Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor ce se vor produce in intervalul 25 noiembrie - 8 decembrie, in fiecare regiune a tarii. Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor, citeaza Mediafax.

BANAT

Pana pe 28 noiembrie, valorile termice vor fi in scadere, vremea devenind mai rece decat in mod obisnuit in aceasta perioada a anului, astfel incat media maximelor diurne va ajunge in jurul valorii de 1 grad, iar cea a minimelor nocturne la -3 grade. Apoi, dupa 2-3 zile de incalzire, se vor mentine pana pe 8 decembrie temperaturi medii maxime in jurul a 6 grade si temperaturi medii minime intre -2 si 0 grade, reprezentand valori apropiate de cele normale, pentru inceputul lunii decembrie, in aceasta regiune.

Probabilitatea de aparitie a precipitaitilor, slabe si moderate cantitativ, se va mentine relativ ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza. Indeosebi in prima parte a intervalului, vor predomina ninsorile.

CRISANA

Pe parcursul primei saptamani, pana in data de 28 noiembrie, va avea loc o racire a vremii, iar media temperaturilor maxime va scadea spre 1 grad si a celor minime spre - 4 grade. Va urma o incalzire, ce se va incheia pe 30 noiembrie - 1 decembrie, cand media maximelor diurne va fi de 5 grade, iar cea a minimelor nocturne, de -1 grad. In a doua saptamana, variatiile de temperatura vor fi mici de la o zi la alta, astfel ca, practic, acestea se vor mentine foarte apropiate de mediile regionale inregistrate la sfarsitul primelor 7 zile.

Probabilitatea de precipitatii va fi ridicata in zilele de 25 si 26 noiembrie, cand vor fi ninsori pe arii relativ extinse si in general moderate cantitativ si, din nou, dupa 29 noiembrie.

TRANSILVANIA

Vemea se va raci intre 25 si 28 noiembrie, interval in care media temperaturilor diurne va scadea de la 5 la 0 grade, iar cea a minimelor nocturne de la 4 grade la - 7 grade, iar in estul regiunii sub - 10 grade. In intervalul 29 noiembrie-1 decembrie vremea se va incalzi, astfel incat se va ajunge la o medie termica diurna de 3 grade si una nocturna, de -4...-3 grade. In a doua saptamana vremea va fi usor mai rece decat normalul perioadei, cu temperaturi nocturne negative fara a cobori, in medie, sub -5 grade, si temperaturi maxime ce se vor situa, in medie, intre 2 si 4 grade.

La inceputul intervalului de prognoza va ninge pe arii relativ extinse. Cu incepere din 1 decembrie, zilnic, la nivel local, vor fi precipitatii slabe, predominant ninsori.

MARAMURES

Intre 25 si 28 noiembrie, vremea se va raci, scaderea de temperatura fiind si aici mai importanta in timpul noptilor. Astfel, mediile maximelor regionale vor scadea de la 3 la 0 grade, iar ale minimelor, de la 4 grade spre -6 grade. Dupa data de 28 noiembrie regimul termic va marca o crestere, dar pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani vremea va fi totusi ceva mai rece decat ar fi normal in aceasta perioada, cu temperaturi maxime cuprinse intre 2 si 5 grade si minime usor negative, cele mai mici fiind, in medie, de -4 grade.

Exceptand perioada 26-28 noiembrie, in cea mai mare parte a intervalului de prognoza vor cadea temporar precipitatii, mai ales ninsori, moderate cantitativ in prima zi si posibil din nou, intre 1 si 3 decembrie, iar in rest, acestea vor fi in general slabe.

MOLDOVA

Pana in intervalul 27-28 noiembrie, valorile termice vor fi in scadere accentuata, vremea devenind rece pentru aceasta perioada a anului. Astfel, media maximelor diurne va ajunge de la 9 grade la 0 grade, iar cea a minimelor nocturne, de la 7 grade la -6 grade. Apoi, dupa 2-3 zile de incalzire, pana pe 8 decembrie vor fi temperaturi medii maxime in jurul a 3...4 grade si temperaturi medii minime intre -3 si -1 grad, ceea ce semnifica un regim termic usor mai rece decat in mod obisnuit in aceasta perioada.

In prima zi vor fi precipitatii mixte, local insemnate cantitativ si cu precadere in vestul si nordul regiunii. Ulterior, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi in general redusa, dar izolat vor fi posibile ninsori slabe .

DOBROGEA

Dupa 3-4 zile de racire accentuata, vremea se va incalzi usor de la o zi la alta. Astfel, initial, media temperaturilor maxime va scadea de la 14 la 4 grade, iar cea a minimelor, de la 11 la -2 grade, pentru ca dupa data de 28 noiembrie pana pe 1 decembrie, maximele diurne sa creasca, treptat, spre 9 grade si minimele nocturne sa ajunga, in medie, la 2

grade. In a doua saptamana de prognoza, regimul termic va fi apropiat de cel normal al primei decade a lunii decembrie, cu medii termice diurne intre 6 si 9 grade si nocturne intre 1 si 3 grade.

La inceputul intervalului de prognoza vor fi precipitatii slabe mixte, iar dupaa 1 decembrie creste probabilitatea pentru ploi slabe cantitativ.

MUNTENIA

Vremea se va raci intre 25 si 28 noiembrie, interval in care media temperaturilor maxime va scadea de la 12 la 3 grade, iar cea a minimelor nocturne, de la 9 grade la - 3 grade. In intervalul 29 noiembrie -1 decembrie vremea se va incalzi treptat, astfel incat se va ajunge la o medie termica diurna de 7 grade si nocturna de -1 grad. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, regimul termic va fi cel normal pe fondul variatiilor de temperaturaa mici de la o zi la alta, astfel incat maximele diurne vor fi, in medie, de 6...7 grade, iar cele nocturne, de ¬ 1...-2 grade.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi in general redusa, exceptand primele doua zile ale intervalului de prognoza cand vor fi precipitatii mixte si perioada 1-4 decembrie, cand vor fi ploi slabe si, trecator, lapovita.

OLTENIA

In prima parte a intervalului de prognoza va avea loc un proces racire ce va dura pana pe 27- 28 noiembrie, cand media temperaturilor maxime va scadea spre 2...3 grade, iar a celor minime va atinge ¬ 3...-4 grade. Ulterior vremea se va incalzi, astfel incat, pe 1 - 2 decembrie, media maximelor diurne va fi de 5...6 grade, iar cea a minimelor nocturne, de - 2...-1 grad. In a doua saptamana, valorile de temperatura se vor mentine apropiate de aceste valori, cu cele mai mari maxime de 7 grade, iar cele mai mici minime, de -3 grade.

In primele zile ale intervalului va ninge, iar intre 1 si 4 decembrie, se vor semnala ploi si, trecator, lapovite.

LA MUNTE

In prima saptamana vremea va fi mai rece decat in mod obisnuit in aceasta perioada a anului, cu medii negative, atat ale temperaturilor maxime, ce vor scadea pana spre -4 grade pe 28 noiembrie, cat si ale minimelor nocturne, ce vor cobori pana la aproximativ -9 grade, in aceeasi zi. Dupa 30 noiembrie si pana la sfarsitul intervalului de prognoza, maximele diurne vor fi ceva mai ridicate, osciland intre -1 si 2 grade, iar minimele nocturne, desi vor fi permanent negative, vor fi cu circa 3 grade mai ridicate decat in prima saptamana.

La inceputul intervalului de prognoza va ninge moderat cantitativ si se va depune strat de zapada. Ulterior, probabilitatea pentru lapovite si ninsori slabe va creste dupa data de 1 decembrie.