25.000 de vieti si 1,5 miliarde de euro se pierd anual din cauza rezistentei la antimicrobiene. Cu ocazia celei de-a sasea editii a Zilei europene a informarii cu privire la antibiotice, peste 40 de tari au desfasurat, in saptamana 18–24 noiembrie, actiuni de promovare a utilizarii prudente a antibioticelor, sub sloganul „Toata lumea este responsabila“. Campania din acest an a fost lansata printr-o serie de evenimente la Bruxelles.

AntibioticeFoto: Hotnews

Datele privind Romania arata ca 47% din romani au luat antibiotice orale in ultimul an, procent cu care ne situam pe al doilea loc în Europa la acest capitol, conform Eurobarometrului dedicat rezistentei antimicrobiene (media europeana fiind de 35%). Am fost în schimb primii la procurarea antibioticelor fara reteta – 18%, fata de media de 3%.

Romanii au cele mai slabe cunostinte din UE în ce priveste folosirea antibioticelor: doar 4% au stiut sa raspunda la toate cele patru întrebari ale Eurobarometrului pe acest subiect. 70% din romani cred ca antibioticele ucid virusurile (cu doar 1% mai putini decât în 2009) si 55% cred ca acestea sunt eficiente impotriva racelii si gripei (o reducere de 4% în patru ani).

Doar 58%, fata de media europeana de 84%, sunt constienti ca folosirea nenecesara a antibioticelor le face sa devina ineficiente si doar 45% (in scadere cu 5%) stiu ca ca printre efectele secundare ale lor se numara diareea. Numarul mediu de raspunsuri corecte a fostde 1,5 – cel mai mic din Europa.