Fostul comisar european Leonard Orban a fost numit presedinte al Consiliului de Administratie al Institutului European din Romania, potrivit unei decizii semnate vineri de premierul Victor Ponta, informeaza Agerpres.

Leonard OrbanFoto: Hotnews

In actul normativ, publicat in Monitorul Oficial, se mai arata ca in CA al Institutului European din Romania au mai fost numiti de premier, in calitate de membri, Vasile Puscas, Aneta Bogdan, Dan Oancea si Razvan Teodorescu.

Consiliul de Administratie al IER este format din noua membri, numiti conform dispozitiilor art. 8 din OG 15/1998 privind Institutul European din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.

Presedintele CA impreuna cu patru membri sunt numiti de primul-ministru, la propunerea secretarului de stat care coordoneaza Departamentul pentru Afaceri Europene. Academia Romana, Parlamentul Romaniei, prin Comisia pentru Afaceri Europene, confederatiile sindicale si organizatiile patronale reprezentative la nivel national desemneaza cate un membru al CA.

Institutul European din Romania (IER) si-a lansat activitatile in ianuarie 2000, fiind o organizatie infiintata cu scopul de a furniza suport factorilor de decizie in cadrul procesului de negociere a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Activitatea IER a debutat ca un proiect PHARE, avand initial 22 de angajati.

Dupa 1 ianuarie 2007, ca urmare a aderarii Romaniei la UE, IER s-a reorientat din punct de vedere strategic catre noile prioritati ce decurg din asumarea statutului de tara membra a Uniunii Europene. Aceste prioritati se refera in mod special la rolul, pozitiile si posibilele aliante pe care Romania le-ar putea asuma pe scena europeana.

Actualmente, IER functioneaza ca o institutie publica aflata in coordonarea Ministerului Afacerilor Externe.