatea astfel castigata de a pleca in Statele Unite ale Americii, Australia sau Canada fara viza.

Rozalia-Ibolya Biro, senator UDMR si presedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati din Parlament, a declarat pentru HotNews.ro ca "statul maghiar sau guvernul, atunci cand a initiat acest cadru legislativ pentru obtinerea cetateniei maghiare, probabil acest aspect nu l-a avut in vedere sau nu a considerat a fi unul de importanta majora". "Totusi asistam la acest fenomen in care foarte multi romani care nici nu cunosc limba magiara sau nu au avut rude de etnie maghiara solicita aceasta cetatenie", a continuat senatorul UDMR.

Potrivit acesteia, "cum astazi ne gandim nu numai in cadrul unei tari nationale, ci ne gandim intr-o Europa unita, pana la urma va trebui sa acceptam ca sunt anumite drepturi de care putem sa ne folosim". Intrebata cati romani fara etnie maghiara au obtinut dubla cetatenie, Rozalia-Ibolya Biro a declarat: "Nu avem date legate de aceasta. Ce pot sa va spun este ca aproximativ 360.000 de romani au obtinut cetatenia maghiara, din totalul de 500.000 de persoane din afara Ungariei care au obtinut cetatenia maghiara".

In ceea ce priveste incalcarea prevederii legale care spune ca numai romanii cu stramosi maghiari pot obtine cetatenia maghiara, senatorul UDMR a afirmat ca "datorita perioadei 1940-1944, destul de multi au avut posibilitatea de a depune la dosar ca au avut parinti sau bunici care s-au nascut ca si cetateni maghiari atunci, in Ardeal, si de aceea provine aceasta posibilitate ca sa obtina cetatenia maghiara. Din acest motiv eu nu as putea sa spun ca este o miciuna. Este o posibilitate care se pare ca este folosita de cetateni romani de etnie romana".

Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati din Parlament a sustinut ca acesti romani fara etnie maghiara care au obtinut totusi dubla cetatenie "s-ar putea sa se foloseasca si de dreptul de a munci in Ungaria", pe langa obiectivul declarat de cei mai multi de a pleca fara viza in Statele Unite ale Americii sau in Canada, "desi sper ca totusi acest flux de plecare a fortei de munca din Romania sa se micsoreze".

"Dar dorinta si ideea de baza a statului maghiar a fost aceea de a acorda acea cetatenie pentru cei care avand nationalitate maghiara traiesc in alte tari decat in Ungaria. Este de inteles faptul ca vorbim despre folosirea unei posibilitati fara poate a avea suficiente argumente de natura constiintei de a deveni cetateni maghiari", a precizat senatorul UDMR.

"Nu cred ca se va modifica legea", a declarat Rozalia-Ibolya Biro.

Amintim ca premierul Ungariei, Viktor Orban, a anuntat recent ca din 2011 si pana in prezent, populatia Ungariei s-a marit cu aproximativ 500.000 de oameni din toate statele cu minoritate maghiara, majoritatea fiind din Transilvania. Referitor la acesti noi cetateni maghiari care locuiesc in Romania, fostul ministru liberal Ovidiu Silaghi a declarat pentru HotNews.ro: "Va garantez ca nu sunt toti maghiari (...) Sunt multi romani care au aplicat pentru cetatenie maghiara". Si nu sunt cazuri izolate. Unul dintre romanii get-beget care au aplicat pentru dubla cetatenie este Magdalena Suciu, dintr-o comuna din judetul Alba. Ea a declarat pentru HotNews.ro ca "foarte multi colegi de-ai mei din Abrud care nu stiu o boaba ungureste, dar au avut nume maghiarizat in familie, poseda acum dubla cetatenie".

De la 1 ianuarie 2011 a intrat in vigoare o noua lege care permite obtinerea cetateniei ungare, printr-o procedura simplificata fata de conditiile de pana atunci. In prezent, pot primit cetatenie ungara persoanele cu ascendenti maghiari, care cunosc limba si care au un cazier curat. Nu mai este nevoie de rezidenta permanenta in Ungaria sau de test de cunostinte.

Citeste si: