Statele membre ale UE s-au angajat luni, Bruxelles, sa ia masuri efective pentru integrarea sociala a romilor, prin acces la munca, la educatie, locuinte si sistemul de sanatate, scrie AFP.

Ministrii muncii si afacerilor sociale au aprobat in unanimitate o recomandare care ii angajeaza juridic, a anuntat presedintia lituaniana a UE.

"Pentru prima oara, statele s-au angajat juridic si au doi ani pentru a pune in practica aceste masuri", a subliniat Comisia Europeana.

Fiecare stat va trebui sa aloce cel putin 20% din resursele care ii sunt alocate in cadrul Fondului Social European (FSE) pentru actiuni in favoarea integrarii romilor. FSE este dotat cu 75 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Recomandarea impune reguli pentru lupta impotriva discriminarii si stabileste ca "evacuarile fortate trebuie efectuate in deplina conformitate cu legislatia europeana si alte obligatii internationale in materie de respect a drepturilor omului".

O prima evaluare a aplicarii masurilor va fi efectuata in aprilie 2014, iar statele "vor trebui sa explice de ce nu au pus in practica masurile promise".