Seful diplomatiei americane, John Kerry, care viziteaza miercuri Chisinaul, a promis ca Statele Unite vor sprijini Republica Moldova in drumul sau spre integrarea europeana, "cea mai buna garantie pentru un viitor sigur si prosper".

Declaratiile au fost facuta de secretarul de Stat al SUA in cadrul conferintei sustinute in beciurile de la Cricova, scrie Publika.md.

Secretarul american de Stat spune ca este incantat si privilegiat sa se afle in Moldova si anume la Cricova: "Sunt incantat sa fiu aici si e un privilegiu sa ma aflu la Cricova in aceasta dupa amiaza. Nu in fiecare zi am privilegiul de a vizita o intreprindere atat de prospera, care combina pesterile din sec. XV cu traditia vinului cu tehnologile din zilele noastre. Mi s-a spus ca oamenii de aici au traditia vinului de pe vremea romanilor. Acest centru vinicol ne aminteste cat de importanta e legatura intre traditia istorica a Moldovei si viitorul sau, ne aminteste ca trecutul si viitorul Moldovei isi au radacinile in Europa".

"Vizita de azi nu e numai o sarbatorire a traditiei vinicole, sunt azi aici pentru un scop mult mai important, ca sa felicit poporul moldovenesc pentru ca a parafat Acordul de Asociere si Acordul de comert liber cu UE si sa promit sprijinul american pe masura ce finalizati sa implementati aceste acorduri. SUA considera ca integrarea europeana reprezinta cea mai buna garantie pentru un viitor sigur si prosper pentru Moldova", a adaugat el.

"UE a oferit Moldovei o oportunitate istorica de a cimenta viitorul european pentru poporul sau si dvs ati prins aceasta posibilitate. Angajamentul R. Moldova catre reforme va inspira investitiile. Suntem convinsi ca vor inspira in mare masura investitiile si increderea crescuta a institutiilor financiare pentru acest continent", a mai spus Kerry.

Cu o intarziere de aproape 2 ore, avionul secretarului de stat american John Kerry a ajuns la Chisinau, unde a avut o serie de intalniri cu liderii politici ai tarii, scrie Unimedia.md

Din programul delegatiei conduse de Secretarul de Stat al SUA nu lipseste o vizita la Complexul "Cricova", unde va avea loc o intrevedere cu oamenii de afaceri si vinificatorii din Republica Moldova.

Totodata, cu prilejul vizitei lui John Kerry va fi lansata o noua linie de vinuri.

John Kerry s-a intalnit cu presedintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leanca si liderii coalitiei de la guvernare.

Dupa intalnire, liderul PLDM, Vlad Filat, citat de Publika.md, a afirmat ca oaspetele american a venit cu un mesaj transant in legatura cu reformele si integrarea europeana a tarii.

"Am multumit poporului american pentru sprijinul constant pe care l-am primit. SUA a oferit peste un miliard de dolari Republicii Moldova. Ceea ce inseamna investitii in agricultura, sanatate, reforme necesare pentru Moldova. Avem prevazut in programul de guvernare ca relatiile SUA sa fie strategice si asa si este. In cadrul discutiilor de azi s-a vorbit despre un plan comun de actiuni UE-SUA. Statele Unite e parte in procesul de reglementare a conflictului transnistrean si in relatiile sale bilaterale are posibilitatea sa influenteze procese cu caracter bilateral. Faptul ca aceste relatii se bucura de o asemenea substanta e foarte imbucurator", a spus Vlad Filat.

Totodata, liderul PD, Marian Lupu, citat de acelasi site, a afirmat ca SUA pot contribui intr-o masura foarte mare la integrarea europeana a Republicii Moldova.

"SUA au fost, sunt si vor fi un partener strategic pentru Moldova. Am discutat pe indelete despre sustinerea oferita Republicii Moldova. Am discutat si agenda noastra bilaterala. Anul trecut, cu sustinerea din partea colegilor, a fost abolit amendamentul Jackson Vanick pentru Moldova, am intrat in albia unui comert de regim normal, dar asta deschide calea spre a negocia si un regim de liber schimb. Dialogul moldo-american are o importanta politica, strategica si practica, pentru a asigura instrumente si pentru dezvoltarea economica", a subiniat Marian Lupu.