Presedintele Traian Basescu l-a primit la Palatul Cotroceni pe premierul Chinei, Li Keqiang. Acesta este de trei zile in Romania, la invitatia omologului sau Victor Ponta, si este insotit de o importanta delegatie guvernamentala si de oameni de afaceri.

Declaratii Traian Basescu:

"Am urmarit desfasurarea Summitului, dar si a relatiei bilaterale Romania-China. Cred ca fata de Summiturile de la Budapesta, Varsovia, cel de la Bucuresti este un pas inainte.

Am convingerea ca relatiile dintre China - Romania, China si tarile din Europa Centrala si de Est se vor desfasura in frame-ul legislativ al Uniunii Europene.

Avem o relatie politica traditionala si excelenta. Noi nu o sa uitam niciodata pozitia Guvernului chinez, in 1968 (cu referire la Primavara de la Praga din 1968, cand Romania a fost singura tara din Tratatul de la Varsovia ce nu trimis trupe in Cehoslovacia, iar China s-a opus interventiei - n.r.) si nici faptul ca intotdeauna China a fost un sprijin pentru Romania si in Consiliul de Securitate al ONU si in orice organizatie internationala.", i-a spus seful statului liderului chinez.

Ce au discutat cei doi lideri, potrivit Administratiei Prezidentiale:

Presedintele Traian Basescu a apreciat ca Summitul Republica Populara Chineza - Europa Centrala si de Est, care s-a desfasurat la Bucuresti in perioada 25 - 27 noiembrie, reprezinta un pas inainte fata de intalnirile anterioare de la Budapesta (Ungaria) si Varsovia (Polonia).

Exprimandu-si convingerea ca relatiile dintre statul chinez si tarile Europei Centrale si de Est se vor desfasura in acord cu relatiile dintre Republica Populara Chineza si Uniunea Europeana, domnul presedinte Traian Basescu a vorbit si despre importanta deosebita, politica si economica, pe care China o poate avea in aceasta regiune de confluenta intre Uniunea Europeana si Federatia Rusa.

De asemenea, seful statului roman i-a transmis prim-ministrului Republicii Populare Chineze faptul ca tara noastra manifesta o deschidere totala pentru cresterea prezentei investitiilor chineze in regiune.

Domnul Li Keqiang, prim-ministrul Republicii Populare Chineze, si-a exprimat speranta ca relatiile dintre Republica Populara Chineza si Romania vor deveni mai pragmatice si ca proiectele economice comune vor intari buna cooperare politica dintre cele doua state. Domnul presedinte Traian Basescu a tinut sa aprecieze foarte buna colaborare dintre Romania si Republica Populara Chineza la nivelul institutiilor internationale din care fac parte cele doua state.

Miercuri dupa-amiaza, premierul chinez va sustine un discurs in Parlamentul Romaniei.

Luni, oficialii chinezi si cei romani au avut o serie de convorbiri la Palatul Victoria, la finalul carora premierul Victor Ponta si Li Keqiang au sustinut declaratii de presa comune.

Marti, Li Keqiang a participat la cea de-a doua reuniune la nivel de prim-ministri din Europa Centrala si de Est si China, desfasurata la Palatul Parlamentului.

Vizita lui Li Keqiang este prima dupa 19 ani a unui premier al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze in Romania.