Un numar de 11 protestatari fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist din comuna vasluiana Pungesti au fost amendati de Jandarmerie in ultimele zile pentru organizarea ilegala de mitinguri, valoarea totala a sanctiunilor ridicandu-se la 2.400 de lei.

Inspectoratul Judetean de Jandarmi (IJJ) Vaslui a amendat 11 localnici din comuna Pungesti dupa ce oamenii au participat, in lunile octombrie si noiembrie, la manifestatii ilegale atat pe drumul judetean Vaslui - Garceni, cat si in fata primariei din localitate, transmite Mediafax.

Sanctiunile au fost aplicate cu intarziere de catre Jandarmerie pe motiv ca a trebuit sa fie vizionate inregistrarile cu protestatarii care fie au blocat un drum judetean, fie au proferat injurii la adresa primarului comunei Pungesti, Mircea Vlasa, caruia i-au solicitat demisia din functia publica.

"In urma manifestatiilor din 16 octombrie, atunci cand s-a blocat un drum judetean, s-au aplicat sapte sanctiuni pentru participarea la adunari publice nedeclarate si urmate de refuzul parasirii locurilor de desfasurare a acestora la somatia organelor de ordine, facute potrivit legii. Celelalte patru persoane au fost amendate pentru organizarea unui miting ilegal in fata Primariei Pungesti, unde au proferat injurii la adresa primarului din localitate", a declarat, luni, pentru Mediafax purtatorul de cuvant al IJJ Vaslui, Lucian Modoranu.

Valoarea totala a amenzilor aplicate de Jandarmeria Vaslui se ridica la 2.400 de lei, cele mai mari sanctiuni fiind de 500 de lei de persoana.

Aproximativ 500 de persoane din Silistea, judetul Vaslui, au protestat, in 16 octombrie, in zona unde compania Chevron urmeaza sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist. Cativa localnici au fortat cordonul format de jandarmi mobilizati la fata locului si au reusit sa ajunga in perimetrul in care nu aveau acces, oamenii acuzand ca au fost bruscati apoi de fortele de ordine.

Oamenii au format un scut uman, tinandu-se de maini, in incercarea de a impiedica societatea care trebuia sa amenajeze pentru compania Chevron platforma pe care urma sa fie amplasata sonda de explorare a gazelor de sist sa intre cu utilajele in zona.

Cei peste 200 de jandarmi trimisi in zona, inclusiv de la Gruparea Mobila din Bacau, pentru a elibera zona astfel incat societatea sa isi poata duce utilajele si sa poata lucra, i-au inconjurat pe manifestanti, impiedicandu-i sa ajunga in perimetrul unde ar urma sa fie amplasata platforma Chevron.

La un moment dat, cativa localnici au reusit sa rupa cordonul jandarmilor si sa ajunga in zona unde nu aveau acces, fortele de ordine intervenind, oamenii fiind scosi cu forta din acel perimetru si acuzandu-i pe jandarmi ca i-au bruscat.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Vaslui, Lucian Modoranu, a declarat ca jandarmii au intervenit la cererea prefectului judetului.

Prefectul de Vaslui, Radu Renga, a declarat ca jandarmii au obligatia sa intervina atat timp cat ordinea publica este afectata.

Timp de cateva ore, manifestantii au blocat drumul judetean aflat in apropierea campului pe care urmau sa fie instalate utilajele.

In timpul protestelor, cinci dintre manifestanti au avut nevoie de ingrjiri medicale dupa ce li s-a facut rau. Doi dintre ei au fost preluati de ambulante si dusi la spital. Ceilalti trei au primit ingrijiri medicale de la echipajele ambulantelor aflate la fata locului, intre acestea fiind si barbatul caruia i s-a facut rau si a cazut intr-un sant cu apa.