Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat vineri ca la Baile Felix nu s-a acordat niciun fel de licenta de explorare sau exploatare a gazelor de sist si ca este vorba de un acord de petrol si gaze naturale dat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, relateaza Agerpres.

"La Baile Felix nu s-a dat niciun fel de licenta de explorare sau exploatare pentru gazele de sist. Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a dat un comunicat in care a precizat ca nu este vorba de gaze de sist la Baile Felix, ci de un acord de petrol si gaze naturale. Eu personal am luat acordul si l-am citit cap coada cu toate anexele si nu este vorba de gaze de sist. Mai mult, in Hotararea nr. 887/2013 privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare in perimetrul EX - 3 Baile Felix, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si East West Petroleum Corp se scrie negru pe alb ca este vorba de un acord petrolier si nu despre gaze de sist", afirma Rovana Plumb, citata intr-un comunicat de presa.

Potrivit ministrului Mediului, Guvernul USL impune cele mai inalte standarde de mediu privind explorarea gazelor de sist si presedintele PNL, Crin Antonescu, s-a exprimat foarte clar pentru derularea acestui proces.

"In acest moment, Romania se afla in faza de explorare si nu de exploatare a gazelor de sist. Aceasta faza nu presupune utilizarea metodei fracturarii hidraulice si nu implica riscuri pentru mediu. Mai mult, Guvernul USL impune respectarea celor mai inalte standarde de mediu inca din faza de explorare, iar in acest sens am cerut companiei Chevron o evaluare de impact de mediu, chiar daca in mod normal nu s-ar fi impus acest lucru. Este normal ca tara noastra sa stie daca dispune sau nu de astfel de resurse naturale. La nivelul Guvernului USL exista consens din acest punct de vedere, iar presedintele PNL, domnul Crin Antonescu, s-a exprimat foarte clar pentru derularea acestui proces. De altfel, Hotararea de aprobare a acordului a fost contrasemnata de toate ministerele de resort responsabile, la nivel de ministru, indiferent ca sunt conduse de membri ai PSD sau PNL", a adaugat ministrul Rovana Plumb.