Rovana Plumb: Nu s-a dat aprobare pentru explorarea sau exploatarea gazelor de sist la Baile Felix

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 29 noiembrie 2013, 19:12 Actualitate | Esenţial

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat vineri ca la Baile Felix nu s-a acordat niciun fel de licenta de explorare sau exploatare a gazelor de sist si ca este vorba de un acord de petrol si gaze naturale dat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, relateaza Agerpres.

"La Baile Felix nu s-a dat niciun fel de licenta de explorare sau exploatare pentru gazele de sist. Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a dat un comunicat in care a precizat ca nu este vorba de gaze de sist la Baile Felix, ci de un acord de petrol si gaze naturale. Eu personal am luat acordul si l-am citit cap coada cu toate anexele si nu este vorba de gaze de sist. Mai mult, in Hotararea nr. 887/2013 privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare in perimetrul EX - 3 Baile Felix, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si East West Petroleum Corp se scrie negru pe alb ca este vorba de un acord petrolier si nu despre gaze de sist", afirma Rovana Plumb, citata intr-un comunicat de presa.

Potrivit ministrului Mediului, Guvernul USL impune cele mai inalte standarde de mediu privind explorarea gazelor de sist si presedintele PNL, Crin Antonescu, s-a exprimat foarte clar pentru derularea acestui proces.

"In acest moment, Romania se afla in faza de explorare si nu de exploatare a gazelor de sist. Aceasta faza nu presupune utilizarea metodei fracturarii hidraulice si nu implica riscuri pentru mediu. Mai mult, Guvernul USL impune respectarea celor mai inalte standarde de mediu inca din faza de explorare, iar in acest sens am cerut companiei Chevron o evaluare de impact de mediu, chiar daca in mod normal nu s-ar fi impus acest lucru. Este normal ca tara noastra sa stie daca dispune sau nu de astfel de resurse naturale. La nivelul Guvernului USL exista consens din acest punct de vedere, iar presedintele PNL, domnul Crin Antonescu, s-a exprimat foarte clar pentru derularea acestui proces. De altfel, Hotararea de aprobare a acordului a fost contrasemnata de toate ministerele de resort responsabile, la nivel de ministru, indiferent ca sunt conduse de membri ai PSD sau PNL", a adaugat ministrul Rovana Plumb.
20716 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  minte ca si PM(plagiaorul minciunos) (Vineri, 29 noiembrie 2013, 19:59)

  timp tamp [utilizator]

  •Hotarare nr. 885 din 2013-11-14 privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare in perimetrul EX - 8 Biled, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si East West Petroleum Corp.

  Scrie si EXPOLATARE!!! madam mica minciunoasa?????
  • -6 (12 voturi)    
   Pai asta a spus si ea (Vineri, 29 noiembrie 2013, 20:19)

   Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui timp tamp

   EXPLOATAREA petrolului si gazelor, clar ca se refera la cele conventionale devreme ce la noi nu exista si nu a existat niciodata exploatare de gaze de sist.
   Nu-i bai, polonezii deja incep, turcii au deja 45 de fracturari test promitatoare, ucrainenii exploreaza....o sa fie de unde importa.
   • +2 (2 voturi)    
    cine are acord de mediu exploreaza ce vrea (Vineri, 29 noiembrie 2013, 21:42)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Wanheda

    nu e nevoie sa scrie GAZE de sist pe vreun acord, daca e aprobare pt gaze se subintelege ca e voie sa exploreze si sa exploateze si gazele de sist.
 • +10 (12 voturi)    
  Gazele de sist "nu exista" (Vineri, 29 noiembrie 2013, 20:30)

  Prostu' satului [utilizator]

  D-na Plumb mimeaza foarte bine ca nu pricepe despre ce e vorba.
  In legislatia romaneasca NU EXISTA notiunea de gaz de sist (nici de alte hidrocarburi neconventionale). Vreau sa vad UN SINGUR text de lege unde scrie, negru pe alb "gaze de sist" sau "fracturare hidraulica".
  Pe cale de consecinta, TOATE acele acorduri (care, da, sunt si de exploatare, nu doar de explorare) se refera 1) la hidrocarburi in general si 2) nu se refera la tehnologia de extractie.
  Detinatorul unei astfel de licente poate extrage orice hidrocarbura vrea/gaseste in acel perimetru, prin orice tehnologie vrea/poate.
  Asta-i adevarul; toate celelalte sunt manipulare si lobby facute de politicienii romani in favoarea companiilor.
  • -5 (7 voturi)    
   Tehnologia de extractie trebuie totusi (Vineri, 29 noiembrie 2013, 20:53)

   Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

   sa fie aprobata de sus; cel putin in afara Board-ul urmareste indeaproape absolut orice sonda si nu se iese din cuvantul lui. Nu face nimeni chiar ce vrea, sunt standarde si tehnologii care trebuiesc urmate litera cu litera.
   • -1 (1 vot)    
    Frectie (Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, 0:56)

    .416Barrett [utilizator] i-a raspuns lui Wanheda

    .
  • -2 (2 voturi)    
   gazele de shist (Vineri, 29 noiembrie 2013, 23:54)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

   sunt tot gaze naturale, diferenta fiind ca nu sunt captive in pungi ci in roca, in shisturi bituminoase.

   deci, in licenta sccrie petroliere si gaze naturale.

   sine este east west asta ? Gazprom ?!
   • +2 (2 voturi)    
    Corectie, nu exista pungi (Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, 0:21)

    Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    Rocile is cam la fel acolo in subteran, la unele porii comunica, la altele nu, deci au porozitate dar nu au permeabilitate si aici intervine fracturarea, care creeaza permeabilitate si posibilitatea ca gazul sa fie extras.
    Imagineaza-ti un fel de burete de baie urias dar nu atat de poros (rocile cu o asa porozitate is poreclite "million dollar rock").
    • 0 (0 voturi)    
     nu asta vroiam sa zic (Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, 10:13)

     nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Wanheda

     ci ca fiiind tot gaze naturale, liceata poate fi considerata valabila si pentru asta.
     ce spuneam este ca doar metoda de captare,/ extragere este diferita, impunand fracturarea.
     in licenta nu se vorbeste de metoda de exploatare.
     deci, nefiind o lege speciala care sa defineasca gazelle de shist si fracturarea, licenta aia este legal valabila si pentru gazelle de shist, care sunt de fapt tot gaze naturale.

     si mai era ceva ce ma interesa, cine este acea companie est vest, cine este in spatele ei, este cumva una din puii gazprom din Serbia sau ungaria ?
     s'a discutat ca in vestul tzarii, firme subsidiare ale gazprom fac explorare pentru gaze de shist, si ca in moldova, propaganda ar fi impotriva chevron cu scopul de a fi scosi si eventual, in viitor, inlocuiti de altii.
 • +1 (5 voturi)    
  @Prostu' satului (Vineri, 29 noiembrie 2013, 20:43)

  MihaelaT. [utilizator]

  Exact, da' nu vreau sa estimez cati stiu treaba asta.
 • +7 (7 voturi)    
  da...dar chestiunea e cu totul alta... (Vineri, 29 noiembrie 2013, 20:56)

  rezis [utilizator]

  ...si protestul acelui membru PNL este cu totul si cu totul altul: simpla anexare a Bailor Felix in astfel de prospectiuni poate duce la prabusirea turismului in zona....apoi tre vazut ce fac vecinii unguri cu apele termale....adevarate minuni! Bravo lor! Pai noi de ce sa nu facem? Dar oare va mai fi posibil? Poate niste demisii ar mai descongestiona problema!
 • -4 (8 voturi)    
  Exploatarea shale gas-ului e safe (Vineri, 29 noiembrie 2013, 21:01)

  Wanheda [utilizator]

  in proportie de 99%. Propaganda isi face treaba insa. Nu exista nici un specialist in Romania care sa se priceapa cat de cat. Doar cine e implicat direct, in America de Nord are idee cum e dar pe deplin intelege doar un geolog sau un forajist cu experienta in domeniu.
  Sa explic unuia care nu face diferenta dintre clay si shale ar fi hilar.
  Oricum doar pentru o descriere sumara e nevoie de cateva ore si sa ai pe cineva care intelege anumite lucruri...nu unul care crede ca acviferele in subteran is ca tunelurile prin munti.
  • +3 (3 voturi)    
   De acord! (Vineri, 29 noiembrie 2013, 22:52)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Wanheda

   Judecand dupa ce bazaconii am citit emise de niscaiva mari profesori, tind sa-ti dau dreptate.
   Bun. Conchidem deci ca n-avem nici macar un expert adevarat in Romania.

