Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti spune ca medicul Dan Oprea, care a acuzat lipsuri la SJU, i-a trimis o adresa prin care cere sa nu mai faca garzi, seful sectiei de Chirurgie recomandandu-i lui Oprea un control de medicina muncii si la unul psihiatric, inainte de a se lua o decizie, relateaza Mediafax.

Potrivit managerului Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Adrian Strambeanu, rezultatele unui control facut, marti, de Directia de Sanatate Publica (DSP) Prahova la unitatea sanitara arata ca stocurile spitalului in ceea ce priveste materialele sanitare sunt insuficiente.

"La materialele sanitare exista lipsuri in ceea ce privesc vacutainerele, seringile, materialele de curatenie. Deci cantitatile necesare conform ordinului de ministru nu respecta orientarile si ceea ce se impune prin ordinul de ministru, iar asta se datoreaza acestei finantari insuficiente vizavi de serviciile medicale pe care le avem", a afirmat, miercuri, Adrian Strambeanu.

De asemenea, acesta a spus ca verificarile DSP Prahova, care au avut in vedere conditiile igienico-sanitare din spital, au mai aratat ca mobilierul este uzat, conditiile hoteliere lasand de dorit.

"In urma controlului s-a constatat ca o parte din spatii necesita lucrari de igienizare, la instalatiile sanitare exista robineti partial nefunctionali cu posibiltatea de a se remedia aceasta nefunctionare la momentul acesta. Exista mobilier uzat si acesta este un mare adevar, conditia hoteliera in spital lasa de dorit datorita lipsurilor de fonduri alocate la aceasta conditie hoteliera. Intr-adevar, sunt paturi si noptiere care sunt vechi si care sunt uzate. Iar materialele sanitare sunt in cantitati insuficiente tot din cauza, printre altele, unei finantari insuficiente vizavi de serviciile medicale pe care le prestam. Deci acestea au fost concluziile Directiei de Sanatate in urma controlului pe care l-a facut", a spus managerul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti.

El a precizat ca lipsa stocurilor de materiale sanitare este generata de faptul ca, anual, Casa de Asigurari de Sanatate nu deconteaza serviciile medicale pentru aproximativ 8.000 - 9.000 de pacienti care se interneaza la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti.

"Pana la ora actuala spitalul are in jur de 8.000 de pacienti care au fost internati, externati si validati din Spitalul Judetean care nu vor fi platiti de catre Casa de Asigurari pentru serviciile efectuate, acesti pacienti fiind peste contractul incheiat cu casa (CAS Prahova - n.r.)", a mai spus Strambeanu.

Miercuri, la o zi de la verificarile facute de DSP Prahova la SJU Ploiesti, echipa Ministerului Sanatatii a inceput controlul dispus de ministrul Eugen Nicolaescu la unitatea sanitara ploiesteana. Controlul se va incheia in 29 noiembrie.

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Adrian Strambeanu, a declarat, miercuri, pentru Mediafax ca, in prima dintre cele trei zile de control, echipa MS a verificat salile de operatie din locatia Nord, cea mai mare a spitalului, in conditiile in care aceasta unitate sanitara functioneaza in mai multe sedii amplasate in diverse zone ale Ploiestiului.

Adrian Strambeanu a mai spus ca membrii comisiei au cerut conducerii spitalului sa pregateasca documente care vor fi verificate in zilele urmatoare, precizand ca au dorit, de asemenea, sa discute cu medicul Dan Oprea.

"Nu stiu ce l-au intrebat si nici ce le-a spus, pentru ca nu am asistat la aceasta discutie", a mentionat managerul SJU Ploiesti.

Intrebat cum comenteaza articolele aparute pe surse in presa locala, conform carora conducerea Spitalului de Urgenta Ploiesti ar incerca sa acrediteze ideea ca medicul Dan Oprea are probleme psihice, Adrian Strambeanu a spus ca medicul Dan Oprea i-a trimis o adresa prin care solicita sa nu mai faca garzi ca urmare a epuizarii fizice si psihice, seful sectiei de Chirurgie recomandandu-i lui Oprea un control de medicina muncii si unul la un medic psihiatru.

