Presedintele Traian Basescu a mers la cumparaturi, sambata, intr-un supermarket din Bucuresti ocazie cu care a remarcat ca pretul painii nu s-a ieftinit dupa scaderea TVA, in schimb a fost bucuros ca a gasit mere romanesti, transmite Mediafax.

Seful statului a declarat, pentru Antena3, ca a iesit sa cumpere "cate ceva pentru micul dejun".

Intrebat daca a gasit produse romanesti, Traian Basescu a spus bucuros ca a gasit "mere romanesti, ceea ce e mare lucru".

Presedintele a scos o paine din carucior pentru a-i arata reporterului ca painea nu s-a ieftinit dupa scaderea TVA la 9%.

"Uite, painea nu s-a ieftinit, uite, iti arat pe eticheta, citeste si tu: 2,50 aceeasi paine, acelasi pret. Si inainte si acum", a punctat Traian Basescu.

Presedintele a precizat ca si-a impartit treburile cu sotia sa, care a ramas cu nepotica.

Cota redusa de 9% la paine si alte produse de panificatie, precum si la materia prima aferenta a intrat in vigoare de la 1 septembrie.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat la cateva zile dupa introducerea masurii ca reducerea TVA la paine a avut ca efect scaderea preturilor in cazul a 71% dintre producatori si 82% din comercianti, Acesta sustinea ca a fost efectuat un studiu in acest sens. Constantin a mai spus ca au fost culese date comparative despre aproape 800 de sortimente de paine, de la operatorii din domeniul panificatiei din 36 de judete.

Premierul Victor Ponta a anuntat la cateva zile de la data intrarii in vigoare a masurii privind reducerea TVA in panificatie ca circa 75-80% dintre companiile de panificatie au redus pretul painii, cu 15%, micii producatori in general au mentinut preturile, iar zece firme au scumpit produsele.

Reducerea TVA la 9% pentru panificatie a avut ca efect scaderea cu circa 6% a pretului de vanzare a painii la raft, jumatate din diferenta de pret rezultata la un TVA de 24%, astfel ca incasarile la producatori si in zona de retail au crescut, reiese din datele Consiliului Concurentei.

"Idealul (reducerea pretului la paine dupa reducerea TVA de la 24% la 9%, n.r.) ar fi fost de 12%. Ceea ce vedem este o reducere undeva pe la jumatate sau un pic peste jumatate, ceea ce inseamna ca o parte din reducere se duce la consumator, o parte se duce la agentul economic. Este cam ceea ce ne asteptam sa fie din punct de vedere economic. Astfel, o parte din socul pozitiv se duce la consumator, o parte se duce la producator", a declarat agentiei Mediafax Bodgan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, pe 23 septembrie.

In cazul reducerii cotei la paine si produse din panificatie, Guvernul estimase un efort bugetar de 350 mil. lei pe an (conform notei de fundamentare a proiectului legislativ), insa masura a venit la pachet cu introducerea de accize pentru produse de lux precum iahturi, blanuri sau bijuterii si cresterea accizelor la alcool.