Transportatorii rutieri de marfuri din tara sunt de luni in greva pe termen nedeterminat. Potrivit reprezentantilor Confederatiei Nationale Rutiere, toate caile diplomatice de comunicare cu autoritatile au fost epuizate, iar actualul ministru al Transporturilor nu a raspuns la niciuna dintre adresele transmise de patronatele din transporturi de la momentul preluarii mandatului.

Peste o mie de firme au decis sa isi traga TIR-urile pe dreapta si ameninta ca vor lasa goale rafturile magazinelor de sarbatori.

ora 11.30 - Transportatorii protesteaza si la Cluj

Transportatorii clujeni au ales doua zone pentru proteste, au anuntat luni organizatorii, potrivit Agerpres. Astfel, peste 35 de soferi de TIR si camioane au parcat autovehiculele la intrarea pe Autostrada Trasilvania, in apropierea localitatii clujene Gilau, blocand o singura banda de mers. A doua zona vizata de soferi a fost cea a Aeroportului International "Avram Iancu", insa politistii i-au redirectionat pe protestatari catre iesirea din oras, spre centura de ocolire Dej-Apahida.

Potrivit reprezentantului Asociatiei Micilor Transportatori Cluj, Ioan Muncaciu, protestul a fost declansat de introducerea accizei de 7 eurocenti pe litru la motorina precum si fata de amenzile mari percepute soferilor de camioane si TIR-uri de catre Politia Rutiera.

"La un camion sub 7 tone, care inregistreaza 150.000 de km parcursi anual, noua acciza va duce la o crestere cu 2.700 de euro pe an la factura de alimentare cu combustibil. O firma care are zece camioane va trebui sa plateasca in plus 27.000 de euro anual. Asta inseamna ca se inchid afacerile transportatorilor, din cauza costurilor prea mari. De asemenea, protestam si fata de amenzile prea mari aplicate de Politia Rutiera", a spus Muncaciu.

La randul sau, liderul filialei clujene a Sindicatului Nationala al conducatorilor auto, a declarat ca, in afara de protestele legate de marirea accizelor, soferii ar avea foarte multe lucruri de reclamat fata de conditiile in care muncesc.

"Eu am trait si experienta grevei in Franta, dar acolo nu este asa. Aici la noi oamenii se tem. Este nevoie de coalizare intre patronate si sindicatele soferilor pentru ca numai impreuna putem reusi", a declarat Marius Bruchental, vicepresedintele filialei Cluj a Sindicatului National al Conducatorilor Auto.

Acesta a explicat ca soferii care au vrut sa formeze o coloana in zona aeroportului au fost trimisi inapoi de politisti, care le-au spus ca manifestarea lor nu are autorizatie.

"Desi aveau voie sa intre in oras, nu i-au lasat. Pana la urma, vom face o coloana pe Bulevardul Muncii", a mai spus Bruchental.

ora 11.00 Zeci de tiruri trase pe dreapta, la iesirea din Timisoara

Zeci de TIR-uri sunt trase pe dreapta, pe soseaua de centura a Timisoarei, la iesirea spre Lugoj, fara sa blocheze circulatia, soferii participand la greva declansata luni de transportatori. Ei protesteaza impotriva cresterii accizei la carburanti si a starii proaste a drumurilor, dar si a majorarii amenzilor rutiere de la 1 ianuarie 2014.

La greva participa si una dintre cele mai mari societati de transport din tara, condusa de automobilistul Romeo Dunca. "Normal ca iau parte la protest. Avem mai multe masini care au fost oprite, in toata tara. (...). Ne afecteaza in mod semnificativ. Cand in vene iti curge deja numai jumatate din sange si vine Guvernul si te ataca din nou, atunci sunt mari probleme", a declarat presei Romeo Dunca.

ora 09.55 - Peste 150 de TIR-uri s-au alaturat protestului si la Satu-Mare. Acestea au fost oprite, luni dimineata, la intrarea in vama Petea si la iesirea din municipiul Satu Mare. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului de Polite Judetean Satu Mare, traficul rutier se desfasoara cu dificultate, agentii de la Politia Rutiera fragmentand coloana de TIR-uri pentru a permite accesul masinilor mici, scrie Agerpres.

Tot pentru fluidizarea traficului, politistii opresc camioanele la intrarile si iesirile din municipiu.

ora 09.30 - Soferii a aproximativ 70 de autotrenuri au protestat luni dimineata, la Ramnicu Valcea, impotriva majorarii accizelor la combustibili cu 7 eurocenti pe litru. Au pornit intr-un mars cu 20km/h, pe Valea Oltului.

ora 09.10 - Cateva zeci de soferi de pe masini de transport marfa din Botosani au stationat cu camioanele pe drumul european E 58 Botosani-Suceava. Au blocat doar cate o banda pe fiecare sens de mers, circulatia rutiera nefiind afectata.

ora 09.00 Aproximativ 120 de TIR-uri stationate au blocat luni dimineata traficul rutier pe centura ocolitoare a municipiului Sibiu, parte din Autostrada A1, in zona localitatii Cristian (judetul Sibiu), potrivit politiei citate de Agerpres.

ora 06.30 La Arad, greva a inceput la ora 06.00, luni dimineata. Zeci de tiruri au tras pe dreapta pe centura Aradului, transmite Digi24. Circulatia spre vama Nadlac va fi ingreunata.

Transportatorilor rutieri sunt foarte nemultumiti mai ales de taxa pe care Guvernul vrea sa o introduca in pretul carburantilor, de 7 eurocenti pe litru, pe langa cresterea accizei la carburanti.

"Amortizarea celor 7 centi pe fondul presupuselor predictii privind scaderea cotatiei internationale a barilului este o aberatie si un non sens, atat timp cat, intr-o asemenea situatie, in tarile europene pretul carburantilor va fi mai mic decat in Romania, fapt ce arunca si mai mult transportatorii romani in afara competitiei din piata europeana si regionala. Daca totusi o astfel de masura ar capata sens, este si mai de neinteles rationamentul aceluiasi guvern care, crescand efortul transportatorilor autohtoni ce alimenteaza cu carburant in tara noastra, doresc sa construiasca cu prioritate autostrazi in afara fluxurilor si coridoarelor de transport comercial, utilizand sumele ce spera a fi colectate din noua taxa", scrie un comunicat de presa al Confederatiei Nationale Rutiere.