Seful diplomatiei americane, John Kerry, viziteaza miercuri Chisinaul, cu scopul de a demonstra sprijinul Statelor Unite pentru Republica Moldova, care se confrunta cu represalii din partea Rusiei, inclusiv o interdictie privind exporturile sale de vinuri, scrie cotidianul american New York Times.

Foto:

Initial, John Kerry ar fi trebuit sa viziteze si Kievul, pentru o reuniune a OSCE, dar aceasta a fost anulata dupa ce Ucraina a renuntat la semnarea acordului de asociere cu UE

Aceasta va fi prima vizita a unui secretar american de stat in Moldova dupa cea efectuata de James A. Baker al III-lea in 1992.

"Am dorit sa transmitem un semnal foarte puternic de sprijin pentru acele tari care au facut pasi spre UE", a declarat luni noaptea un oficial de rang inalt din Departamentul de Stat, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Desi va dura doar cateva ore, vizita are ca scop sa demonstreze sprijinul SUA pentru Moldova, in incercarea acestei tari de a strange legaturile cu UE, noteaza marele cotidian american.

"Moldova a suferit presiuni din partea marelui sau vecin. Deci, printre lucrurile la care lucram cu UE (...) este sa ajutam industria vinurilor din Moldova sa gaseasca noi piete. Uniunea Europeana a redus deja sau a renuntat la toate taxele pentru vinurile moldovenesti", a explicat acesta, pentru New York Times.

Vizita de la Chisinau face parte dintr-un turneu mai amplu al sefului diplomatiei americane. Astfel, acesta a participat la o reuniune a ministrilor Afacerilor externe ai NATO la Bruxelles, de unde se deplaseaza in Republica Moldova.

Turneul se va incheia cu o noua vizita in Israel si in Cisiordania, la cateva zile dupa acordul international privind programul nuclear iranian, condamnat de liderii evrei. Aceasta va fi a opta vizita a lui Kerry in Orientul Apropiat.

La Ierusalim, Kerry se va intalni cu premierul Benjamin Netanyahu "pentru a discuta despre un evantai de dosare, printre care Iranul si negocierile cu palestinienii", a precizat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane.

Secretarul de Stat se va deplasa si la Ramallah, pentru noi discutii cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas.