Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anuntat ca marti dimineata nu va mai fi prelungit codul galben pentru ninsori, dar atentionarea ar putea ramane in vigoare pana marti seara, pentru intensificari de vant, transmite Mediafax.

Ion Sandu a spus, in videoconferinta cu prefectii, de la Ministerul Afacerilor Interne, ca avertizarea cod galben data pentru 26 de judete, de luni, ora 11.00, pana marti, la ora 9.00, a fost emisa pentru intensificari de vant si nu pentru ninsori.

"Va ninge, dar nu cantitatea de zapada e cea care a determinat emiterea codului, ci vantul, care poate ajunge la 70 de kilometri, iar la munte pana la 100 de kilometri pe ora. Marti, dupa ora 9.00, aproape sigur nu va mai fi emisa atentionare pentru zapada, dar pentru Carpatii Meridionali si sudul Moldovei vor fi atentionari pentru vant", a precizat directorul ANM.

Ion Sandu a mai spus ca in 12 decembrie vor mai fi cantitati de precipitatii sub forma de zapada, dar nesemnificative din punct de vedere cantitativ.

Potrivit avertizarii emise de Administratia Nationala de Meteorologie, de luni, ora 11.00 si pana marti, la ora 09.00, va ninge si se va depune strat nou de zapada, la inceput in Maramures, in nordul Carpatilor Orientali si in Muntii Apuseni, apoi in restul zonei montane si local in Transilvania, iar cantitatile de precipitatii vor depasi izolat 15 litri pe metru patrat.

In zona de munte, vantul va avea la rafala viteze ce vor depasi 70 de kilometri pe ora, iar pe creste si 100 de kilometri pe ora, viscolind si spulberand zapada.

ANM a precizat ca intensificari ale vantului vor fi si in restul teritoriului, cu viteze mai mari in est, unde in cursul noptii de luni spre marti va atinge 70-80 de kilometri pe ora, viscolind ninsoarea pe arii restranse in nordul Moldovei.

In Crisana, vestul Transilvaniei si local in Moldova, precipitatiile vor fi si sub forma de ploaie si lapovita, favorizand aparitia poleiului.

Avertizarea cod galben a fost emisa pentru judetele Botosani, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Buzau, Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Gorj, Hunedoara, Caras-Severin, Timis, Arad, Alba, Cluj, Bihor, Salaj, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Bistrita-Nasaud si Maramures.