Liderul Blocului National al Revolutionarilor, Dorin Lazar Maior, condamnat in urma cu aproximativ doua saptamani de Curtea de Apel Mures la sapte ani de inchisoare cu executare pentru santaj, in dosarul "Romexterra", a fost dat in urmarire internationala, au declarat, pentru Agerpres, surse din politie.

Dorin Lazar MaiorFoto: AGERPRES

Initial, dupa trei zile de la sentinta definitiva a instantei, Dorin Lazar Maior a fost dat in urmarire nationala de politistii bucuresteni, acesta avand domiciliul in sectorul 3, au precizat surse oficiale.

Mandatul de urmarire nationala a fost pus in aplicare pe 14 noiembrie, in conditiile in care Dorin Lazar Maior trebuia sa se prezinte la arest imediat dupa sentinta magistratilor, lucru care nu s-a intamplat.

Magistratii Curtii de Apel Mures l-au condamnat, luni, pe Dorin Lazar Maior la sapte ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Romexterra", in acelasi dosar fiind condamnati si omul de afaceri Ovidiu Tition - la patru ani de inchisoare cu executare si Florina Aprofirei - la trei ani de inchisoare cu suspendare.

Decizia instantei este definitiva.

In 4 martie, Judecatoria Targu Mures l-a condamnat pe Maior la sapte ani de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi pe o perioada de cinci ani dupa executarea pedepsei.

Aceeasi instanta l-a condamnat pe Tition la cinci ani de inchisoare cu executare, iar pe Aprofirei la patru ani de inchisoare cu executare.

Acestia au facut recurs la decizia Judecatoriei, iar Curtea de Apel Mures a mentinut sentinta doar pentru Dorin Lazar Maior, in timp ce in cazul celorlalti doi a casat-o, la rejudecare reducand pedepsele.

Dorin Lazar Maior, Ovidiu Tition, Florina Aprofirei au fost trimisi in judecata in 2006 de procurorii DNA Brasov, fiind acuzati ca ar fi santajat doi oameni de afaceri brasoveni, printre care si pe fostul director adjunct de la Romexterra Bank Brasov Mihai Matepiuc, pentru modul ilegal in care se acordau credite la banca respectiva. Maior i-ar fi amenintat pe cei doi oameni de afaceri ca ii va denunta daca nu primeste de la fiecare cate un milion de lei.

"Din probele administrate pana in prezent a rezultat ca inculpatul Maior Lazar Dorin si inculpatul Tition Ovidiu au exercitat in cursul lunilor noiembrie - decembrie 2006 mai multe actiuni de intimidare fizica si psihica, inclusiv amenintari cu darea in vileag a unor fapte reale, asupra a doi administratori de societati comerciale si a unui director de banca, sprijiniti fiind de invinuita Aprofirei Florina, in scopul obtinerii unui fals material injust", se preciza intr-un comunicat al DNA Brasov.

In acest dosar, Tition si Maior au stat in arest preventiv pentru o perioada, in urma cu patru ani. Cei doi au fost retinuti si ulterior arestati sub acuzatia de santaj la finele lunii decembrie 2006 si pana in mai 2007.

In prezent, Ovidiu Tition se afla in arest intr-un alt dosar. El a fost retinut de politistii Serviciului Investigare Fraude in 21 februarie 2013 si a fost apoi prezentat Tribunalului Brasov, care a decis arestarea lui preventiva pentru 29 de zile intr-un dosar de inselaciuni bancare, dupa ce, in perioada 2011 - 2012, a achizitionat marfuri alimentare de peste 300.000 de lei, fara a avea disponibil in cont, si pe care le-a vandut apoi prin firmele concubinei lui.