Compania "Alpha" a Corpului de Infanterie Marina a SUA a incheiat, vineri, un stagiu comun de pregatire cu Batalionul 22 Vanatori de Munte "Ciresoaia" din Sfantu Gheorghe, fiind primul antrenament al americanilor in conditii de iarna in Romania, ei spunand ca a fost "o experienta unica de viata", relateaza Mediafax.

Puscasii marini americani din Compania "Alpha" a Corpului de Infanterie Marina (MARFOREUR) au ajuns, luni, in Miercurea Ciuc, pe o vreme "neprietenoasa" din punctul lor de vedere, insa pe care militarii romani o numesc "vremea vanatorilor de munte". Ei si-au intalnit partenerii de pregatire, soldatii profesionisti ai Batalionului 22 Vanatori de Munte "Ciresoaia" Sfantu Gheorghe, pe platoul Brigazii 61 Vanatori de Munte "General Virgil Badulescu" de la Subpadure si in poligonul de Garnizoana din Miercurea Ciuc.

Conditiile meteorologice i-au pus la grea incercare pe americani, care au fost imbracati in uniforme ca de vara, prea subtiri pentru o astfel de vreme, insa puscasii marini nu s-au plans atunci cand au dormit o noapte in corturi neincalzite, in ger, la minus 11 grade Celsius, ca si colegii lor romani, avand la indemana doar strictul necesar supravietuirii si arma de care nu se despart niciodata.

"Au venit pentru prima data in zona de munte si nici nu sunt obisnuiti cu frigul. Incet-incet si-au dat drumul, s-au adaptat terenului si conditiilor de clima, au prins niste conditii exact cum ii place vanatorului de munte, cu vant, cu viscol, a si nins, a fost si ploaie si ger - dar nu s-au plans. Au fost total buimaciti de cat de schimbatoare este vremea la munte", a povestit colonelul Vasile Cristea, comandantul Batalionului 22 Vanatori de Munte "Ciresoaia" Sfantu Gheorghe.

Soldatii americani au facut antrenamente solicitante in teren muntos-impadurit, pe directii greu accesibile, catarari pe stancile versantilor aproape verticali, coborari in rapel, dar si misiuni de scotocire, participand si la trageri cu masini de lupta diferite de cele aflate in dotarea lor.

"Ofiterii si subofiterii Batalionului de Vanatori de Munte sunt ospitalieri, sunt militari extrem de bine pregatiti, soldati nemaipomeniti, care ne-au antrenat in diferite tehnici, de la coborarea in rapel si pana la modul de operare in conditii atmosferice nefavorabile, au lucrat indeaproape cu puscasii mei marini. Chiar daca este foarte frig, peisajul montan de aici este superb, am lucrat bine cu soldatii, a fost o ocazie unica de viata sa ne antrenam in acest areal si stiu ca, atunci cand ma voi intoarce la ceilalti colegi infanteristi marini, le voi impartasi aceasta experienta", a declarat pentru Mediafax locotenentul Michael Phillips de la "Alpha" Company, Black Sea Rotational Force 2014, comandantul Detasamentului de militari americani.

"Mi-a placut foarte mult ca am putut sa schimbam armele intre noi", a spus, la randul sau, sergentul Brandon Johnson.

In schimb, militarii romani au avut ocazia sa testeze mitralierele M27 ale infanteriei americane si armamenul de pe vehicule blindate Humvee (HMMWV).

Infanteristii marini americani si-au insusit cu usurinta noile tehnici de lupta ale vanatorilor de munte, au dat dovada de solicitudine si de disciplina de fier.

"Sunt militari foarte bine pregatiti, foarte de incredere, isi cunosc extrem de bine meseria, stiu foarte bine ce au de facut, in orice situatie pe teren. S-au adaptat foarte repede la zona montana, chiar si la clima noastra, la toate categoriile de armament, au tras foarte bine", a apreciat capitanul Ciprian Hopulele, comandantul Companiei I VM a Batalionului 22 VM "Ciresoaia".

Unii dintre vanatorii de munte ii cunosc pe soldatii americani dinainte de stagiul de pregatire in comun din judetul Harghita. Locotenentul Razvan Palie a luptat alaturi de ei in teatrul de operatii din Afganistan.

"Am mai colaborat in Afganistan, este o mare placere sa lucrezi cu ei, putem colabora perfect, putem invata multe lucruri bune de la ei, iar ei pot invata de la noi. Am avut incredere in ei in toate misiunile pe care le-am avut impreuna si ei la fel, deci, abia astept sa lucrez din nou cu ei si pe viitor, ca acum", a spus acesta.

Actiunea comuna din Harghita a militarilor romani si americani, etapa de instruire planificata in cadrul exercitiului multinational "Black Sea Rotational Force 2014", desfasurat impreuna cu militarii Corpului de Infanterie Marina (MARFOREUR) al SUA, a fost apreciata de "ambele tabere", americanii spunand ca se doreste si pe viitor organizarea unor astfel de stagii comune.

"A fost excelent, am colaborat foarte bine. Din cate stiu, comandantul Black Sea Rotational Force si MARFOREUR (Marine Forces Europe) ar dori sa fie organizate instruiri similare si pe viitor si, daca se va gasi oportunitatea, intetionam sa ne antrenam mai mult in zona montana si in conditii de vreme rece, cu acest batalion", a afirmat locotenentul Michael Phillips.

Militarii americani vor pleca vineri seara din Harghita nu doar cu amintiri placute, ci si cu daruri din partea vanatorilor de munte, despre care au spus ca "si-ar lasa viata cu toata increderea in mainile lor, intr-un teatru de razboi".