Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat, joi, ca prognozele specialistilor arata ca pretul international al titeiului va continua sa scada, astfel incat, sustine ministrul, impactul eventual al cresterii accizei la carburanti va fi compensat de aceast scadere, relateaza Mediafax. Liviu Voinea a arata ca aceasta scadere de pret se datoreaza detensionarii unor puncte de conflict politic si ca, potrivit prognozele specialistilor, trendul de scadere sa va mentine.

Ministrul Voinea a precizat ca detensionarea unor puncte de conflict politic, in special pe relatia cu Iranul, pe de alta parte, a facut in ultimele saptamani ca pretul international al titeiului sa scada "semnificativ."

"Si prognozele specialistilor sunt ca acesta va continua sa scada. Deci va compensa eventualul impact al cresterii acciziei. Sunt doua componente ale pretului la pompa - cotatia internationala a titeiului si impozitele. Daca impozitele cresc un pic, ele sunt compensate pe viitor - asa arata toate tendintele internationale - de scaderea cotatiei pe piata internationala", a spus Voinea.

Presedintele Traian Basescu a avertizat saptamana trecuta, in repetate randuri, ca va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 daca nu se va renunta la cresterea accizei la combustil, propusa de Guvern.

Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a declarat, miercuri seara, la Comisiile de buget-finante, ca sumele prevazute in bugetul de stat pentru a fi incasate in cresterea accizelor la carburanti vor fi alocate pentru autostrazi, drumuri nationale si drumuri judetene. Declaratia ministrului de Finante vine in urma unei discutii recente din conducerea PNL in care Relu Fenechiu a fost mandatat sa redacteze un proiect de prin care sumele din cresterea accizelor sa fie alocate doar pentru autostrazi.