   Si-atunci eu, ca sef de gasc... pardon, ca sef de partid, de guvern, de ANRM, de tara, ca sef politic responsabil ce ma aflu, eu ce fac???

   1) Pai, spun stop pana o sa fim in stare sa apreciem singuri care-i treaba, care-s riscurile samd. Ca, slava Domnului, gazul ala nu pleaca nicaieri.
   2) Ma iau dupa tine si zic, lasa, dom'le, ca stiu aia ce fac, ei au un Board care, nu-i asa, o sa aiba foarte, foarte mare grija sa nu se intample nimic rau, mai degraba o sa lucreze-n pierdere, o sa dea de la ei din buzunar decat sa patim noi ceva..
   Si-n plus, ne-au promis ca o sa fie bine... Chiar daca evita sa se angajeze la ceva clar in scris, noi ii credem pe cuvant...

   Acu', fiecare e liber sa aprecieze care atitudine e mai responsabila.
  • +2 (4 voturi)    
   usla-sii sunt specialistii (Vineri, 29 noiembrie 2013, 23:03)

   timp tamp [utilizator] i-a raspuns lui Wanheda

   uslasi au fost atat de eficienti anul trecut incat au specializat in gaze pe sest(pârţuri) fix 7,4 milioane de votaci care acum stiu totul despre gaze,
 • +3 (5 voturi)    
  ma intreb (Vineri, 29 noiembrie 2013, 22:33)

  dum_i [utilizator]

  Ma intreb ce o sa mai ramana din izvoarele alea cu apa termala binecuvantata de la baile felix dupa ce incep aia sa umple panza freatica cu sute de substante chimice cancerigene.
  • 0 (0 voturi)    
   amintirea (Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, 9:54)

   Crup [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Amintirea. Asta va ramane atat din Baile Felix cat si din Baile 1 Mai. Multumim partidului iubit, USL, si multumim mai ales la 75% din poporul roman care avotat USL, desi au avut aproape un an in care Ponta si Antonescu si-au dat arama pe fata!
 • +4 (6 voturi)    
  Ei mint, polueaza, castiga miliarde, apoi pleaca (Vineri, 29 noiembrie 2013, 23:22)

  .416Barrett [utilizator]

  Iar cetatenii platesc totul.

  Daca acceptam asta si nu ne opunem politicienilor acestia rau intentionati si lobby-istilor care ii platesc sa ne vanda resursele si sanatatea copiilor nostri, atunci ei o vor face. Asa cum au incercat in judetul Vaslui, cum incearca la Rosia Montana, asa cum incearca acum la Baile Felix.

  Uitati ce se imtampla in SUA pe tema gazelor de sist: http://www.youtube.com/watch?v=BKbDq7mXXoY).

  Vreti si in Romania asa ceva? Stiti vreun politician roman interesat de binele tarii? Eu nu stiu.

  Trebuie sa ne aparam drepturile noastre in strada!
 • +1 (1 vot)    
  explorare si exploatare (Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, 9:28)

  Crup [utilizator]

  Tot aud cretinatatea astae de multe luni incoace! Ca vaaaaaiii, nu e vorba decat de explorare, nu de exploatare.
  Mai oameni buni, nici o companie cat de cat normala la cap nu se apuca de explorare fara a sti ca are dreptul si la exploatare! Scrie si in acte, peste tot.
  Nu se apuca sa investeasca sute de milioane de euro (cam pe acolo se invarte sumele) in explorare fara a avea garantia ca - daca rezultatele explorariim sunt pozitive - va avea dreptul si sa exploateze.
  Imaginati-va urmatoriul scenariu. Compania X "baga" 200 milioane de euro sa eploreze. Vad ca se merita sa se si exploateze, dar vai (!), ei nu au licenta decat de explorare, nu de exploatare. Si vine compania Y, care pe baza explorarii companiei X, se apuca sa exploateze. NU exista asa ceva, e absurd, e aberant!
  USL-ul foloseste des strategia asta ca nu e decat explorare, si din pacate la un popor ignorant si prost informat, mai functioneaza. Dar treziti-va odata.
 • +2 (2 voturi)    
  absurdul la patrat! (Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, 9:32)

  Crup [utilizator]

