Libanezul Said Baaklini a fost condamnat, miercuri, de Judecatoria Sectorului 1, la sapte ani de inchisoare in dosarul UCM Resita, pentru ca ar fi cerut restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane de euro, dupa ce compania i-a vandut patru motoare nefunctionale, la un pret de 50 de ori mai mare, anunta Mediafax.

Tot prin decizia de miercuri, Judecatoria Sectorului 1 a mentinut, in cazul lui Baaklini, interdictia de parasi tara.

In acelasi dosar au fost condamnati fostul presedinte al Consiliului de Administratie si director general al UCM Resita, Adrian Chebutiu, si fostul director executiv al societatii, Adrian Coriolan Preda, la cate cinci ani de inchisoare pentru complicitate la tentativa la infractiunea de stabilire cu rea-credinta de catre contribuabil a taxelor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat.

De asemenea, fostul director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanta, Eugen Bogatu, a fost condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului si intermedierea de operatiuni comerciale de catre persoana care, in virtutea atributiilor de serviciu, are obligatia de a supraveghea si controla un agent economic privat, daca fapta este de natura de a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite.

Prin aceeasi decizie, instanta obliga pe fiecare dintre inculpati la plata a 100.000 de lei, drept cheltuieli judiciare catre stat.

Hotararea nu este definitiva si poate fi contestata, cu recurs, la Tribunalul Bucuresti.

Procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata pe Said Baaklini, in 10 februarie 2011, asociat si administrator la SC Libarom Agri SRL, pentru tentativa de stabilire cu rea-credinta a taxelor avand ca rezultat obtinerea fara drept unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat, precum si pentru asociere in vederea savarsirii acestei fapte, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Alaturi de acesta au fost judecati Adrian Chebutiu, presedinte al consiliului de administratie si director general al UCM Resita, si Coriolan Adrian Preda, director executiv al societatii, pe care procurorii ii acuza de complicitate la tentativa de stabilire cu rea-credinta, de catre contribuabil, a taxelor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat si asociere in vederea savarsirii acestei fapte.

In acelasi dosar a fost trimis in judecata si Eugen Bogatu, director al Directiei Domenii Portuare din cadrul CNAPM Constanta, pentru favorizarea infractorului si intermedierea de operatiuni comerciale de catre persoana care, in virtutea atributiilor de serviciu, are obligatia de a supraveghea si controla un agent economic privat, daca fapta este de natura de a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite.

Conform anchetatorilor, Said Baaklini ar fi cerut restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane euro, dupa ce UCM Resita i-a vandut patru motoare nefunctionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un pret de 50 de ori mai mare.

Procurorii arata, in rechizitoriu, ca pentru stabilirea TVA care ar fi condus la obtinerea, fara drept, a unor sume de bani reprezentand restituiri din bugetul de stat, Said Baaklini a fost ajutat de Adrian Chebutiu si Coriolan Adrian Preda.

Pentru ca restituirea de TVA aferenta tranzactiei fictive sa nu fie verificata si descoperita de catre autoritatile de stat in domeniu, Said Baaklini a facut demersuri pentru a exporta cele patru motoare catre o societate comerciala din Republica Guineea, incercand sa indeparteze aceste marfuri de pe teritoriul Romaniei.

Avand in vedere caracterul urgent al acestei masuri, Said Baaklini a beneficiat de ajutorul lui Eugen Bogatu, care, in cursul lunii noiembrie 2010, in calitatea sa de director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, i-a furnizat informatii si i-a acordat consultanta omului de afaceri libanez referitor la procedurile vamale si la modalitatile de a evita controalele autoritatilor legal investite.

Astfel, Eugen Bogatu, pentru a asigura scoaterea celor patru motoare din Romania in cel mai scurt timp, a intervenit pentru angajarea unui vas comercial pentru transportul marfurilor in Republica Guineea si a efectuarii tuturor operatiunilor si demersurilor portuare necesare pentru ca marfurile respective sa paraseasca urgent teritoriul Romaniei. In plus, acesta a facut personal interventii pentru a se impiedica descarcarea marfurilor de pe vas, in incercarea de a evita verificarea si evaluarea acestora, astfel incat sa nu poata fi constatate discrepantele dintre marfurile concret imbarcate pe vas si documentele comerciale ale acestora.

De asemenea, Eugen Bogatu a pretins in mod direct de la Baaklini suma de 20 de miliarde lei vechi, pentru operatorul portuar SC Umex SA din Constanta, in virtutea relatiilor contractuale pe care aceasta societate le-a stabilit cu SC Libarom Agri SRL.

In 26 noiembrie 2010, in Portul Constanta, marfa cumparata de SC Libarom Agri SRL Bucuresti de la UCM Resita a fost incarcata pe o nava avand ca destinatie Republica Guineea. Exportul efectiv al marfurilor a fost impiedicat de interventia parchetului.