Mai multe medicamente si materiale sanitare de baza, precum ser fiziologic, comprese sau calmante, lipsesc din Institutul de Oncologie din Bucuresti (IOB), au declarat mai multi pacienti pentru Mediafax. Informatia a fost confirmata pentru Hotnews.ro si de surse din interiorul Institutului de Oncologie.

MedicamenteFoto: MorgueFile.com

Managerul Institutului, Ana Maria Nitulescu, a declarat pentru Mediafax ca "abia vineri am aflat si eu despre aceasta situatie. A fost o surpriza. Nu exista stocuri de urgenta si ma mira ca nu avem materiale sanitare. Stiam ca avem. Macar medicatia pentru cancer o avem".

Din informatiile Hotnews problema de aprovizionare a fost declansata de disfunctionalitati in procedurile de achizitii ale IOB.

Cu toate acestea, managerul IOB sustine ca "suferim cu totii la acest sfarsit de an. Asteptam de la CNAS suplimentarea banilor".

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi, a confirmat pentru HotNews ca "este adevarat ca, spre sfarsitul anului, pe credite bugetare, am putut sa platim doar salariile medicilor. Dar saptamana trecuta, printr-o hotarare de guvern, s-au alocat 200 de milioane care vor acoperi diferenta necesara".

Dar, continua presedintele CNAS, "strict situatia de la Institutul Oncologic din Bucuresti nu poate fi cauzata de aceasta pentru ca materialele care lipsesc in prezent ar fi trebuit cumparate inca de luna trecuta, iar facturile ar fi fost scadente la plata in ianuarie sau februarie".

Intr-o interventie la Realitatea TV, managerul IOB a afirmat ca "astazi directorul medical mi-a adus la cunostinta ca nu exista stocuri de urgenta, desi toti managerii de spital au participat la o conferinta cu ministrul Sanatatii in care li s-a cerut sa faca fata situatiilor de la sfarsit de an".

Eugen Nicolaescu a indicat drept responsabil pe fostul manager al IOB, Rodica Anghel, care "trebuia sa asigure stocurile de medicamente pana la sfarsitul anului. Regret ca astfel de situatii sunt in spitalele din Romania", a mai spus ministrul Sanatatii.

Directoarea Institutului a declarat pentru Mediafax ca pana saptamana viitoare situatia va fi rezolvata. Coordonatorul programului oncologic, dr. Mircea Dediu, nu era la curent cu lipsa acestor materiale sanitare. Mentionam ca nu este vorba despre medicamentele citostatice, care se gasesc in prezent la IOB, ci de medicamente si material sanitar de baza.