Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat ca primarul din Targoviste este direct responsabil de faptul ca unitatile de invatamant din municipiu nu au caldura. "Pentru ca situatia unitatilor scolare din municipiul Targoviste continua sa ramana incerta in privinta furnizarii de catre Primarie a serviciului public de incalzire, atrag inca o data atentia primarului din localitate ca este direct responsabil pentru siguranta elevilor si a profesorilor, precum si pentru imposibilitatea desfasurarii procesului educational in bune conditii", a declarat ministrul, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

Remus PricopieFoto: Agerpres

Ministrul Educatiei declara ca "inca din 1999, Legea invatamantului nr. 84 stabilea responsabilitati clare pentru primari in privinta administrarii infrastructurii scolare. Mai mult, Legea Educatiei Nationale aflata in vigoare (nr. 1/2011), valabila inclusiv pentru primarul din Targoviste, arata in art. 104, art. 105 si art. 112, de ce edilul care a lasat mii de copii sa invete in frig trebuie sa raspunda pentru aceasta situatie. Este inacceptabil ca un primar, care a fost investit prin vot pentru a gestiona cu eficienta problemele comunitatii, sa manifeste aceasta indolenta fata de educatia si sanatatea copiilor."

Corpul de control al premierului verifica situatia scolilor fara caldura din Targoviste

Intre timp, reprezentanti ai Corpului de Control al Primului Ministru au fost prezenti joi la Targoviste, pentru a verifica situatia scolilor fara caldura din municipiu, potrivit unui comunicat al Consiliului Judetean (CJ) Dambovita, citat de Agerores.

CJ Dambovita informeaza ca "rezultatele vor fi prezentate opiniei publice la momentul finalizarii controlului".

Printre masurile identificate in acest caz de autoritatile locale se numara urgentarea masurilor de montare a centralelor si mutarea elevilor in scoli cu sistem de incalzire pentru a invata in schimbul doi. "In mod exceptional, se va propune suspendarea cursurilor in unitatile fara incalzire, cu recuperari in lunile ianuarie - februarie", se mai arata in comunicatul CJ Dambovita.

"Solicitam ferm primarului Gabriel Boriga sa iasa din starea de indiferenta si letargie si sa aiba ca maxima preocupare in perioada urmatoare finalizarea lucrarilor de alimentare cu energie termica a institutiilor de invatamant. Fuga de responsabilitate, incercarea de manipulare a opiniei publice si pasarea unei probleme de care este direct responsabil sunt acte de lasitate, nedemne pentru functia pe care o ocupa", se mai arata in comunicatul CJ Dambovita.

Amintim ca 18 unitati de invatamant din Targoviste nu au caldura. Situatia a fost generata de intrarea in insolventa a Termica, societatea de furnizare si distributie a agentului termic, care nu a mai furnizat niciun serviciu din luna mai a acestui an. Consiliul Local Targoviste a luat in luna iunie decizia montarii de centrale termice, iar in octombrie a aprobat indicatorii tehnico economici. Lucrarile de montare de centrale termice nu sunt finalizate in toate scolile, avand termen pana in luna ianuarie.

Citeste si: