Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Florea Oprea a cerut, luni, fortelor de ordine sa intervina prompt in cazul in care participantii la adunari publice incalca legea si "stanjenesc folosirea fireasca a drumului public".

Prezent la videoconferinta cu prefectii organizata la sediul MAI, secretarul de stat Florea Oprea a cerut fortelor de ordine sa urmareasca modul in care se desfasoara adunarile publice, in asa fel incat sa nu fie incalcata legea iar drumurile publice sa nu fie blocate de manifestanti.

"Va cer sa urmariti ca aceste activitati, prevazute in mod expres de legiuitor, sa se desfasoare in conformitate stricta cu legea, pasnic si civilizat, fara sa stanjeneasca in niciun fel folosirea fireasca a drumului public. In situatia in care nu se respecta prevederile legale, va rog sa luati toate masurile prevazute de lege", a spus Florea Oprea, potrivit Mediafax.

Aproape 400 de persoane au declansat, sambata, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

Protestatarii, in majoritatea lor localnici, dar si din alte orase precum Iasi, Bucuresti, Brasov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privata al unei persoane fizice din comuna Pungesti, vizavi de suprafata de teren luata in concesiune de catre Chevron, relateaza Mediafax.

Initial, protestul a fost pasnic, insa la un moment dat, protestatarii au trecut drumul judetean si au ajuns in poarta suprafetei ingradite, detinuta de catre Chevron, o parte dintre ei intrand pe terenul companiei petroliere si aruncand cu pietre in camioanele frmei angajate de catre Chevron. Totodata, oamenii au inceput sa traga de gardurile imprejmuitoare reusind sa le darame aproape in totalitate.

Cativa dintre protestatarii de la Pungesti au fost ridicati si dusi in masinile Jandarmeriei pentru a da declaratii, in timp ce altii s-au intins pe jos, pe sosea, pentru a nu permite acestor autovehicule sa iasa din zona, manifestantii imbrancindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au intins pe sosea au fost luati pe sus de catre jadarmi si dusi pe marginea soselei.

Jandarmii au dus la IPJ Vaslui 22 de protestatari in urma incidentelor care au avut loc sambata, la Pungesti, dintre care 14 sunt acuzati de ultraj si unul de port ilegal de arma alba, iar ceilalti sapte au primit amenzi intre 500 si 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publica nedeclarata.

Protest in Bucuresti

Peste o suta de persoane au protestat, sambata si duminica, la fantana de la Universitate, fata de explorarea gazelor de sist. In timpul manifestatiei, unii dintre protestatari au incercat sa treaca de pe trotuar pe bulevard. Jandarmii au format cordoane pentru a-i impiedica sa iasa pe strada, unii dintre protestatari reclamand ca au fost impinsi de fortele de ordine.

Trei dintre persoanele care au protestat duminica seara la Universitate, ce au fost ridicate si conduse le Politie dupa ce au incercat sa forteze cordonul de jandarmi, au primit cate o amenda de 500 de lei, pentru participarea la o adunare publica nedeclarata.

Ce spune Ministerul Afacerilor Interne:

Pozitia Ministerului Afacerilor Interne referitoare la protestele de la Pungesti si Bucuresti

Referitor la incidentele care au avut loc in zilele de 7 decembrie a.c., in localitatea Pungesti si, respectiv, in 8 decembrie a.c. in Bucuresti, Ministerul Afacerilor Interne aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

In ciuda faptului ca, in ultima perioada de timp Guvernul Romaniei si institutiile statului au manifestat intelegere fata de demonstratiile desfasurate in aceste localitati, actiunile de sambata din Pungesti au degenerat, ajungand la violente si distrugeri, periclitand linistea si ordinea publica, siguranta cetateanului si perturband dreptul la proprietate.

In acest context, structurile de ordine publica ale statului au fost obligate sa intervina pentru restabilirea ordinii publice si apararea proprietatii publice si private, luand toate masurile prevazute de lege in astfel de cazuri atat la Pungesti, cat si la Bucuresti.

Ministerul Afacerilor Interne recunoaste dreptul fundamental al cetatenilor de a demonstra in mod pasnic, cu respectarea reglementarilor legale privind manifestatiile publice aprobate, cat si cu privire la deplasarea demonstrantilor pe traseele avizate de catre organele abilitate. Aceste manifestari trebuie insa sa respecte principiul constitutional al neincalcarii drepturilor si libertatilor celorlalti cetateni.

Daca aceste reglementari legale vor fi respectate, demonstrantii nu vor avea niciun fel de probleme din partea structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

In conditiile in care demonstrantii vor continua sa participe la actiuni publice neaprobate, daca vor brusca organele de aplicare a legii sau, dupa caz, vor recurge la actiuni violente, o vor face pe proprie raspundere, asumandu-si toate consecintele legale ale unui astfel de comportament. Pe aceasta cale, informam opinia publica din tara ca structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne - Politia si Jandarmeria Romana sunt pregatite sa actioneze cu fermitate pentru aplicarea principiilor Constitutiei si a legilor tarii, in respectul statului de drept.