Romania si Bulgaria afirma, intr-o declaratie comuna prezentata in consiliul Justitiei si Afaceri Interne (JAI), ca sunt dezamagite de "imposibilitatea adoptarii unei decizii pozitive privind aderarea lor la spatiul Schengen la acest moment", in conditiile in care au indeplinit toate criteriile de aderare si ca au investit "semnificativ" pentru acest lucru.

"Romania si Bulgaria reitereaza faptul ca au un nivel inalt de pregatire pentru aderare, rezultat al unor investitii semnificative si al eforturilor constante ale autoritatilor competente. Acest fapt a fost confirmat de evaluarile efectuate, recunoscute ca atare de catre Consiliul UE si Parlamentul European inca din 2011", se arata intr-un comunicat comun de presa al ministerelor Afacerilor Externe si Interne din Romania.

Reprezentantii celor doua state au afirmat in Consiliul JAI ca "nu exista nici un motiv, juridic sau bazat pe realitati concrete, pentru o noua amanare a deciziei, precum si faptul ca solutia avansata privind o aderare etapizata nu a condus, pana in prezent, la vreun rezultat".

In opinia Romaniei, o noua discutie la Consiliul JAI privind aderarea la Spatiul Schengen "fara perspectiva unei decizii politice care sa intruneasca unanimitatea este de natura sa perpetueze acest blocaj".

In aceste conditii, Romania si Bulgaria vor solicita "reluarea discutiei in cadrul Consiliului, fara intarziere, in momentul in care este intrunita unanimitatea".

"Totodata, cele doua state au invitat partenerii europeni sa raspunda, in cel mai scurt timp posibil, asteptarilor legitime privind o decizie pozitiva de aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in conformitate cu prevederile Tratatului de aderare", se arata in acest comunicat.