Greva generala din sistemul sanitar a fost amanata, iar conflictul de munca este suspendat, dupa ce Guvernul a aprobat unele dintre revendicari si la Ministerul Sanatatii a fost semnat Contractul colectiv de munca la nivel de sector, a anuntat presedintele Federatiei Sanitas, Leonard Barascu, potrivit Mediafax.

Inainte de anuntul facut de presedintele Federatiei Sanitas, ministrul Eugen Nicolaescu a spus, in conferinta organizata la Ministerul Sanatatii, ca revendicarile Coalitiei Profesionistilor din Sanatate au fost indeplinite sau sunt in curs de rezolvare.

Ministrul Nicolaescu s-a referit la deblocarea a peste 1.100 de posturi din sistemul sanitar, promovarea unui amendament la OUG 103/2013 privind plata suplimentara pentru zilele de sambata, duminica si sarbatorile legale lucrate si suplimentarea bugetului MS cu 200 milioane de lei pentru plata arieratelor din sistem si pentru cheltuieli de functionare a unitatilor medicale.

Nicolaescu a mai spus ca la Ministerul Sanatatii a fost semnat Contractul colectiv de munca la nivel de sector, pe baza caruia vor fi facute mai multe propuneri.

Presedintele Federatiei Sanitas, Leonard Barascu, a anuntat ca, in aceste conditii, se suspenda conflictul de munca si se amana greva generala.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat ca greva este amanata pana la aprobarea de catre Ministerul Muncii a Contractului colectiv la nivel de sector, care ii vizeaza pe toti cei 221.000 de angajati din sistemul sanitar. El a adaugat ca acesta este cel mai mare Contract colectiv de munca incheiat in sistemul sanitar.

Executivul a aprobat, miercuri, o nota privind introducerea in regim de urgenta in Parlament a unui amendament la legislatia actuala in domeniu, astfel incat orele suplimentare efectuate de personalul medical in zilele nelucratoare, sambata, duminica si de sarbatori legale sa fie platite dublu.

Totodata, printr-o hotarare, bugetul Ministerului Sanatatii a fost suplimentat cu 200 milioane lei din Fondul de rezerva al Guvernului, suma care va fi transferata Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru plata arieratelor din sistem, astfel incat anul 2013 sa se incheie fara datorii, cat si pentru cheltuielile de functionare ale unitatilor medicale.

Executivul a mai decis deblocarea prin scoaterea la concurs a 1.124 de posturi din sistemul de sanatate, in principal medici pentru toate specializarile, asistente si moase.

Ministrul Eugen Nicolaescu a spus, la Guvern, ca masura este necesara deoarece numarul de personal pe aceste posturi este deficitar. Printre specialitatile vizate se numara domeniul anesteziei si terapiei intensive, precum si cel al psihiatriei.

Nicolaescu a afirmat ca, astfel, la Spitalul de Copii "Marie Curie" vor putea fi angajati medici in chrirugie cardiaca si asistenti care sa mearga la pregatire in Italia, iar Institutul Oncologic din Iasi va putea avea personal pentru o serie de servicii medicale.

Ministrul Sanatatii a reafirmat ca este posibila cresterea veniturilor personalului medical in 2014, dar etapizat si in functie de veniturile pe care le va aduce in sistem introducerea pachetului de servicii medicale de baza.

Cresterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar, deblocarea a peste 1.200 de posturi in sistem si un nou contract colectiv de munca au fost printre subiectele discutate in ultimele zile la Ministerul Sanatatii.

Angajatii din sistemul sanitar cer ca Sanatatea sa primeasca treptat minimum 6 la suta din PIB, dar si o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

Consiliul National al Federatiei Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declansarea grevei de avertisment in 25 noiembrie, intre orele 8.00 si 10.00, si a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Aproape 100.000 de angajati din sistemul sanitar au fost luni in greva de avertisment intre orele 08.00 si 10.00, declara pentru Mediafax prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi.