Tribunalul social din landul Renania de Nord-Westfalia (NRW) a decis ca toti cetatenii romani au dreptul sa primeasca ajutor social din fondul denumit "Hartz IV". Decizia (L 6 AS 130/13) pronuntata pe 28 noiembrie a fost bazata pe principiul european al nediscriminarii intre cetatenii diferitelor state membre ale UE, anunta in exclusivitate RFI.

In data de 11 octombrie, aceeasi instanta dadea un verdict favorabil pentru o familie de imigranti romani care actionase statul german in judecata pentru neacordarea de ajutoare sociale. La momentul la care familia din Romania a depus cerere de asistenta sociala, stradaniile de a gasi un job durau deja de un an de zile. Agentia pentru ocuparea fortei de munca a respins cererea in anul 2010. Dar tribunalul social al landului din vestul Germaniei a decis sa acorde pentru prima data beneficii din fondurile Hartz IV unor imigranti romani care nu si-au gasit de lucru. In verdictul pronuntat de instanta in octombrie se arata ca "imigranti din UE, care raman pe teritoriul Germaniei dupa o perioada de cautare de munca ce se dovedeste fara speranta din ratiuni obiective" au dreptul la asigurarea acestui venit minim.

Verdictul din 28 noiembrie este, de fapt, extinderea deciziei pronuntate deja in cazul familiei din Gelsenkirchen la toti imigrantii romani. Tribunalul rastoarna practica uzuala de excludere a imigrantilor din Romania de la plata ajutoarelor sociale "Hartz IV" pe baza unei exceptii din legea de protectie sociala. Autoritatile germane refuzau ajutoarele sociale pentru imigranti romani argumetand ca "venitul minim nu poate fi acordat unor cetateni care au resedinta in Republica Federala cu unicul scop de a gasi un loc de munca".

Conform tribunalului din NRW, mecanismul automat de excludere a imigrantilor romani de la plata ajutoarelor sociale este discriminatoriu si incalca principiul egalitatii intre cetatenii statelor membre. Verdictul spune ca statele europene au dreptul sa ia unele masuri pentru a preveni asa numitul "turism social", dar, asa cum sunt ele prevazute in legea de protectie sociala in vigoare in Germania, aplicarea lor nu este posibila. Republica Federala trebuie sa respecte directiva europeana care prevede o anumita solidaritate a tarii gazda "Germania" cu celelalte state comunitare, spun judecatorii. Cu alte cuvinte, plata ajutoarelor sociale trebuie efectuata dupa analiza fiecarui dosar cel putin cu titlu de exceptie. Judecatorii germani isi bazeaza verdictul pe o decizie a Curtii Europene de Justitie pronuntata in data de 19 septembrie (C-140/12 din 19.09.2013).

Principiul enuntat de tribunalul din NRW face referire la 130.000 de persoane la nivelul Republicii Federale. Amintim ca ministrul german de interne a avut o reactie dura la adresa Romaniei dupa verdictul tribunalului din data de 11 octombrie. Hans-Peter Friedrich a declarat intr-un interviu pentru Rheinische Post ca verdictul va reprezenta un motiv de creste a fluxului migrator catre Republica Federala din tarile sarace ale Europei.

Decizia tribunalului social va inflama probabil discutiile legate de ridicarea restrictiilor de pe piata muncii din statele occidentale pentru romani si bulgari incepand cu 1 ianuarie 2014. Germania si Franta s-au alaturat Marii Britanii in demersul de elaborare a unor masuri de limitare a imigratiei in interiorul granitelor Uniunii Europene.

Citeste integral pe RFI.ro