Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor ce se vor produce in intervalul 9 - 22 decembrie, in fiecare regiune a tarii. Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor, informeaza Mediafax.

BANAT

Valorile termice vor fi in scadere in primele doua zile, astfel incat media maximelor diurne va ajunge pe 11 decembrie in jurul a 2 grade, iar cea a minimelor din dimineata aceleiasi zi, la -6 grade. Dupa aceasta data si pana la sfarsitul celor doua saptamani, se vor mentine temperaturi medii maxime intre 2 si 4 grade si temperaturi medii minime intre -4 si -2 grade, reprezentand valori apropiate de cele normale pentru aceasta perioada a anului.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor mixte va fi ridicata la inceputul intervalului de prognoza, iar in a doua saptamana de prognoza doar trecator si pe arii restranse pot aparea precipitatii slabe.

CRISANA

Racirea vremii va determina in zilele de 10 si 11 decembrie o medie a temperaturilor maxime de 0...1 grad, iar in noaptea de 10/11 decembrie, media minimelor nocturne va ajunge la -8 grade. Vor urma intervale de 2 sau 3 zile cu alternante intre incalziri si raciri usoare, astfel incat, pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani, media maximelor diurne se va situa intre 1 si 3 grade, iar cea a minimelor nocturne, intre -5 si -2 grade. In aceste conditii, regimul termic din intreg intervalul de prognoza va fi usor mai scazut decat cel normal pentru aceasta regiune.

Probabilitatea de precipitatii, mai ales ninsori, va fi ridicata in 10 decembrie. Precipitatii slabe vor fi posibile si in alte zile din cea de-a doua saptamana de prognoza.

TRANSILVANIA

Vremea se va raci accentuat in 10 decembrie, cand media temperaturilor diurne va scadea de la 3 la -3 grade, iar cea a minimelor nocturne de la -2...0 grade la -12 grade. In perioada 12 - 14 decembrie, vremea se va incalzi usor, astfel incat se va ajunge la o medie termica diurna de 0 grade si una nocturna, de -8 grade. Si in continuare, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, vremea va fi mai rece decat normalul perioadei, cu temperaturi nocturne negative, in medie in jurul a -9 grade, si temperaturi maxime ce se vor situa, in medie, intre -1 si 2 grade.

La inceputul intervalului temporar va ninge pe arii relativ extinse. Cu incepere din 12 decembrie, vor fi posibile precipitatii slabe, predominant ninsori.

MARAMURES

Vremea se va raci, scaderea de temperatura fiind mai importanta in timpul noptilor. Astfel, mediile maximelor regionale vor scadea de la 3 grade pe 9 decembrie la -3 grade pe 10 decembrie, iar ale minimelor, de la -1 grad pe 10 decembrie spre -10 grade pe 11 decembrie. Incepand cu data de 12 decembrie, desi regimul termic se va ameliora usor, va ramane la valori sub cele normale pentru aceasta perioada a anului pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani, incat temperaturile medii maxime vor fi cuprinse intre -2 si 1 grad, iar mediile minimelor, permanent negative, se vor situa intre -7 si -4 grade.

Va ninge in 9 si 10 decembrie, apoi vor fi conditii de precipitatii slabe.

MOLDOVA

Procesul de racire din primele doua zile va determina scaderea mediei maximelor diurne de la 5 grade pe 9 decembrie la -3 grade pe 10 decembrie, iar cea a minimelor nocturne va cobori de la -3 grade in dimineata de 10 decembrie la -8 grade in noaptea de 10/11 decembrie. Apoi, pana pe 22 decembrie, temperaturile medii maxime vor oscila intre 1 si.4 grade, iar cele medii minime, intre -6 si -2 grade, ceea ce semnifica un regim termic mai rece decat in mod obisnuit pentru regiune, in aceasta perioada.

In prima zi si din nou in intervalul 11 spre 12 decembrie va ninge. Ulterior, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi in general redusa.

DOBROGEA

In primele doua zile va fi o racire, manifestata prin scaderea mediei temperaturilor maxime de la 6 la 0 grade si a mediei minimelor, de la 2 la -6 grade. Dupa data de 12 decembrie si pana la sfarsitul intervalului de prognoza, variatiile temperaturii aerului de la o zi la alta vor fi mai mici, astfel incat maximele diurne vor oscila, in medie, intre 1 si 4 grade, iar minimele nocturne, in medie, intre -4 si -1 grad.

In primele zile ale intervalului de prognoza vor fi ninsori in general slabe. In rest, vor fi posibile precipitatii slabe, izolate.

MUNTENIA

Vremea se va raci intre 9 si 11 decembrie, interval in care media temperaturilor maxime va scadea de la 6 la 2...3 grade, iar cea a minimelor nocturne, de la 0 grade la - 7 grade. In intervalul 12-15 decembrie vremea se va incalzi usor, astfel incat spre sfarsitul primei saptamani se va ajunge la o medie termica diurna de 4...5 grade si nocturna in jur de -4 grade. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, regimul termic se va mentine sub cel normal al acestei perioade din an, pe fondul variatiilor de temperatura mici de la o zi la alta. Astfel, maximele diurne vor fi, in medie, intre 2 si 4 grade, iar cele nocturne, in medie, de la -5 la -3 grade.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi in general redusa. Exceptie vor face primele trei zile ale primei saptamani si posibil intervalul 17...18 decembrie, cand local se vor semnala precipitatii predominant sub forma de ninsori slabe.

OLTENIA

In prima parte a intervalului de prognoza va avea loc un proces de racire ce va dura pana pe 11 decembrie, cand media temperaturilor maxime va scadea de la 7 la 4 grade, iar a celor minime va cobori spre -6....-7 grade. Ulterior, pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani, vremea se va mentine ceva mai rece decat in mod obisnuit in aceasta perioada a anului, astfel incat media maximelor diurne va oscila intre 3 si 6 grade, iar cea a minimelor nocturne, intre -5 si -2 grade.

In intervalele 9...10 decembrie si 17....18 decembrie va ninge slab.

LA MUNTE

Vremea va fi mai rece decat in mod obisnuit in aceasta perioada a anului. In prima saptamana temperaturile medii vor fi negative, atat cele maxime, ce vor scadea pana la -8 grade, cat si minimele nocturne, ce vor cobori pana la aproximativ -12 grade. Dupa 15 decembrie si pana la sfarsitul intervalului de prognoza, maximele diurne vor fi ceva mai ridicate, osciland intre -2 si 2 grade, iar minimele nocturne, desi vor fi permanent negative, vor fi cu circa 4 grade mai ridicate decat in prima saptamana.

Pe 9 si 10 decembrie va ninge pe arii extinse. Ulterior, vor fi posibile ninsori slabe, de scurta durata.