Valorile termice prognozate de meteorologi pentru intervalul 2 - 15 decembrie se vor caracteriza, in general, printr-un regim situat in jurul celui normal pentru aceasta perioada, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie, potrivit Agerpres. Incepand din data de 6 decembrie, in majoritatea regiunilor vor reveni precipitatiile, mai ales sub forma de ninsoare, in general slabe cantitativ, cu exceptia zonei montane.

Banat

In primele zile ale intervalului, pana in data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne in jurul celor normale pentru perioada din an, respectiv maxime in jurul a 4 grade. In schimb, media temperaturilor minime, de -4...-3 grade, se va situa sub pragul specific inceputului de decembrie. Incepand din 7 decembrie pana spre sfarsitul intervalului de referinta, racirea vremii va determina temperaturi mai mici decat ar fi normal, atat la valorile diurne, ale caror medii se vor situa intre -2 si zero grade, cat si in privinta minimelor, cu medii de -8...-5 grade, valori in crestere usoara fiind estimate pentru 13 - 15 decembrie.

Pana in jurul datei de 5 decembrie, nu vor fi precipitatii, apoi, indeosebi intre 6 si 9 decembrie, sunt de asteptat precipitatii mai ales sub forma de ninsoare, in general slabe cantitativ.

Crisana

In primele zile ale intervalului, pana in data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne in jurul celor normale pentru aceasta perioada din an, respectiv maxime in jurul a trei grade Celsius. Media temperaturilor minime se va situa sub pragul specific inceputului de decembrie si va fi intre -5 si -4 grade. Incepand din 7 decembrie pana spre sfarsitul intervalului de referinta, racirea vremii va determina temperaturi mai mici decat ar fi normal, atat la valorile diurne, ale caror medii se vor situa intre -2 si zero grade, cat si in privinta minimelor, cu medii intre -8 si -5 grade, valori in crestere usoara fiind estimate pentru 13-15 decembrie.

In jurul datei de 7 decembrie va exista probabilitatea cea mai ridicata de ninsori, local chiar mai consistente, iar pe parcursul celei de-a doua saptamani se mentin conditii de ninsori slabe. Ninsorile, in general slabe, isi vor face aparitia dupa data de 5 decembrie.

Transilvania

In cea mai mare parte a intervalului de prognoza, valorile termice vor caracteriza o vreme rece, cu medii ale minimelor de -7...-6 grade, chiar mai scazute, -10...-8 grade, in jurul datei de 4 decembrie si din nou intre 9 si 12 decembrie. In primele zile (intre 2 si 6 decembrie), temperaturile diurne vor fi, in marea lor majoritate, apropiate de cele specifice perioadei din an, cu medii de 1-3 grade. Dupa data de 7 decembrie, regimul maximelor va avea o abatere negativa fata de mediile climatologice, fiind de asteptat medii diurne negative, intre -5 si -2 grade.

Incepand cu 6 decembrie, creste probabilitatea de aparitie a ninsorilor, in general slabe cantitativ.

Maramures

In primele zile ale intervalului, pana in data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne apropiate de cele normale pentru perioada din an, respectiv medii ale maximelor de 2-3 grade. In schimb, media temperaturilor minime se va situa sub pragul specific inceputului de decembrie si va fi de -5...-4 grade. Incepand din 7 decembrie pana spre sfarsitul intervalului de referinta, racirea vremii va determina temperaturi mai mici decat ar fi normal, atat la valorile diurne, ale caror medii se vor situa intre -3 si -1 grad, cat si in privinta minimelor, cu medii de -8...-6 grade.

In data de 7 decembrie va fi probabilitatea cea mai ridicata de ninsori, iar in rest vor fi conditii de ninsori slabe, in special in a doua saptamana de prognoza.