  USL-ul asta duce absurdul pe noi culmi! "Acord de petrol si gaze naturale", zice intr-un loc ministrul asta cu nume predestinat! Apoi, ca de fapt nu e decat un acord "petrolier". Care nu e despre gaze de sist. Desi este despre gaze. Despre gaze naturale. Chiar, alea de sist sunt sau nu gaze naturale? Sau sunt gaze... artificiale?
  USL-ul asta scoate "gaze" la greu pentru poporul asta de cretini! Si poporul roman, le miroase si le place. In proportie de 75% le placeeeeeeeee!
 • +1 (1 vot)    
  ciocu' mic si joc de glezne! (Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, 9:36)

  Crup [utilizator]

  Acuma fara ironii sau suparari inutile. La 75% cat a primit USL din partea poporului roman, pe buna dreptate USL poate acum face absolut ce vrea el!
  Ati avut un an de zile ca sa vedeti cine e USL, cine e Ponta, Antonescu si restul. Si si-au dat arama pe fata! Apoi au vebit alegerile si ati votat 75% USL.
  In conditiile astea, poporul roman, legal si moral nu are decat o unica varianta pana la urmatoarele alegeri: ciocul mic si joc de glezne! Indiferent ce va face USL-ul!
 • +1 (1 vot)    
  adevarul despre Baile Felix (Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, 9:51)

  Crup [utilizator]

  Ce o sa scriu mai jos este din diverse surse, in special din cele locale, din Bihor.
  In primul rand, cateva date despre Baile Felix pentru cei care nu sunt din zona. Langa Oradea, exista dous statiuni, Baile Felix si 1 Mai. Nu sunt doar niste statiuni obisnuite, sunt complexuri foarte mari, orasele in sine. Dispun - inca de pe vremea comunismului - de nenumarate bazine, de inot, de copii, cu valuri, etc etc, campinguri imense multe hoteluri, parcuri, zone de agrement, restaurante, etc etc.
  Apa folosita pentru a alimenta toate bazinele astea este apa termala. Cu alte cuvinte, este apa extrem de fierbinte care vine direct din pamant.
  Da, este adevarat, nu exista acord de exploatare a gazelor de sist in statiunile in sine. Nimeni nu va extrage gaze de sist facand o gaura in bazinele de copii si montant acolo o sonda, de exemplu. Nici in camping. Adevarat.
  Dar, EXISTA acord de exploarare a gazelor de sist pe o fasie in judetul Bihor, care e amplasata la 2-3 km de Baile Felix. Ori, problema ca apele astea teermale nu sunt amplasate numai sub Baile Felix, ci in zona respectiva, inclusiv in zona permisa pt. exploatare si exista posibilitatea reala (nu isterii alea ecologistilor) ca apa termala sa fie infliltrata cu gaz natural, in urma procesului de fracturara hidraulica. Si atunci, aceste doua mari statiuni sunt terminate definitiv.
  Ceea ce nu stiti voi este ca USL a dat acord de exploatare a gazelor de sist inclusiv intr-o buna parte a orasului Oradea, in intravilan. Recent, CL Oradea a dat o hotarare ca nu e permis chiar in Oradea, langa blocurile de locuinte, sa fie sonde pt. exploatare cu metodata fracturarii. Dar USL a zis ca e OK si in oras!
 • 0 (0 voturi)    
  Madame Plumb mai pretinde (Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, 13:28)

  marga 2 [utilizator]

  că este ministrul mediului, dar se pare că vrea să transforme o parte din țară într-o groapă de gunoi.
  Mai nou gazele de șist intră la Legea petrolului.
  Altă mincinoasă.Crede că poate prosti lumea.
 • -1 (1 vot)    
  panica (Luni, 2 decembrie 2013, 8:33)

  kla2005 [utilizator]

  Panica a lovit ecoanarhistii si in cazul asta al gazelor de sist!
  Ministerul Mediului nu acorda licente domnilor.
  Singurii care acorda licente de explorare/exploatare sunt cei de la ANRM, iar in acordul respectiv sunt detaliatea toate aspectele care tin de licenta respectiva!
  Nu mai panicati lumea degeaba!
  Statul trebuie sa-si faca datoria si sa vegheze la tot ceea ce inseamna respectarea legii minelor, petrolului, a mediului, etc!
  Daca ne luam dupa toti nespalatii...aici se ajunge!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version