Patru ONG-uri ii cer ministrului Administratiei si Internelor (MAI), Radu Stroe, "sa ordone declansarea unei anchete cu privire la faptele comise de jandarmii care au actionat in comuna vasluiana Pungesti incepand de luni noaptea", date fiind "suspiciunile" privind abuzuri ale acestora, transmite Mediafax.

"In urma ultimelor evenimente petrecute la Pungesti, organizatiile semnatare solicita domnului Radu Stroe, ministrul afacerilor interne, sa ordone declansarea unei anchete cu privire la faptele comise de jandarmii care au actionat in comuna vasluiana incepand de luni noaptea. In opinia noastra, judecand dupa toate informatiile disponibile - inclusiv punctul de vedere al conducerii Jandarmeriei -, exista suspiciuni sustinute de evidente greu de infirmat ca jandarmii au comis abuzuri, unele dintre ele incadrabile in categoria faptelor penale", se arata intr-o scrisoare deschisa trimisa premierului Victor Ponta si ministrului Radu Stroe de ActiveWatch, APADOR-CH, Militia Spirituala si Funky Citizens.

Potrivit semnatarilor scrisorii, interventia jandarmilor - "asa cum apare in mai multe inregistrari video si relatari ale martorilor si ale ziaristilor care au asistat la evenimente - s-a petrecut nu doar pe spatiul public, ci si pe o proprietate privata a unui cetatean din localitate".

"Mai multe persoane care aveau corturi instalate pe terenul acestui cetatean au fost ridicate de jandarmi desi aveau acordul proprietarului sa campeze acolo. Interventia nu a fost solicitata de proprietar, deci jandarmii nu aveau ce cauta acolo, fapta fiind incadrabila in art. 220 din Codul Penal, articol care defineste tulburarea de posesie. De asemenea, interventiile jandamilor provoaca serioase suspiciuni cu privire la caracterul abuziv al acestora. Potrivit martorilor de la evenimente, uzul de violenta a fost nejustificat. Sunt probe consistente care sustin suspiciunea ca jandarmii au folosit abuziv forta impotriva unor oameni pasnici. Declaratia domnului Mihai Olaru, Comandantul Jandarmeriei Romane, conform careia una dintre persoanele internate in spital in urma contactului cu jandarmii ar fi suferit de 'probleme de sanatate mai vechi' este infirmata de certificatul medical eliberat respectivei persoane pentru doua coaste rupte recent", mai spun ONG-urile.

De asemenea, arata semnatarii scrisorii, au fost semnalate fapte care, daca sunt confirmate, au un caracter de abuz fara precedent in Romania ultimilor 20 de ani: interzicerea deplasarii cetatenilor in spatiul public, prin blocarea circulatiei intre doua sate invecinate ale aceleiasi comune.

Aceleasi ONG-uri ii cer premierului "sa se abtina de la concluzii privind justetea interventiei jandarmilor la Pungesti".

"Premierul a declarat luni, 2 decembrie, ca 'toate actiunile jandarmilor au fost 100% conform legii' - inainte ca institutii competente sa se fi pronuntat. Cerem primului ministru si sa declanseze un control la nivelul Institutiei Prefectului Vaslui, pentru a stabili nivelul responsabilitatii acesteia fata de comportamentul jandarmilor la Pungesti. Cerem atat primului ministru, cat si ministrului afacerilor interne, ca rezultatele anchetelor sa fie facute publice in regim de urgenta pentru a nu lasa sa se dezvolte la nivelul populatiei ideea esecului statului de drept din Romania", se mentioneaza in incheierea scrisorii.

Cateva zeci de localnici din Pungesti au reclamat interventia in forta a jandarmilor, luni, in jurul orei 04.30, oamenii spunand ca mai multi protestatari au fost ridicati si urcati in dube, in timp ce pe drumul judetean din zona Jandarmeria a montat garduri, drumul fiind blocat in totalitate.

In acest timp, compania Chevron a adus utilaje in perimetrul in care ar urma sa fie instalata sonda pentru explorarea gazelor de sist.

O parte din protestatari au sustinut ca au fost agresati de jandarmi si ca ar fi fost loviti inclusiv cu bastoanele de catre fortele de ordine.

La randul lor, reprezentantii Jandarmeriei spuneau ca aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judetean, iar misiunea jandarmilor a fost "sa asigure un climat de normalitate la Pungesti".

Seful Jandarmeriei Romane, Mircea Olaru, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca cei 100 de protestatari de la Pungesti au fost somati legal sa deblocheze drumul de acces catre proprietatea companiei care vrea sa exploreze gaze de sist in zona, oamenilor cerandu-li-se sa permita accesul utilajelor pe terenul companiei.

Olaru a mai spus ca, in urma incidentelor de la Pungesti, o persoana a fost amendata cu 500 de lei, iar pentru alte sase au fost intocmite dosare penale, pentru blocarea intentionata a unui drum.

Jandarmii au mai intervenit si in jurul orei 13.40, pentru a-i indeparta pe protestatari de pe sosea ca sa treaca un trailer cu un excavator spre zona detinuta de catre Chevron.

Reprezentantii Chevron au anuntat ca luni dimineata, la ora 7.00, au fost incepute lucrarile de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie in zona localitatii Silistea-Pungesti din judetul Vaslui.

Premierul Victor Ponta a declarat, tot luni, ca la Pungesti "actiunile jandarmilor au fost suta la suta conforme cu legea si nu se va accepta ca 20, 30, 50 sau 70 de oameni sa incalce legea, in timp ce toti ceilalti o respecta".