"Am primit o adresa de la domnul doctor Oprea prin care solicita sa nu mai faca garzi. Nu pot eu, ca manager, sa dispun asa ceva, asa ca am transmis adresa mai departe, catre directorul medical si catre seful Sectiei de Chirurgie. Inainte de a lua o decizie privind scoaterea din garzi, medicul sef de sectie a recomandat un control de medicina muncii si unul la un medic psihiatru. Nu mi-as permite niciodata sa-l fac nebun, psihopat sau in orice alt fel pe domnul doctor Oprea. Este un medic pe care il respect, profeseaza de peste 20 de ani in acest spital, opereaza peste 600 de pacienti pe an si nu am avut reclamatii in ceea ce priveste activitatea domniei sale", a spus managerul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti.

Miercuri seara, medicul Dan Oprea este de garda in SJU Ploiesti.

In ceea ce priveste rezultatele controlului dispus de Ministerul Sanatatii, Adrian Strambeanu a spus ca acestea vor fi facute publice, conform unui ordin de ministru, in zece zile de la finalizarea raportului de control de catre MS.

O comisie de control a Ministerului Sanatatii a ajuns, miercuri, la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Ploiesti, pentru a face verificari dupa ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autoritatilor, lipsa dotarilor si mai ales a medicamentelor.

Comisia care face verificari in Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti este formata din trei reprezentanti a Ministerului Sanatatii, doi reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica Prahova si un reprezentant al Consiliului Judetean, institutie care are in administrare unitatea medicala.

Contactat telefonic miercuri dimineata, medicul Dan Oprea a refuzat sa faca orice comentarii legate de faptul ca Ministerul Sanatatii a trimis comisie de control la spital ca urmare a afirmatiilor pe care el le-ar fi facut in scrisoarea adresata unui ziar local. Chirurgul Dan Oprea a spus doar ca este la spital si ca are pacienti.

Ministerul Sanatatii a anuntat, marti, ca a dispus inceperea unei anchete la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti dupa ce presa locala din Prahova a publicat un articol in care citeaza un medic chirurg de la acest spital care ar face afirmatii in legatura cu lipsurile cu care se confrunta unitatea medicala si cu dezinteresul autoritatilor.

Saptamana trecuta, un ziar local din judetul Prahova a publicat un articol in care apar lungi pasaje dintr-o scrisoare atribuita chirurgului Dan Oprea, medic la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, scrisoare care ar fi fost trimisa redactiei respectivului ziar local si in care medicul ar face afirmatii extrem de grave.

Tot marti, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Adrian Strambeanu, a catalogat drept "o afirmatie izolata" scrisoarea chirurgului Dan Oprea.

Strambeanu mai spunea ca marti la Spitalul Judetean de Urgenta au venit echipe de control de la Consiliul Judetean Prahova, care are in administrare acest spital, si de la Directia de Sanatate Publica Prahova si ca, in paralel, a fost declansata o ancheta interna in cadrul careia medicii specialisti, sefii de sectii de pe disciplinele chirurgicale si colegii chirurgului Dan Oprea trebuie "sa confirme sau sa infirme ceea ce a spus domnul doctor".

Spitalul Judetean Ploiesti este cel mai mare spital din judet, prin care trec anual peste 50.000 de pacienti. De-a lungul timpului, pacientii si apartinatori ai acestora au reclamat faptul ca bolnavii internati in acest spital sunt nevoiti sa aduca de acasa medicamente, dar si aparatura necesara desfasurarii actului medical, cum ar fi perfuzoare sau branule, dar de fiecare data conducerea spitalului a negat ca acest lucru s-ar intampla, motivand ca nu exista plangeri oficiale in acest sens.