Moldova

In primele zile ale intervalului, pana in data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne in general peste cele normale pentru perioada din an, respectiv maxime de 4 - 6 grade, cu exceptia zilei de 3 decembrie, cand va fi ceva mai frig. Dupa data de 7 decembrie pana spre sfarsitul intervalului de referinta sunt de asteptat temperaturi mai mici decat ar fi normal, atat la valorile diurne, ale caror medii se vor situa intre -2 si zero grade, cat si in privinta minimelor, cu medii de -8...-7 grade. Pana in jurul datei de 6 decembrie nu vor fi precipitatii, apoi, indeosebi intre 6 si 9 decembrie, sunt de asteptat ninsori slabe.

Dobrogea

In prima saptamana a intervalul de prognoza va fi caracterizata de un regim termic diurn apropiat celui mediu multianual specific, respectiv valori mediate de 4 - 6 grade, chiar mai ridicate in zilele de 2 si 7 decembrie. Incepand din 8 decembrie se estimeaza valori in scadere, cu medii de 0 - 2 grade, in crestere usoara doar in ultimele zile. In privinta temperaturilor minime, acestea se mentin mai mici decat cele caracteristice primei jumatati a lunii decembrie aproape pe tot parcursul celor doua saptamani de prognoza, astfel ca media va fi de -4...-2 de grade.

Pana in jurul datei de 7 decembrie nu vor fi precipitatii, apoi, indeosebi intre 7 si 9 decembrie, sunt de asteptat ninsori slabe cantitativ.

Muntenia

In primele zile ale intervalului, pana in data de 7 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne apropiate de cele normale pentru perioada din an, respectiv medii ale maximelor de 4 - 6 grade. Media temperaturilor minime, de -5...-3 grade, se va situa sub pragul specific primei decade din decembrie. Incepand din 8 decembrie pana spre sfarsitul intervalului de referinta, racirea vremii va determina temperaturi mai mici decat ar fi normal, atat la valorile diurne, ale caror medii se vor situa intre -2 si 2 grade, cat si in privinta minimelor, cu medii de -7...-5 grade, valori in crestere usoara fiind posibile pentru zilele de 13 - 15 decembrie.

Pana spre data de 7 decembrie nu vor fi precipitatii, apoi, indeosebi intre 7 si 9 decembrie, sunt de asteptat ninsori, in general slabe cantitativ.

Oltenia

In prima parte a intervalului de prognoza, pana in data de 8 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne apropiate de cele normale pentru perioada din an, respectiv medii ale maximelor intre 3 si 6 grade. In schimb, media temperaturilor minime, respectiv -5...-3 grade, se va situa sub pragul specific primei decade din decembrie. Incepand din 8 decembrie pana spre sfarsitul intervalului de referinta, racirea vremii va determina temperaturi mai mici decat ar fi normal, atat la valorile diurne, ale caror medii se vor situa intre -2 si 1 grad, cat si in privinta minimelor, cu medii de -7...-5 grade, valori in crestere usoara fiind posibile pentru ultimele zile.

Pana in jurul datei de 6 decembrie nu vor fi precipitatii. Indeosebi intre 7 si 9 decembrie, sunt de asteptat precipitatii mai ales sub forma de ninsoare, in general slabe cantitativ.

La munte

In primele zile, dar posibil si la sfarsitul celor doua saptamani de prognoza, regimul termic va fi caracterizat de valori usor mai ridicate decat cele climatologic normale, cu maxime in medie de -2 si 2 grade, iar minime intre -8 si -4 grade. Mai rece va fi vremea in intervalul 7 - 13 decembrie, cand media valorilor nocturne va cobori sub pragul de -12 grade, iar cea a temperaturilor maxime va fi intre -10 si -6 grade.

Probabilitatea de ninsoare va fi mai mare dupa data de 6 decembrie, dar in special in ziua de 7 decembrie cand ninsorile pot fi local mai consistente.

Prognoza ANM, valabila pentru perioada 2 - 15 decembrie 2013, are la baza datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) din Reading, Anglia