Romania se confrunta in prezent cu un "nou soi de activism" care are si "reflexe radicale, extremiste", in sustinerea unor cauze "legitime" de natura economica, ecologica sau sociala, a afirmat marti directorul SRI, George Maior, care a avertizat ca, in cazul unei "derive" in anarhism, poate provoca mari prejudicii securitatii nationale.

Directorul SRI, George Maior, la parada de 1 DecembrieFoto: Agerpres

In ceea ce priveste apararea Constitutiei, "o misiune esentiala a SRI, ne-confruntat cu cresteri pe zona extremismului, nu foarte accentuate in primii ani dupa 2006", dar "mai accentuate azi, intr-un nou soi de activism care are si asemenea reflexe radicale, extremiste, in sustinerea unor cauza economice, ecologice, sociale sau de alta natura altfel legitime", a spus Maior, care a prezentat in fata celor doua camere raportul de activitate al Serviciului Roman de Informatii.

In cazul in care acest "activism" "deriva intr-un fel de anarhism, poate provoca mari prejudicii securitatii nationale a Romaniei", a sustinut acesta.

In ceea ce priveste amenintarea terorista, daca in 2006 s-a pornit de la un "nivel scazut", in 2012 "aceasta amnintare a crescut constant pana la ideea ca am devenit o amenintare explicita datorita unor declaratii ale unor clerici radicali din Orientul Mijlociu plus un set de factori strategici politico-militar - Primavara Araba, cu fluxul de migratie din sudul Europei, participarea continua cu trupe in Afganistan, ne fac o tinta destul de semnificativa pentru forte ostile acestei participari", a afirmat acesta.

"In ciuda acestor evolutii, facem eforturi sustinute pentru a tine aceasta amenintare departe de teritoriul Romaniei", a precizat Maior.

SRI a predat 99,99% din arhiva catre CNSAS

Acesta a afirmat, in discursul sustinut in fata camerelor reunite ale Parlamentului, ca SRI a predat "99,99%" din arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, astfel incat "serviciul se poate considera desprins complet de anumite tare ale trecutului".

Procentul de arhive care se afla in continuare la SRI "e studiat in continuare si in functie de relevanta in planul unor relatii strategice externe se va lua decizia daca se vor transmite si aceste ultime arhive catre acest Consiliu", a mai spus el.