Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) atrage atentia asupra duratei mari a procedurilor judiciare din Romania, precizand ca pana in prezent s-a pronuntat in 200 de cazuri legate de aceasta problema si mai are pe rol alte 500, se arata intr-un comunicat al APADOR-CH, potrivit Mediafax.

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) semnaleaza importanta hotararii CEDO, de marti, in cazul Vlad si altii c. Romaniei, prin care Curtea a constatat o deficienta de ordin general a sistemului legislativ roman, care nu prevede remedii eficiente in cazul unei durate nerezonabil de mari a unui proces civil sau penal.

Constatand faptul ca, pana in prezent, s-a pronuntat cu privire la aproximativ 200 de cazuri legate de durata procedurilor judiciare si exista alte aproape 500 de cazuri pe rol cu privire la aceeasi problema, toate impotriva Romaniei, CEDO a apreciat ca este vorba de o problema sistemica.

"In ciuda progresului facut de Romania pentru a rezolva aceasta problema, Curtea a constatat ca luarea de masuri semnificative si pe termen lung ar trebui sa continue sub supravegherea Consiliului de Ministri. In special, Curtea incurajeaza Guvernul Romaniei sa asigure dreptul la un proces echitabil intr-un termen rezonabil fie prin imbunatatirea remediilor legale existente, fie prin adaugarea unora noi, cum ar fi un remediu compensatoriu concret si clar reglementat", potrivit CEDO.

"APADOR-CH considera absolut necesara introducerea in legislatia nationala a unui text de lege care sa prevada acordarea de daune morale si materiale persoanelor implicate in procese penale sau civile excesiv de lungi. Noua legislatie civila si penala nu raspunde acestor cerinte", arata organizatia in comunicatul citat.

In cazul Vlad si altii c. Romaniei, CEDO s-a pronuntat cu privire la plangerile formulate de trei petentii - Mihai Vlad, Flaviu Plata si Vasilica Bratu - toate cu privire la durata procedurilor judiciare, se arata in hotararea curtii.

Mihai Vlad, arestat in 1994 pentru omor deosebit de grav, a fost judecat pentru urmatorii 12 ani si condamnat de patru ori. Condamnarea sa a fost respinsa la apel de trei ori, insa a patra oara a fost pronuntata definitv in aprilie 2006.

Flaviu Plata, a sesizat CEDO cu privire la faptul ca procesul pe care il are cu matusa sa pentru o mostenire dureaza de peste 16 ani si inca nu s-a finalizat, iar Vasilica Bratu, acuzata de abuz in serviciu, a reclamat faptul ca procedurile judiciare in care a fost parte au durat noua ani. De asemenea, ultimii doi petenti au reclamat faptul ca nu au la dispozitie pe plan intern acces la un remediu eficient cu privire la durata excesiv de lunga a procedurilor judiciare.